Ben je došao u Grčku za 30.000€, i sam srušio Partizan: Kakav je put do Olimpijakosa imao fudbaler iz zemlje za koju niste ni čuli (VIDEO)

Grčka bruji o fudbaleru koji je dao dva gola srpskom šampionu u Humskoj

  • 12
Foto: Guliver/Srđan Stevanovic/Getty Images)

El Fardu Ben, ili jednostavnije Ben. O njemu se priča od kako je sa dva gola u Beogradu doveo Olimpijakos bukvalno pred vrata Lige šampiona.

Krilni igrač crveno-belih iz Pireja postao je heroj ekipe, koja je rezultatom 3:1 savladala srpskog šampiona u Humskoj, ostavivši ga sa vrlo malom nadom za revanš naredne nedelje u 3. kolu kvalifikacija.

- Odigrao je fenomenalno, imao je dobre dve šanse i pogodio. Važan je za nas. Brz je, ide u dubinu, kad priđe možeš mu dodati, a zadrži loptu iako nije visok - rekao je Marko Marin o svom saigraču posle burne utakmice u Beogradu.

Inače je vrlo interesantan put Bena, momka rođenog 10. juna 1989. godine na Komorima (ostrvska država na jugu Afrike). Skoro deset godina je igrao po niželigaškim klubovima u Francuskoj, dok ga u grčku Veriju nije doveo pomoćni trener te ekipe Giorgis Kikeridis.

- Da se nije povredio na kraju sezone u Veriji, i brže bi napredovao. Mnogo me čini srećnim kako je odigrao (u Beogradu) jer sam ga u Grčku doveo iz treće francuske lige. Inače pratim niže lige u Francuskoj, a njega sam pratio na 11 utakmica, svideo mi se i izabrao ga. U Veriju je stigao za 30.000 evra - otkriva Kikeridis i dodaje:

- On je stvarno izuzetan dečko. U Veriji je postigao 15 golova i ostao skroman. To govorim jer on treba da bude primer mlađima. Da je grčki igrač dao dva gola, istog momenta bi otišao negde.

Foto: A. Nalbantjan

Kikeridis je istakao i razliku u odnosu prema treningu u Grčkoj i Francuskoj.

- Razlika je u načinu treninga i u filozofiji. U Francuskoj ima niželigaških klubova koji forsiraju tri treninga dnevno. Ovde, čim neko postane profesionalac, misli da je sve naučio i savladao, dok se u Francuskoj vode premisom "dokle god sam igrač, moram da učim". Kod nas se igrači pojave na treningu od 45 minuta sa torbom, i samo odu. Sećam se kad je u Veriji Nikos Kizeridis završavao trening u isto vreme kad i jedan mlađi igrač, i rekao sam mu: "Gde ideš? On je odradio 60 minuta, ti moraš 120". Takvim pristupom nikad neće postati pravi fudbaleri - rekao je trener.

Dobre partije primetili su u Olimpijakosu, koji su za milion evra doveli Bena u julu 2015. godine, i od tada ga slali na pozajmice u Levadijakos i Panionios.

- Ben je u Francuskoj bio prosečan fudbaler. Svake godine nađem petoricu-šestoricu igrača, i ako ih ne dogovorite u martu, onda će doći recimo Lion i odvesti ih. Prošle godine sam radio skauting za jedan grčki tim, i predložio sam im Francuza, ali su ga odbili. Četiri meseca kasnije mi se javljaju jer je fudbaler otišao u Lion. Imali su priliku da ga potpišu za 50.000 evra, ali su je propustili - prepričava Kikeridis.

Foto: A. Nalbantjan

Klub iz Bera ne može sebi da priušti skupe igrače, pa imaju drugačiji princip rada.

- Princip rada u Veriji je jednostavan. Ako igrač dođe i traži mi 10.000 evra godišnje, kažemo mu da od toga nema ništa i da nismo ovde da mu rešavamo finansijske probleme. Kod nas moraš da se dokazuješ. Desilo nam se da dovedemo igrača za velike pare, da bi se posle ispostavilo da nije dao nijedan gol i nismo ostvarili naš cilj. A sada nam klinci koji dovodimo daju golove i to nam je važno - zakljućio je Kikeridis.

Bena su trenirali Vladan Milojević (Panionios), Ratko Dostanić i Goran Stevanović (obojica u Veriji).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA