SRPSKI ORLOVI PROTIV ALBANSKE LEGIJE STRANACA: Meč sa Švajcarskom biće više od igre, i to u gradu krvave istorije (VIDEO)

Biće Kalinjingrad poprište nove bitke, ovaj put fudbalske

  • 34

Žreb koji nam je doneo Švajcarce u grupi na Mundijalu ima i malo drugačiju dimenziju - dovoljno je pogledati spisak fudbalera ove zemlje, pojedini će imati motiv više zato što igraju protiv Srbije.

Poseban kuriozitet je što će zapravo na obe strane biti fudbalera koji će igrati protiv zemlje u kojoj su rođeni. Aleksandar Prijović (Sent Galen) boriće se protiv Valona Behramija (Kosovska Mitrovica) i Džerdana Šaćirija (Gnjilane), a tu su još "Makedonci" Blerim Džemaili (Tetovo) i Admir Mehmedi (Gostivar).

Sa aktuelnog spiska reprezentativaca Švajcarske, tu je još napadač Rijeke Mario Gavranović, rođen u Luganu, Haris Seferović je poreklom iz Sanskog Mosta. Njegovi roditelji su krajem 1980-ih emigrirali iz BiH, Haris je rođen 1992. godine.

Tu nije kraj strancima, defanzivac Manuel Akanji je nigerijskog porekla, Rikardu Rodrigezu je otac Španac, majka Čileanka, pa ovaj momak ima tri pasoša. Denis Zakarija je rođen u Ženevi 1996, roditelji su mu iz Sudana i Zaira, Bril Embolo je rođen u kamerunskoj prestonici Jaunde.

Ipak, posebno će biti zanimljiv duel sa Džemailijem, Šaćirijem i Granitom Džakom, rođenim u Bazelu. Njegovi roditelji su iz Kuršumlije, a njegov mlađi brat Taulant igra za Albaniju, a zajednička im je neispunjena želja da zaigraju za tzv. reprezentaciju Kosova.

ALBANSKI FUDBALERI

Granit Džaka je još prošle godine izrazio želju da zaigra za reprezentaciju tzv. države Kosova, ali je dobio negativan odgovor FIFA.

Foto: AP/Tanjug

- Na osnovu zvaničnog dopisa FIFA, saopšteno nam je da svako ko je igrao na Evropskom prvenstvo 2016. godine nema pravo da menja državni tim. Fudbalska federacija i FIFA nisu se dogovorili oko transfera reprezentativaca Švajcarske - saopštio je tada razočarani Džaka, dok je Šaćiri imao veliku dilemu pre njega.

- Šta ako me selektor Kosova bude želeo za kapitena? Nikada ne znate šta život nosi. Naravno da razmišljam o tome - rekao je Šaćiri i izazvao strah među navijačima Švajcarske, koju prati i veliki broj Albanaca iz dijaspore.

Foto: Tanjug/Ap

Još u petak popodne, čim je Džerdan Šaćiri objavio fotografiju sastava grupe sa Brazilom, Kostarikom i Srbijom, javio se veliki broj Albanaca da prokomentariše žreb uz salve uvreda na račun Orlova.

Srbija i Švajcarska imaće okršaj u Kalinjingradu 22. juna u 20.00, a ne treba zaboraviti da je ovaj grad zapravo eksklava ruske teritorije između Poljske i Litvanije - destinacija pristupačna navijačima sa svih strana, pa treba očekivati veliku navijačku podršku sa obe strane.

Foto: Wikimedia/Aleksander Kaasik

KALINJINGRAD

Grad je inače u Drugom svetskom ratu imao krvavu istoriju, teško ga je bombardovala saveznička avijacija, Crvena armija je prodrla u avgustu 1944. godine, zbog čega je nemačko stanovništvo u strahu izbeglo ka centralnoj Nemačkoj. Mnogi koji su ostali su deportovani, a deo teritorije je ostao Sovjetskoj Rusiji. Došlo je do naseljavanja stanovništva iz Sovjetskog Saveza, grad i oblast su dobili ime po predsedniku Vrhovnog sovjeta SSSR Mihailu Kalinjinu.

Čuvena je u istoriji Drugog svetskog rata četvorodnevna bitka za Kenigzberg (kasnije Kalinjingrad) zbog te pobede Sovjeta, posle čega je 80 posto grada uništeno. U gradu je bilo više od 200.000 Nemaca i skoro svi su proterani, pa je mesto upamćeno kao grad više nego burne istorije.

Sada će se u njemu pisati nova istorija mundijalskog fudbala, igraće se ovde još mečevi Hrvatska - Nigerija (16. jun), Španija - Maroko (25. jun) i Engleska - Belgija (28. jun).

NAVIJAČI

Foto: Profimedia/TASS

Pristupačnost grada čini ga primamljivom destinacijom za sve navijače, a poznato je da Srbi i Albanci imaju jako uporište dijaspore u zemljama koje nisu daleko od Kalinjingrada. Takođe, poznato je da su Delije i Grobari akcijali još u Francuskoj zajedno sa ruskim navijačima, iako naš tim nije učestvovao na poslednjem Evropskom prvenstvu!

Uz to, navijači Švajcarske albanskog porekla ne propuštaju nijednu priliku da pokažu ko su, naročito zato što imaju nekoliko igrača u timu koji to isto čine svaki put, pa nema sumnje da će u Kalinjingradu biti burno tokom Mundijala. Podsećanja radi, Švajcarska i Albanija su se sastale na poslednjem Evropskom prvenstvu i mnogi su taj meč doživeli kao prijateljski.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA