Uefa potvrdila, kreće Liga nacija: Lakši put za Srbiju da ode na EP 2020, evo s kim bi Orlovi mogli da budu u grupi!

Trenutno smo u Ligi C, ali bi mogli da ''skočimo'' u Ligu B ukoliko dobijemo Austriju i Vels

  • 4

Ako je i bilo, sada više nema nikakve dileme - UEFA je na svom zvaničnom sajtu potvrdila da od septembra 2018. godine kreće Liga nacija!

Takmičenje u kom će se nalaziti 55 reprezentacija koje će biti podeljenje u četiri lige (A, B, C i D), a svaka liga će biti podeljenja na četiri grupe od po tri ili četiri člana.

Ovo takmičenje u suštini ''menja'' prijateljske mečeve, a utakmice po grupama u Ligi nacija igraće se u septembru, oktobru i novembru 2018, u već postojećim reprezentativnim terminima. Svaka reprezentacija igrala bi jednu utakmicu u kvalifikacijama za EP, a drugu u Ligi nacija čiji plej-of će biti na proleće 2019. godine.

U plej-ofu će se, za četiri mesta koja vode na EP 2020, boriti pobednici svake grupe u kvalitativnim razredima. Plasman na EP izboriće po jedna reprezentacija iz razreda A do D.

Ako plasman na EURO preko Lige nacija izbori ekipa koja se plasirala putem redovnih kvalifikacija, onda se kvalifikacija prebacuje na sledeću ekipu po plasmanu. Takođe, najbolji iz svakog razreda u Ligi nacija seliće se u viši rang, a najslabiji ispadati u niži.

Foto: Tanjug/AP

Srbija je pobedama nad Moldavijom i Irskom skočila za 10 mesta na ''live'' FIFA rang listi (zvanična potvrda 16. oktobra), a postoji mogućnost da pobedama nad Austrijom i Gruzijom skoči na 20. mesto.

Elem, to trenutno 32. mesto Srbiju ''baca'' u grupu C gde se ne nalaze toliko atraktivni protivnici. Orlovi bi u ovoj grupi i te kako imali velike šanse da se domognu EP.

Pogledajte spisak:

Liga A: Nemačka, Portugalija, Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

Liga B: Rusija, Severna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska i Mađarska.

Liga C: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

Liga D: Litvanija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Letonija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, nepriznato Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Ponavljamo, to je trenutna situacija! Posle oktobarskih kvalifikacija grupe bi mogle poprilično da se promene. Srbija bi tako mogla u Ligu B.

Važno je dodati i to da Rusija i Ukrajina, kao i Jermenija i Azerbejdžan, ne mogu međusobno da igraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA