Ko je novi kondicioni Zvezde? Milojevića zna od 2004, dugo je radio van Srbije, sad je otkrio ko se od fudbalera najviše trudi!

Crvena zvezda je ove godine dovela nekoliko pojačanja, i to ne samo u igračkom kadru.

  • 2

Član stručnog štaba Crvene zvezde od ove zime je i Ivan Vučetić, kondicioni trener koji vodi računa o fizičkoj pripremljenosti fudbalera.

Poznanstvo Vladana Milojevića i Ivana Vučetića datira još iz perioda kada su započinjali svoje karijere u Čukaričkom.

Vladan i ja se znamo od 2004. godine. Sticajem okolnosti, zajedno smo počinjali tu našu trenersku karijeru. Ja sam tada završio fakultet, počeo sam u Čukaričkom da radim u omladinskoj školi. Koliko se sećam, i Vladi je to bio prvi posao u Čukaričkom, bio je koordinator škole. Nakon toga smo zajedno prešli u prvi tim Čukaričkog gde je trener bio Branko Sosa Babić. To je bila 2007. godina. Čukarički je bio u drugoj ligi, ušli smo u prvu i Vlada je preuzeo ekipu. Sticajem okolnosti, prva utakmica nam je bila baš na Marakani protiv Zvezde, i postigli smo za nas veliki rezultat - 0:0. Kontakt smo održavali iako su nam se putevi razdvojili, ostali smo u kontaktu i jako smo dobri prijatelji — započeo je Vučetić razgovor.

Foto: crvenazvezdafk.com

Ivan je završio DIF, a specijalizovan je za rad sa igračima koji se vraćaju nakon povreda, odnosno uvođenje mladih igrača u prvi tim.

Ja jesam kondicioni trener, ali trenutno radim na oporavku igrača, kao i prevenciji od povreda što je i bitnije. Imamo grupu mladih igrača sa kojima sada radimo. Ne znamo šta će biti sa njima u budućnosti, ali dok su ovde, trudimo se da ih na najbolji mogući način uvedemo u ovaj sistem koji ih čeka. Dosta pažnje posvećujemo individualnom radu jer malo stvari može da se uradi na terenu zbog velikog broja utakmica, i neophodnih detalja potrebnih za pripremu prve utakmice protiv CSKA. I u tom gustom rasporedu dosta pažnje posvećujemo inividualnom radu.

Ekipa je dobro prihvatila novog člana stručnog štaba.

Ne mogu da kažem sa kim je najteže, a sa kim najlakše raditi. Grupa je sjajna, mislim da su me dobro prihvatili iako sam ovde nepune dve-tri nedelje, ali imam osećaj kao da sam duže u klubu. Koga bih posebno mogao da pohvalim? Šilja Pešić izuzetno voli da radi, uglavnom je to vezano za rad u teretani. Koji god tip treninga da je u pitanju, on je redovni posetilac — otkrio je Vučetić.

Foto: crvenazvezdafk.com

I sa kolegama iz stručnog štaba odlično se uklopio.

U stručnom štabu poznajem od ranije Milana Kosanovića i Duleta Gašića. Ne previše dobro, ali sretali smo se. Vladu Jankovića nisam poznavao lično. Njega i ostale članove sam upoznao kada sam došao. Svi su raspoloženi za šalu, od glavnog trenera do medicinskog dela stručnog štaba, što je dokaz da u ekipi vlada izvanredna atmosfera. Prethodni rezultati su dokaz da sve funkcioniše kako treba.

Ivan je čak šest godina radio u Gruziji, i to na više mesta.

— Radio sam i u Gruziji šest godina. Radio sam u dva kluba, u Estafoniju i Dinamu iz Tbilisija, a poslednje dve godine sam radio u fudbalskom savezu Gruzije i bio sam koordinator za fizičku pripremu. Iskustvo je dosta zanimljivo iz razloga što u samom savezu nema toliko posla na terenu kao u klubu, ali na organizacionom planu ima mnogo više posla.

Kako od talentovanog igrača doći do gotovog, spremnog profesionalca, i šta je uopšte talenat i koliko je značajan u odnosu na treninge?

Foto: crvenazvezdafk.com

Ono što se kaže za talenat u sportu, to bi se u domenu fizičke pripreme moglo reći kao neki „potencijal“. Odnosno, da li igrač ima potencijal i kakve motoričke i funkcionalne sposobnosti koje su u visokom procentu genetski određene. Svaka sposobnost može da se popravi, ali samo u nekom određenom procentu. Igrač može naporno da trenira, ali ako recimo nije genetski stvoren da bude brz, tu treningom može jako malo da se postigne.

- Zato se i prave selekcije, kako talentivanih igrača, tako i prema fizičim predispozicijama. One su više izražene u atletici; neko ko je predodređen za disciplinu izdržljivosti nikad ne može biti sprinter. U fudbalu je to specifično, dosta više faktora odlučuje o tome da li će fudbaler biti uspešan. Pored fizičkog potencijala, tu su i talenat kao i psihička spremnost. Izdržljivost je sposobnost koja se podrazumeva u fudbalu, a brzina donosi kvalitet više.

Ivan je tek stigao, ali i te kako je zadovoljan okruženjem i onime što Zvezda kao klub nudi.

— Imamo dosta širok stručni štab, svako radi neki drugi posao ali svi delujemo kao celina na terenu, u dogovoru sa glavnim trenerom projektujemo sve treninige i kao takvi smo dosta dobro pokriveni — zaključio je Vučetić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    2. februar 2018 | 10:38

    A ko bi rekao da je Kovačić najbrži igrač u Real Madridu,pored Ronalda,Bejla?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA