Zašto će Grobari večeras navijati za Zvezdu protiv Sparte?

U ovom slučaju se navijačima Partizana ne isplati parola ''neka komšiji crkne krava''

  • 60

''Da Zvezda igra protiv 11 Hitlera, navijao bih protiv Zvezde'' - izgovorio je poznati navijač Partizana i pisac - Božo Koprivica. Takvo mišljenje dele i mnogi najzagriženiji Grobari, ali ovakav stav i ova izjava bi za duel Zvezda - Sparta mogli da budu ''zamrznuti''.

Iako je to u Srbiji faktički nemoguće videti, navijači Partizana imaju legitiman razlog da na utakmici Crvena zvezda - Sparta navijaju za svog najvećeg rivala. Nije u pitanju ona izlizana fraza ''navijam za srpske klubove u Evropi'', jer među najzagriženijim navijačima večitih rivala to nikada neće da se desi.

Ali, kada imaju legitiman razlog, kao što je interes Partizana, onda će možda prevladati hladna glava naspram vrelog srca, iako će im u dubini duše biti teško da se raduju golovima crveno-belih.

>>> Pronašli smo novinara kog su Delije pre 8 godina ''maltretirale'' u Pragu: Šta im je sada poručio i kako je saznao da Zvezda ponovo dolazi u Češku? (VIDEO)

Naime, pošto je Partizan faktički ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona porazom od Olimpijakosa u Beogradu od 3:1, pa su im šanse da u Pireju slave sa tri gola razlike ravne naučnoj fantastici, crno-beli već moraju da razmišljaju o plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Foto: A. Nalbantjan

Tu, po trenutnoj situaciji njihov klub neće biti među nosiocima, jer će, ukoliko svi favoriti iz kvalifikacija za 3. kolo Lige šampiona i Lige Evrope prođu dalje, biti drugi ispod crte.

Dakle, Partizanu je potrebno minimum dva iznenađenja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, odnosno da klubovi koji su iznad crte budu eliminisani od ekipa sa slabijim koeficijentom.

Zvezda bi mogla da bude jedan od takvih klubova, jer bi njeno eventualno iznenađenje i eliminacija Sparte značila da se Partizan pomera za jedno mesto iznad, pa bi mu bilo potrebno još jedno iznenađenje.

Mnogi bi ovde rekli, ''ima toliko parova, sigurno će biti i drugih iznenađenja, ne moramo da navijamo za Zvezdu''. Ipak, problem mogu da budu kvalifikacije za Ligu šampiona, jer kako Partizanu odgovaraju iznenađenja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, tako mu ne odgovaraju u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Foto: A. Nalbantjan

Svako iznenađenje tamo, značilo bi da se jače ekipe prebacuju u kvalifikacije za Ligu Evrope, pa bi se Partizan pomerio mesto ispod. Letimičan pogled na prve utakmice 3. kola kvalifikacija pokazuju da je moguće da bude veliki broj iznenađenja, jer mnogo ekipa sa boljim koeficijentom imaju loš rezultat iz prvih utakmica.

Ukoliko one to ne poprave u revanšu, Partizanu će biti potreban veliki broj iznenađenja, dva ili više u Ligi Evrope nego u Ligi šampiona. Primera radi, nakon prvih utakmica u kvalifikacihama za LŠ čak 7 favorita ima nepovoljan rezultat, pa bi to značilo da bi crno-belima trebalo čak 9 u Ligi Evrope.

Pogledajte i kod kojih parova Lige šampiona Partizanu ne odgovaraju iznenađenja, a kod kojih parova Lige Evrope bi im odgovaralo da dođe do njih.

LIGA ŠAMPIONA (Partizanu ne odgovaraju iznenađenja boldovanih ekipa)

Foto: Tanjug/AP

Karabag - Šerif (prvi meč 0:0)

Slavija - BATE (prvi meč 1:0)

AEK - CSKA (prvi meč 0:2)

Vardar - Kopenhagen (prvi meč 1:0)

Salcburg - Rijeka (prvi meč 1:1)

Hapoel Ber Ševa - Ludogorec (prvi meč 2:0)

Maribor - Hafnarfjordur (prvi meč 1:0)

Vicorul - APOEL (prvi meč 1:0)

Seltik - Rozenborg (prvi meč 0:0)

Briž - Bašakšehir (prvi meč 3:3)

LIGA EVROPE (Partizanu odgovara ispadanje boldovanih ekipa)

Foto: Profimedia/Alamy

Bnei Jehuda - Zenit

Dinamo Bukurešt - Atletik Bilbao

Šturm - Fenerbahče

Crvena zvezda - SpartaPrag

Krajova - Milan

PSV - Osijek

AIK - Braga

Gent - Altah

Olimpik Donjeck - PAOK

Krasnodar - Lingbi

Bordo - Videoton

Everton - Ružomberok

Marselj - Ostende

Dinamo Zagreb - Od Grenland

Makabi Tel Aviv - Panionios

Frajburg - Domžale

Astra - Oleksandrija

Austrija Beč - AEL Limasol

Ipak, znamo i da su neki navijači toliko zagriženi, da ne bi navijali za večitog rivala ni po koju cenu. Čak i da to koristi njegovoj ekipi, kao što je ovde slučaj. U takvoj situaciji ponovo se aktivira izjava Boža Koprivice ''Da Zvezda igra protiv 11 Hitlera, navijam protiv Zvezde''.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA