Kupićemo ti kuću i kola, samo sruši Zvezdu kao prvaka Evrope: Kako su Zeka i Bjeka 2 meseca ubeđivali Osima da preuzme Partizan (VIDEO)

Jedan od najvećih izazova za Zečevića i Bjekovića bio je angažman Ivice Osima

  • 52

Legendarni Ivica Osim je u dugoj i bogatoj karijeri vodio i Partizan sa uspehom, a put do njegovog angažmana davne 1991. godine nije bio nimalo lak.

Vodio je Osim svoj Željezničar od 1978. do 1986. godine, zatim je bio selektor Jugoslavije, a za njegov drugi klupski angažman pobrinuli su se Nenad Bjeković i Žarko Zečević.

Čuveni tandem poznat je po moći ubeđivanja, ali im je tvrdoglavi Štraus sa Grbavice napravio paklen posao u predratna vremena.

Sve to detaljno je opisao Marko Tomaš u biografiji legendardnog trenera pod imenom "Ivica Osim - utakmice života".

Naime, Bjeković i Zečević su opsedali Osima svaki put kada bi dolazio u Beograd, često su ga čak i zvali svakodnevno dok je bio u domu u Sarajevu.

- Hajde, samo si selektor, dugo nisi radio u klubu, nama treba jak Partizan, Zvezda je prvak Evrope, treba im pandan, želimo na viši nivo - preneo je Tomaš reči Bjekovića i Zečevića u knjizi.

- Neću, nemojte me zaje......!

Osim je bio oštar u odgovorima, pa je ubeđivanje trajalo puna dva meseca, a jednom je prisustvovao i sin Amar. Kada je čuvnei trener rekao da ga ništa ne interesuje, dao je slušalicu supruzi Asimi.

Sve je dobilo komičnu notu, Asima je uključila interfon.

- Kupićemo vam kuću! Ajde bre, reci mu, kupićemo tebi mazdu - govorio je Partizanov tandem, a na kraju nije razjašnjeno ni u knjizi čime su zapravo privoleli Osima da dođe.

Jedan njegov uslov bile su garancije da nesmetano vodi reprezentaciju Jugoslavije, a zanimljivo je da se nikada nije preselio u Beograd. Na posao je svakog dana putovao avionom, čak se nije bavio formalnostima niti je kupovao kartu.

Samo je prolazio kroz aerodromske kontrole, čak se dešavalo da sedi u pilotskoj kabini ako u avionu nema mesta.

Imao je Osim strašan tim, igrali su Predrag Mijatović, Slaviša Jokanović, Darko Milanič, Zlatko Zahović, Brankko Brnović, Gordan Petrić...

Zato je Osim prošle godine na komemoraciji Slobodanu Santraču evocirao uspomene.

- 'Generacija je bila takva da nije mogla loše da radi. Sve su to bili najtraženji igrači tadašnje Jugoslavije. Dovoljno je bilo videti, na primer, Jokanovića i Mijatovića, da shvatite da je Partizan mogao štošta. Da se saradnja između nas nastavila verovatno bismo dogurali dotle da napravimo tim koji bi bio sastavljen „ala Barselona - rekao je Osim tada.

Osimu nije uspelo da osvoji titulu, Crvena zvezda je podigla trofej sa 50 bodova, Partizan je imao 46, ali su crno-beli osvojili Kup Jugoslavije, pobedivši najvećeg rivala sa 1:0 posle 2:2 na Marakani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpion

    22. septembar 2017 | 23:23

    Zeka i Bjeka, kao Lolek i Bolek iz crtanih filmova, videli sa su komsije Evropski i Svetski prvaci pa hoce i oni.

  • ☆☆☆

    22. septembar 2017 | 22:20

    Hahahahah uživao sam zamišljajući oviu scenu.Zeka i Bjeka raspamećeni,smoreni,iskompleksirani paniče.Mole Osima da preuzme partizan,da pobedi Zvezdu,samo da malo sebi olakšaju muke i traume.Hahahahahahahahaha

  • DELIJA

    22. septembar 2017 | 22:37

    Zgadi mi se sama pomisao na ovaj klub.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA