≫ 

A šta ako izgubimo ili odigramo nerešeno? Sve moguće kombinacije kako možemo u Rusiju bez pobede nad Gruzijom!

Tri opcije su pred našim timom uoči poslednjeg kola, a nadamo se da će Orlovi pobediti i da o druge dve nećemo ni da razmišljamo

  • 82

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da overi vizu za Rusiju u Beču, pošto je poražena od Austrije u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pa sada mora da rešava to pitanje u poslednjem kolu.

Sada sve zavisi od duela protiv Gruzije i svi verujemo da će izabranici Slavoljuba Muslina u ponedeljak slaviti na krcatoj Marakani odlazak na Mundijal 2018. godine!

Kalkulacije su jasne, pred našom reprezentacijom su tri opcije u slučaju tri različita ishoda meča protiv Gruzije, koji je na programu u ponedeljak od 20.45.

OPCIJA BROJ 1 - POBEDA

Srbija ima sve u svojim rukama i pobeda joj donosi siguran plasman na Svetsko prvenstvo. U tom slučaju je ne zanima šta će Vels i Republika Irska da urade u svom međusobnom meču.

OPCIJA BROJ 2 - REMI

Foto: Profimedia

Orlovi i u slučaju remija protiv Gruzije mogu da obezbede plasman na Mundijal. Trenutno naš tim u grupi D ima bod prednosti u odnosu na Vels, a dva boda više od Republike Irske.

Pošto Vels i Irska u poslednjem kolu igraju međusobni duel, Srbiji u slučaju remija protiv Gruzije, remi Velsa i Iraca takođe donosi prvo mesto u grupi i direktan plasman na Svetsko prvenstvo.

Takođe, i ako Srbija odigra remi, a Irska pobedi Vels na gostovanju manjom razlikom od +5 (što je u domenu teorije), naš tim će biti prvi u grupi pošto će imati po 19 bodova sa Irskom, ali bolju gol razliku od njih.

Međutim, situacija se komplikuje ako Srbija remizira, a Vels pobedi i u tom slučaju bi nas ''Zmajevi'' pretekli na tabeli i Srbija bi se našla na 2. mestu. Ono najverovatnije donosi baraž, međutim i tu situacija može da se iskomplikuje, jer Srbija možda ne bi bila sigurna među drugoplasiranim ekipama i borila bi se i za baraž, odnosno da ne bude jedna od najslabije rangiranih drugoplasiranih ekipa, koja se neće naći u baražu.

KAKO SE RAČUNA TABELA DRUGOPLASIRANIH EKIPA?

Printskrin: Wikipedia.com

Rangiranje drugoplasiranih ekipa vodi se po principu da se računaju samo rezultati protiv prvih pet ekipa u grupi. U našem slučaju ne bi se računali rezultati protiv Moldavije (dve pobede po 3:0), pa bi Srbija imala 12 bodova i gol razliku 13:10.

Drugi kriterijum je gol razlika, a ukoliko i tu ekipe budu izjednačene gleda se ko je postigao gol više. Ako se desi da i tu bude

Trenutno je u najtežoj poziciji Bosna, koja ima 8 bodova, ali i meč manje. Bosanci dočekuju Belgiju u svojoj grupi. Ukoliko izgube, Srbija bi bila sigurna među ekipama koje obezbeđuju baraž, jer u tom slučaju Bosna ne bi mogla da ih stigne ni teoretski. Isto važi i u slučaju remija i Srbija bi im bila nedostižna sa 13 bodova na toj imaginarnoj listi u slučaju remija sa Gruzijom.

Komplikacije bi bile veće ako Bosna pobedi Belgiju i u tom slučaju bi pred poslednje kolo bila totalna ludnica i prava drama kako bi se izbeglo začelje na toj tabeli. Tri ekipe bi na začelju imale 11 bodova, samo bod manje od Srbije i pred poslednje kolo bi sve zavisilo od rezultata ostalih ekipa u poslednjem kolu.

OPCIJA BROJ 3 - PORAZ

Foto: Telegraf

Nadamo se da o ovoj opciji nećemo ni da razmišljamo, ali čak i da se to desi, možemo u Rusiju kao prvoplasirani! U tom slučaju je ne sme da se desi da poraz bude veći od jednog gola razlike, a da Vels i Irska remiziraju u međusobnom duelu.

Srbija bi onda imala identičan broj bodova sa Velsom, pa bi onda odlučivala gol razlika. Tu bi Srbija onda bila takođe izjednačena sa Velsom (+8), ali je bolja u narednom kriterijumu za rangiranje (broj postignutih golova), i bila bi prva u grupi.

Ukoliko Vels ili Irska pobede, Srbija bi u tom slučaju bila druga u grupi, ali bi bila u znatno težoj situaciji na tabeli drugoplasiranih ekipa. Tada bi imala 12 bodova i još lošoju gol razliku od +3, pa bi bila još veća drama da se izbegne poslednje mesto na tabeli drugoplasiranih ekipa.

Tu takođe dosta zavisi i od utakmice koju od 20.45 večeras igraju Bosna i Belgija, pa bi poraz Bosne Srbiji osigurao sigurno mesto u baražu, a pobeda Zmajeva bi dramu podigla na maksimum.

Daljinac

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slobo

    8. oktobar 2017 | 00:31

    Ako nismo u stanju da pobjedimo Gruziju ne trebamo ni ići na mundijal

  • NIGHTRAIN

    7. oktobar 2017 | 18:57

    Ako ne dobijemo Gruziju treba nas zabraniti za sva vremena.

  • Micko

    7. oktobar 2017 | 23:48

    Čim počnu računice adio Rusija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA