≫ 

Da li bi bilo bolje da sudije u Srbiji češće sude na štetu Zvezde i Partizana? Sudeći po ponašanju večitih u Evropi - DA!

Činjenica je da su crveno i crno-beli razmaženi u domaćem šampionatu, a tu razmaženost često plaćaju ''kada odu od kuće''

  • 20

Crvena zvezda, Partizan i fudbalske sudije u Srbiji...glavni elementi ''vrzinog kola'' godinama unazad.

Nijedna fudbalska sezona, u poslednje vreme i svako kolo, ne može da se završi, a da sudije ''nisu pomogle ili odmogle Zvezdi ili Partizanu''.

Nećemo grešiti dušu i generalizovati ih, ali je činjenica da većina sudija svojim odlukama direktno ili indirekto guraju crveno i crno-bele. Kako ovi iz ''elitne'', tako i oni iz ''prve grupe''.

Međutim, ta njihova pomoć u domaćem šampionatu definitivno je kontraproduktivna kada Zvezda i Partizan izađu u Evropu. To se jasno videlo i tokom ovogodišnjeg igranja večitih u kvalifikacijama za LŠ i LE, a kasnije i u samoj Ligi Evrope.

Foto: partizan.rs

- Sudije bi trebalo da odmažu Zvezdi i Partizanu u domaćem prvenstvu kako bi što bolje igrali u Evropi. Ovako, navikuti su na protekcije ovde pa te navike pokušavaju da koriste i tokom evropskih mečeva. Međutim, ne ide to tako. Evropske sudije se teško daju prevariti - rekao nam je jedan fudbalski radnik u neformalnom razgovoru.

I, u pravu je! Jer, fudbaleri naša dva najtrofejnija kluba tokom mečeva u Evropi dižu ruku i traže neku pravdu kao da su u školi. Ta navika iz domaćeg šampionata koštala ih je i u ovoj, najuspešnijoj, sezoni srpskog fudbala u evrotakmičenjima.

Ruke Miroslava Vulićevića i Vladimira Stojkovića kod izjednačukjućeg gola Viktorije u prvom meču, kao i ruke Mičela Donalda i Damijena Le Taleka u revanšu sa CSKA, jasan su pokazatelj da se ''navike'' iz Srbije plaćaju u Evropi.

Umesto da prati češke igrače posle jednog centaršuta, Vulićević je brže-bolje digao ruku i tražio ofsajd. Dobio je loptu u mrežil! Stojković takođe diže ruku, staje i traži gol aut, gubi dragoceno vreme i ne uspeva da stigne na drugu stranu. Gol koji je možda i izbacio crno-bele iz daljeg takmičenja.

Da li je bio ofsajd neposredno pre gola Čeha? To je i dalje nerešiva enigma. Međutim, tu enigmu ne smeju da rešavaju fudbaleri. Njihovo je da igraju i da se bore. Ne bi im falila dlaka sa glave i da su uložili maksimalni trud da spreče akciju, a sudija malo posle toga svirao u njihovu korist.

I u revanšu u Češkoj je viđeno nešto slično. U glavnoj ulozi je ovoga puta bio Ognjen Ožegović. Rezervista je u jednom trenutku predriblao dvojicu, ušao u kazneni prostor i pao čim je prekoračio liniju. Tražio je penal, umesto da pokuša da doda ili čak i šutira. Pa šta Bog da...

Dan ranije, Zvezda je u Moskvi pokušala da nadmudri CSKA. Već na početku utakmice Le Talek je digao ruku tražeći ofsajd Muse i dobio ga je. Francuz je u tom momentu možda nadmudrio portugalskog sudiju, pošto se napadač Armejaca nije nalazio u nedozvoljenoj situaciji.

Svoje zemljake, koji su sudili Zvezdi protiv Arsenala, nije! U trenucima kada su Tobdžije izjednačile na Marakani, Le Talek je digao ruku tražeći ofsajd, a Žiru je to iskoristio kako bi neometan matirao Borjana.

Zvezda je zbog te podignute ruke primila i gol u Moskvi. Zeznuo je kapiten Mičel Donald. Malo pre vodećeg pogotka Džagoeva, Fernandes je primirio loptu. Možda i rukom, ali nije svirano.

Holanđanin je stajao iza njega i tražio loptu za Zvezdu, ali nije nastavio da prati igrača. Za to vreme, Fernandes je predao loptu saigraču, a ona je vrlo brzo tranzicijom završila do Džagoeva. Da je igrao samo fudbal, Donald je mogao da da faulira Fernandesa, možda da ga i omete u preciznom dodavanju lopte.

Neće ove greške biti nikakva škola za ubuduće. Neće, jer su se one ponavljale godinama unazad. Ubeđeni smo da će se ponavljati i u vremenima ispred nas. Bez obzira na uspeh i rezultat koji večiti ostvare.

Da bi se opametili i krenuli da igraju samo fudbal, ne razmišljajući o tome šta će sudija svirati, potrebno je da ih kod kuće više ne maze. Da na teren izađu svesni toga da im neki Vujovići, Nikolići, Đokići, Grujići i Jovanovići..neće biti prijatelji!

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud zbunjen

    23. februar 2018 | 16:16

    Što Zvezdu pominjete? Nismo mi padali i tražili penale i slobodnjake ko ovi, kakve veze Zvezda ima sa ovim od juče... Nas su oštetili i niko se nije bunio

  • Nscz

    23. februar 2018 | 14:57

    Nas ne stavljajte u ovaj kos. Zna se ko kuka i place

  • ja

    23. februar 2018 | 16:12

    sve je istina,mada mora se reci da su Zvezda I partizan mali klubovi,inace sudije pomazu velikim klubovima i tekako,setimo se real madrid I bajern minhen utakmice,real je dao 3 gola iz cistog ofsajda,da ne nabrajam,kod velikih klubova to prolazi,kod malih ne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA