ZVEZDO, MOŽEŠ TI TO: U grotlu Marakane padali su i veći od Krasnodara, ali ne sme se zaboraviti Ekeren kao opomena!

Crveno-beli od 21.00 čas jure gol zaostatka protiv ruskog tima * Kroz istoriju su veliki padali ''u rupi'', ali su i mali znali da se provuku. Kao, na primer, Ekeren kog je takođe dočekao krcat stadion

  • 29

Za svaki uspeh u životu potrebno je da budeš vredan, za svaki uspeh u sportu odlučujuća je i volja za pobedom!

Volje fudbalerima Crvene zvezde sigurno ne manjka pred revanš meč plej-ofa Lige Evrope protiv Krasnodara, a videćemo koliko će izabranici Vladana Milojevića biti vredni na terenu od 21.00 čas (RTS 1)

Moraju da budu! I to do granica izdržljivosti! Naravno, ukoliko žele u grupnu fazu LE. Juri se minus od jednog gola, pošto je Krasnodar slavio u Rusiji rezultatom 3:2.

Zvezda je, kao što je poznato, kroz istoriju tri puta jurila zaostatak na Marakani nakon što su u prvom meču poraženi sa 3:2 u gostima. Još se pamti onaj spektakularan meč sa Karl Cajs Jenom i pobeda od 4:0 pred 100.000 ljudi, ali i Ekeren i CSKA iz Kijeva kao opomena.

Međutim, pred ovim momcima danas je jedan od najvažnijih mečeva u novijoj istoriji. Meč koji može da kreira njihovu sopstvenu istoriju, da ih se navijači za 10, 20 ili 30 godina sećaju kao ''pobednički vod'' predvođen komadantom Milojevićem.

Foto: A. Nalbantjan

- Poštujemo Krasnodar, ali ih se ne plašimo. Bitno je da navijači daju vetar u leđa, vidim da će biti puna Marakana, a mi ćemo da se borimo. Motiv imamo i mi i oni. Trebalo bi da budemo disciplinovani i motivisani. To su velike utakmice gde svaki detalj može da odluči. Jedan aut, jedan pad koncentracije...Pokušaćemo da vratimo veru navijačima dobrim igrama. Puna Marakana je jedan dodatni motiv koji vas tera da budete još bolji - rekao je Milojević.

A atmosfera na Marakani će sasvim sigurno biti spektakularna. Karte su rasprodate dan pred utakmicu i očekuje se minimum 50.000 ljudi.

Isto toliko je bilo i pre 20 godina, kada je Zvezda ugostila Ekeren. Bila je to veoma bitna utakmica u 1/16 finala Kupa pobednika kupova.

Foto: mojacrvenazvezda.net

- Atmosfera pred utakmicu je bila neverovatna, a mi smo imali veliko samopouzdanje da možemo da prođemo Ekeren. Ipak, na kraju je ostao gorak ukus. Nismo uspeli da pobedimo. Dragan Mićić je pogodio stativu, Dejan Stanković prečku. Bila je to jedna velika utakmica za Zvezdu, jako bitna u tom momentu - prisetio se tog meča Goran Bunjevčević, u  razgovoru za Telegraf.

Sada direktor u Fudbalskom savezu Srbije, Bunjevčević je te 1997. godine činio odbrambeni bedem crveno-belih protiv Belgijanaca. On i njegovi saigrači tada nisu prošli dalje, a Bunjevčević smatra da sadašnja ekipa može da nauči nešto iz te utakmice.

Foto: Marko Todorović

- Može da nauči da nema lakih protivnika. Mi smo tada smatrali da je Ekeren lak protivnik, pogotovo posle rezultata u prvom meču. U Beogradu smo poveli na vreme, i onda je počela ta kiša kao i crveni karton Dudića. Svaki detalj odlučuje o plasmanu u Ligu Evrope. Niko nema pravo da se igra sa klubom. Taj crveni karton Kange prošle godine mora da bude veliko iskustvo. Ponavljam, na sve bi trebalo obratiti pažnju i biti strpljiv, a ja sam ubeđen da će u predivnom ambijentu Marakane doći i rezultat - jasan je Bunjevčević.

Po njemu, Milojevićevi ''vojnici'' nipošto ne bi smeli da krenu u juriš od prvog minuta.

- Utakmica se igra 90 minuta i trebalo bi biti pametan. To jurišanje od samog početka nema neku lepotu. Treba biti koncentrisan, pametan... E, sad! Fudbal je đavolja igra, što kažu. Verujem, ipka, da Zvezda ima mogućnosti i snage da ostvari dobar rezultat koji će joj garantovati izuzetno velike prihode i jako dobru atmosferu ove godine. Sigurno da to razmišljanje ima i Krasnodar, s druge strane.

- Treba biti jako pametan. Ne srljati, ne jurišati. Najlakše je skandirati sa tribina da od početka svi krenu u juriš. Trebalo bi čekati i vrebati šansu, gledati da se ne primi gol. Zvezda je i u prvoj utakmici imala nekoliko interesantnih kontranapada koje je mogla da iskoristi, a primila je krajnje čudne golove. Bitno je samo da se ne srlja. I gol u 90. minutu vodi dalje - istakao je Bunjevčević u razgovoru za naš portal.

Zato Ekeren, kao i CSKA iz Kijeva četiri godine kasnije, moraju da budu opomena crveno-belima. Uprkos tome što je Krasnodar kvalitetniji rival od pomenuta dva, čak i favorit u ovom dvomeču za razliku od Belgijanaca i Ukrajinaca.

Padali su u ''rupi'' i mnogo veći od Krasnodara. I Jena je 1971. bila bolji rival, pa njeni igrači nisu znali šta ih je snašlo. Tako da - Zvezdo, možeš ti to!

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA