≫ 

Gospodo, pa ne može se na Mundijal sa čovekom koji je u 41-godišnjoj karijeri osvojio samo Seriju C i Seriju D!

Saki, Maldini, Zof, Trapatoni, Lipi, Donadoni, Prandeli, Konte...a zatim Ventura. Jednostavno - ne ide

  • 14

Kada imaš ograničenu reprezentaciju, kao što je ova selekcija Italije, onda ti je na klupi potreban mađioničar koji će iz njih izvući ono što je potrebno za uspeh (u ovom slučaju plasman na Svetsko prvenstvo).

S čovekom kom su u 41-godišnjoj karijeri najveći uspesi dva puta prvo mesto u Seriji D (Entela, Pistojeze) i jednom u Seriji C (Leće), to jednostavno nije moguće. A takav slučaj je sa Đan Pjerom Venturom, vremešnim selektorom Azura koji je označen kao najveći krivac za krah.

Bez gola u 180 minuta dvomeča protiv Švedske jasan je pokazatelj da je Venturina taktika za Skandinavce bila pogrešna. Ili je možda olako pročitana.

Foto: AP/Tanjug

- Pokazali smo da imamo neke ideje, ali i ne toliko u pogledu taktike - rekao je Danijele De Rosi posle meča, osvrnuvši se na cele kvalifikacije.

Da Ventura ne zna šta radi, De Rosi mu je donekle objasnio tokom tog revanša sa Šveđanima. Vezista Rome je odbio da se zagreva poručivši da on nije potreban na terenu, nego je vreme da u igru uđu napadači.

Nije Italija sa Venturom na čelu samo podbacila u utakmicama protiv Švedske. Ko ih je imalo pratio tokom kvalifikacija, znao je da će Azuri imati težak zadatak da prođu baraž.

Pa oni su jedva pobedili Makedoniju i Albaniju u gostima, dok su protiv Pandeva i ekipe odigrali samo 1:1 kod kuće.  Špancima su otkinuli bod na domaćem terenu golom iz penala, a u revanšu su glatko poraženi sa 3:0. Bez nekih preteranih prilika da zatresu mrežu.

Foto: AP/Tanjug

Linhenštajnu su na dva meča dali devet golova, dok su Španci, na primer, postigli osam samo u jednom. Zatim još osam i u drugom.

Da se ne lažemo, Italija nije ni imala neki respektabilan sastav. A kada na to dodamo pogrešne procene selektora, dobijemo nacionalnu tragediju i neodlazak na Mundijal posle 60 godina.

Tu si i pogrešne procene čelnika Saveza, te otuda i ne čudi što je javnost zatražila kompletan remont italijanskog fudbala. Najpre Saki, Maldini, Zof, Trapatoni, Lipi, Donadoni, Prandeli i Konte, a onda ''iskopaju'' Venturu. Narodski rečeno - s konja na magarca!

- Svetsko prvenstvo nije izgubljeno juče, već pre 15 godina kada su oni koji vode naš fudbal počeli da ulažu u strane promašaje i tako ukrali mesta našim igračima. Dali smo im slavu zahvaljujući italijanskim trenerima, koji su i dalje najbolji na svetu. Sada se nadam da ćemo dotaći dno i krenuti u reforme našeg fudbala. Zbogom mumijama koje kontrolišu italijanski fudbal, stigao je prostor za mlade - jasno je srž problema objasnio Kanavaro.

I za kraj, ima neka ''tajna veza'' između Švedske i Italije. Poslednji Mundijal na kom Azuri nisu bili igrao se u Švedskoj, poslednje veliko takmičenje na koje nisu otišli bilo je EP u Švedskoj 1992. godine, a sada su ih upravo Šveđani zaustavili na putu ka Rusiji.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rampage

    14. novembar 2017 | 11:38

    A sto im je kriv trener,sto su se ispromasivali kao nikad u zivotu sinoc..? Imali su minimum 7,8 stopostotnih sansi

  • Јован

    14. novembar 2017 | 11:48

    А нема више ни играча топ класе треба и то рећи!

  • Zandarmerija

    14. novembar 2017 | 12:26

    Meni je ovde najvise zao Buffona!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA