Pamtite li dobro sve? Sve što bilo je sinoć u Humskoj

Retrospektiva onoga što se dešavalo u noći poraza od grčkog šampiona

  • 80

Partizanov revanš naredne nedelje u Pireju 99% imaće prefiks formalni, osim ukoliko ne budemo svedoci najvećeg preokreta u istoriji domaćeg fudbala, da recimo srpski šampion nadigra grčkog i pobedi 3:0 na vrućem gostovanju, što je složićete se gotovo nemoguće.

Deluje da je kvalitetnija, skuplja i iskusnija ekipa Olimpijakosa rutinski odradila meč, iako će mnogi pomenuti i sreću, sudije, još neki faktor sa strane.

Beogradski izveštači u današnjim izdanjima novina mahom su realno sagledali situaciju, i barem prema ocenama igrača stvari stavili do znanja kako crno-beli trenutno stoje u Evropi i koliko će imati problema i u potencijalnoj plej-of rundi Lige Evrope.

Činjenica da je Olimpijakos na solidno popunjenom, ali ne i krcatom stadionu u Humskoj sa prilično promešanim sastavom uspeo da slavi ubedljivo i dodatno pokaže Miroslavu Đukiću i navijačima gde se trenutno nalazi njihov tim, odnosno sve njegove slabosti.

ZNA LI SE KO ŠTA IGRA?

Foto: Partizan/Miroslav Todorović

Partizan ima ozbiljnih problema u poslednjoj liniji  i to je toliko alarmantno da alarmantnije ne može biti. Osim što odbrana koja je sinoć u Humskoj dokazala da ne bi mogla da zaustavi iole ozbiljan evropski tim, imamo situaciju u kojoj Everton i Kosović kao neophodna spona na sredini terena igraju utakmice zbog kojih se navijači masovno pitaju "ŠTA ONI IGRAJU". U Đukićevoj formaciji u kojoj su njihove uloge od velikog značaja, s obzirom da bekovi imaju izlete u napadu, onoliko prostora od centra do šesnaesterca Filipa Kljajića je zicer za namazane i iskusne ekipe kakva je Olimpijakos.

Epilog, Kosović je lutao, bio pretrčavan, uglavnom se sa loptom okretao ka svom, a ne protivničkom golu, a Everton je odigrao možda i najslabiju utakmicu u dresu Partizana.

KAPITENOVA NERVOZA

Foto: Partizan/Miroslav Todorović

Kapiten Miroslav Vulićević posle drugog gola gostiju i kada je bilo dovoljno vremena da se stvari vrate u egal je potpuno izgubio živce, skakao i mlatarao rukama na gotovo svaku spornu odluku sudije Davida Mase. Rezultat - očekivano desni bek crno-belih nije uspeo da sudiji promeni mišljenje, ali jeste fokus igračima, bespotrebno trošeći energiju i igrače okrećući ka večitoj sudijskoj nepravdi kada su srpski klubovi u pitanju. Da je Masa bio savršen, nije, ali to nijedan fudbaler na svetu neće moći da promeni tokom igre. A tim se drastično promenio kako je počeo horski da skače na odluke sudije, Vulićevića su odmah pratili Everton i Leonardo pre svih.

Nije slučajno Duško Vujošević svojevremeno zabranjivao igračima da ulaze u bilo kakve rasprave sa sudijama i tumačenja njihovih odluka.

UPRAVA

Foto: partizan.rs

Važnog igrača, defanzivca, klub je prodao u januaru i imao 6 meseci da mu spremi adekvatnu zamenu jer se pripremao za novi evropski izlet i onda uradi ono što boli svakog navijača. Nisu doveli zamenu, nego se setili da na klupi imaju momka, starosedeoca (Ćirković je sinoć bio korektan, istina), koji jedva da je dobijao priliku u sezoni duple krune.

Ivica Iliev je u jednom od razgovora za klupsku televiziju negde na polovini priprema rekao kako nema potrebe za dovođenjem i gomilanjem igrača, jer je tim koji je osvojio duplu krunu u Srbiji ostao na okupu. Tada to nismo komentarisali, sada ćemo ubaciti jednu kratku opasku koju danima repliciramo unutar rubrike. Jedan Real Madrid pored Modrića, Karvahala, Ronalda, Benzeme dovodi i mlade i iskusne, sprema ponude tokom celog leta, a Partizanu ne treba pojačanje za Evropu?!

Reklo bi se palanački mentalitet i još jedna potvrda da bez ozbiljnijeg sistema, evropskog modela organizacije klubova i novca nema ni ozbiljnog fudbala. Zvezda i Partizan su klasičan primer neopravdanog "loženja" navijača pred svaku sezonu koja se evropski završava vrlo brzo (ili neubedljivo), a na lokalu okončava prepucavanjem ko je kome ukrao titulu.

Partizan je ponovo zakasnio sa pojačanjima, sa idejom.

LEONARDO I SUMA

Foto: Partizan/Miroslav Todorović

Zašto je Leonardo bio potpuno nespreman za drugo poluvreme, zašto je uglavnom preležao nastavak posle dosta dobrog izdanja u prvih 45 minuta zna on sigurno i možda po neko u klubu u kojem mu je dozvoljeno da debelo kasni na pripreme, da glumi ucveljenu mladu, pa da posle izvinjenja dobije 90 minuta igre, bez zamene u drugom poluvremenu. Možda taktika jeste bila da Marko Janković na desnom krilu optereti i izvuče crveni karton rano požutelom levom beku Kutrisu, ali da onoliko nestane sa terena najbolji igrač kluba... to je najbolja slika fizičkog stanja momka koji se namerio na znatno ozbiljnijeg i spremijeg rivala.

O najvećem pojačanju u istoriji kluba još ne možemo da damo pravi sud, iz vrlo jednostavnog razloga - ne igra. Kada će, ne znamo. Prvo se nije potenciralo koliko je spreman, jer se valjda podrazumevalo da ima snage za utakmicu zbog koje je manje više i doveden, a onda je krenulo, spreman je za 10 minuta, pa za 30, 60 do toga da ni ne uđe u ovako važnom meču... Ne znamo šta bi neuigrani i sada znamo nespremni Suma uradio sinoć, ali da je mogao da bude jedna od opcija na terenu mogao je, naročito jer je Đukić napravio samo dve izmene. U suprotnom, ne bude li ništa krucijalno uradio u naredne tri evropske utakmice, plašiće ga se samo Mačva i Javor, kao i kasa crno belih koja je debelo ispražnjena zbog njegovog dolaska.

ORGANIZACIJA

To što Partizan kao jedan od retkih klubova u Evropi ima nisku ogradu na istočnoj i zapadnoj tribini verujući svojim navijačima da neće uletati, apsolutno neće ništa značiti delegatu koji se ozbiljno ispisao gledajući u tribine i posmatrajući ponašanje navijača u Humskoj. Topovski udar upravo sa istočne tribine, pa onda ona flaša opet sa istoka i tenzija prilikom izlaska igrača gostiju sa terena mnogo veći pečat daju organizaciji nego sjajno organizovana koreografija.

Ako vam kažemo da je delegat čak dolazio i do atletske staze podno južne tribine (na kojoj se jedno vreme vijorila gej zastava sa grbovima Crvene zvezde i Olimpijakosa) raspitujući se zašto neki od prisutnih nemaju uredno okačene akreditacije oko vrata (akreditacije su bile u džepovima prsluka, rančevima...) može da pripremi već sad klub iz Humske na ozbiljnu novčanu kaznu, da ne kažemo i neku goru, s obzirom da je klub odavno pod prismotrom UEFA.

I o tome u klubu moraju ozbiljno da razmišljaju.

(S. M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA