≫ 

Bio je zvezda Atletika, igrao za Španiju protiv Srbije, pa batalio fudbal sa 26: Za veče sam trošio 15.000 €, privatnim avionom sam išao na večere (VIDEO)

Alvaro Domingez pričao o životu profesionalnog fudbalera i problemima koje on nosi sa sobom

  • 1

Prošao je mlađe kategorije Real Madrida, seniorsku karijeru ostvario u dresu gradskog rivala Atletika, nastupao je još za Borusiju iz Menhengladbaha i 2016. godine odlučio da okači kopačke o klin.

Priča Alvara Domingeza je vrlo interesantna, a on uistinu zanimljiv lik. Bolovi u leđima, operacija i rani završetak karijere naterali su ga da se zamisli nad postupcima iz igračkih dana kada je zarađivao basnoslovne svote novca i nemilice ih trošio.

U intervjuu za španski El Mundo Domingez je otkrio koliko je trošio za noć, šta je jedan od velikih "problema" fudbalera i kada je shvatio da je bilo dosta.

Dešava se i da se profesionalni sportisti po završetku karijere nađu na ivici propasti, prodajući trofeje i medalje kako bi "preživeli", a bivšem igraču Atletika je jasno i zašto.

- Profesionalni sportista ide iz života gde ne mora da brine da li nešto košta 1.000 evra više ili manje u život gde mu staje priliv novca. Prvi put mora da pravi dugoročne planove. Ako nisi imao dobru edukaciju ili porodicu koja zna kako i šta, nisi spreman za taj skok i dolaziš do trošenja ušteđevine. I onda ih potrošiš. I to pod pretpostavkom da ih već ranije nisi spiskao - počeo je priču Domingez.

Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

Klubovi i menadžeri bi trebalo da usmeravaju igrače i savetuju oko dugoričnih ulaganja, međutim to nije slučaj.

- Oni moraju da brinu o mnogo drugih stvari. To je posao menadžera. Ali 99 0dsto njih to ne radi.

Mnogo je fudbalera koji su optuženi ili osuđeni za utaju poreza i slične malverzacije, a Domingez ističe da sve što finansijski savetnik uradi, igrač je upoznat sa tim i mora da aminuje takav postupak.

- Fudbaler zna tačno šta njegov poreski savetnik radi. Savetnik nema inicijativu da radi neke pogrešne stvari ako to ne kaže igraču. Da su uključeni rizici. Ako počini zločin, uradio je to zato što je dobio dozvolu od igrača - smatra Domingez.

Milioni, u bilo kojim valutama, san su "običnih" ljudi, dok je među fudbalerima to normalana pojava. Ipak, taj prvi milion je nestvaran skok i teško je nositi se s tim.

- To je drastična promena. Ako nisi naučen, mnogo je teško upravljati tolikim novcem. Igrače dosta kritikuju, ali dajte bilo kome na ulici toliki novac i teško da će raditi to bolje od fudbalera - kaže Domingez.

Kao po nekom kalupu, novac se troši na, u većini slučajeva, iste stvari koje predstavljaju prestiž. Luksuzni automobili, putovanja i nakit, samo su deo troškova u životu fudbalera.

- Neverovatno skupi automobili, isti takvi i satovi. Kada si fudbaler, ne ceniš novac. Uzmeš privatni avion da odeš na večeru i smatraš to normalnim. Izađem sa drugarima i provalim da sam potrošio 15.000 evra. Verovatno ljudi koji ovo čitaju misle da sam glup. To uradiš jednom da vidiš kako je, ali moraš da znaš da to nije realnost. A problem je što mnogi izgube taj dodir i onda im izuzetak postane pravilo - rekao je španski igrač.

Često sportisti rano staju na "ludi kamen", a Domingez veruje da je upravo to jedan od "problema".

- Fudbaleri se žene prilično rano, veoma naivno, za osobe koje ne poznaju kako treba.

Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

Tek na kraju karijere igrač shvati koliko mu je novca ostalo, čime raspolaže i tada pravi planove za dalje. Domingez je rano shvatio da se neće vraćati na teren, pa je rešio da novčana sredstva usmeri na početak privatnog biznisa.

- Dan posle poslednje operacije sam shvatio da više neću igrati. Zvao sam roditelje u bolnicu tako da bi mogli da mi objasne šta imam: novac, imanje, sve. Do tada su se oni brinuli o tome. Dok igraš ti i ne znaš koliko si zaradio. Nije te ni briga jer imaš mnogo mnogo novca koji možeš da potrošiš. Trudim se da mogu da živim da ne trošim ušteđevinu niti da moram da prodajem šta sam stekao. Želim da radim posao koji volim, bez obzira da li primam za to 1.000 ili 10.000 evra. Bavim se nekretninama. Privilegovan sam što to mogu sebi da priuštim, ali to mogu retki - izjavio je Alvaro Domingez.

Zanimljivo je da je Domingez jedan od ukupno dva nastupa za A reprezentaciju Španije ostvario u prijateljskom meču protiv Srbije 2012. godine kada je "furija" slavila rezultatom 2:0.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njan

    12. januar 2018 | 15:31

    Treba znati raspolagati sa tolikim novcem,nije im lako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA