≫ 

Otac mi je bio ponosni Kosovar i zato je osuđen, premlaćivali su ga u zatvoru u Beogradu: Fudbaler Arsenala otvorio dušu Englezima!

Granit Džaka pričao je kako je njegov otac uhapšen u Prištini 1986. godine tokom protesta Albanaca sa Kosova protiv vlasti, nakon čega je 6 godina proveo u zatvoru u prestonici Srbije

  • 75

Reprezentativac Švajcarske albanskog porekla, Granit Džaka, čiji je otac sa Kosova i Metohije, dao je opiran intervju u Engleskoj gde je otkrio i neke nepoznate detalje iz svog života, naročito o svom ocu, koji je 3 i po godina proveo u zatvoru u Beogradu posle protesta u Prištini protiv vlasti, kada je osuđen na 6 godina robije.

>>> Mesijeva supruga pokazala noge, Ronaldova devojka istakla grudi, ali ih je sve zasenila prsata žena Granita Džake u dekolteu do pupka (FOTO)

Fudbaler Arsenala je istakao da je njegov otac Ragip Džaka tri i po godine proveo iza rešetaka u bivšoj Jugoslaviji, zbog protesta u 1986. godine, kada je kao 22-godišnji student učestvovao u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu.

- Kao njegovog sina, ova priča me je duboko dirnula. Stvarno je duboko u mom srcu i tako tragična priča.

- Ponekad ga zamolim da mi je ponovno ispriča, mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osećam kao da je nešto progutao i nije ispljunuo istinu. Možda je toga bilo previše i želeo je da poštedi decu sve te žalosti - kazao je Granit i dodao:

Foto: Guliver/Shaun Botterill/Getty Images

- On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo da postoji. Ustao je za njegova prava, bila su to temeljna demokratska prava kao što je glasovanje. Nije se radilo samo o njemu. UUhapšene su i druge osobe, uključujući i njegovog ujaka kojega su zatvorili nekoliko godina pre, a dobio je 15 godina. Bilo je to strogo politički. Otac mi je upitao: "Zašto mi nismo ovdje demokrate? Zaslužujemo biti i zaslužujemo da nas se čuje.

Zatim je zvezda Arsenala opisala i kako je izgledala situacija kada je njihov otac pušten iz zatvora, iako on tada nije bio rođen. To se desilo znatno ranije nego što je trebalo da odleži nakon izricanja presude.

- Jedna od najčudnijih stvari je što nismo znali da je otac pušten iz zatvora ranije, a pušten je u isto vreme kada i njegov ujak. Niko iz porodice to nije znao sve dok nije zakucao na vrata. Mislim da su se dogovorili sa njima, pridržavali su se zatvorskih pravila, držali su jezik za zubima i nikada nisu izazivali nikakve probleme.

Njegov rođeni brat Taulant Džaka odlučio je da igra za reprezentaciju Albanije, a upravo on je bio jedan od najratobornijih kada je na utakmici između Srbije i Albanije pušten dron sa zastavom Velike Albanije i on je napao Mitrovića u želji da sačuva zastavu.

Foto: Marko Todorovic
Foto: Marko Todorović

Porodica Džaka je posle puštanja iz zatvora Ragipa otišla u Švajcarsku 1990. godine. Tamo su i Granit i Taulant rođeni. Stariji Taulant rođen je 1991. u Bazelu, a 18 meseci kasnije i Granit, koji ističe da su i on i brat u svom ocu imali pravog idola.

- Moj tata je pokazao neverovatnu snagu, Taulant i ja smo odrasli sa njegovom mentalnom snagom. Imali smo svog idola na koga smo se ugledali, naučio nas je da morate biti jaki da postignete neke stvari. Tako smo odrasli veoma jaki. Zato na terenu imamo tu mentalnu snagu da prevazižemo probleme i da dođemo do cilja - rekao je naturalizovani Švajcarac, koji se seća i detinjstva i prvog povratka u Prištinu.

- Kada smo Taulant i ja bili deca, imali smo prvi autobus iz Bazela u Prištinu i tada smo po prvi put mogli da posetimo babu i dedu. Moji otac i majka su imali puno radno vreme, radili su i noću kao čistači kancelarija i zarađivali novac za naše karte - prisetio se Džaka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posteni nalazac

    21. novembar 2017 | 00:17

    Pa i treba da ide u zatvor ko detetu da ime Granit

  • Muslin

    21. novembar 2017 | 00:09

    Kad englezi pisu o albanski patnjama tesko nama a sto se tice albanaca mi smo im dali krevet a oni su nam uz pomoc engleza uzeli kucu zamislite kad bi indusi u engleskoj trazili svojumsamostalnos sta bi im njihova lejdi dala

  • zulu 87

    20. novembar 2017 | 21:29

    Jel moguce da uopste dozvoljavate da ovakvi tekstovi osvanu u vasem listu???Zasto se teroristima daje medijski prostor koga je briga za tog indijanca i njegovu familiju???Zivela SRBIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA