Kidnapovali su ga posle meča i držali zarobljenog 25 dana kako Barselona ne bi osvojila titulu: Legendarni Kvini je sa sobom u grob odneo veliku tajnu!

Iako je jedan od najmračnijih događaja svetskog fudbala viđen davne 1981. godine, nedavno preminuli legendarni napadač Barse nikada nije otkrio zašto nije tužio kidnapere

  • 5

Smrt Enrikea Kastra Kvinija, legendarnog napadača Barselone, potresla je celu Španiju u utorak veče - kada su ga našli na ulici, i sredu - kada se vest proširila.

Kvini je bio jedna od najboljih napadača Barse u istoriji, a zanimljivo je i to da je pre skoro četiri decenije bio kidnapovan kako ''katalonski klub'' ne bi osvojio titulu prvaka Španije.

U Barselonu je stigao 1980. godine kao vrsan golgeter. Čak tri puta je bio najbolji strelac Španije u dresu Sportinga iz Hihona.

Sezonu na Nou Kampu je počeo sjajno, ali je 1. mart 1981. godine promenio njegov život zauvek. Barsa je zgazila Herkules rezultatom 6:0, a Kvini, strelac dva gola na tom meču, je otišao kući da se istušira i krene na aerodrom po suprugu koja se vraćala sa odmora.

Međutim, dva čoveka su upala u njegovu kuću i odveli ga uz pretnju pištoljem.

Printskrin: Youtube/

Ženina briga zbog toga što je niko nije sačekao porasla je u trenutku kada je videla da u kući gore svetla, a da Kvinija nema. Pozvala je policiju i dan kasnije Kvini je proglašen nestalom osobom.

Nešto kasnije tog dana, telefon je zazvonio i sa druge strane žice bili su članovi militantne grupe Bataljon - Katalonija - Espanjol. Grupe koja nije želela da Barselona bude prvak ''separatističke'' lige.

Otmica se dogodila samo nedelju dana pred veliki derbi protiv Atletika koji je imao dva boda više. Barsi je bila potrebna pobeda, ali kako da je izvojevaju bez Kvinija?

Ideja otmičara je i bila da Kvini ne igra protiv Atletika, kao i tokom čitavog meseca marta. Ostali fudbaleri su bili u šoku. Umesto da se pripremaju za meč sezone, kompletan tim se brinuo o Kvinijevoj porodici.

Foto: AP/Tanjug

Barselona je izgubila tu utakmicu protiv Atletika i stvari su počele da se komplikuju. Osvojili su samo jedan bod u narednih pet mečeva i titula je bila izgubljena.

Otmičari su potom kontaktirali Kvinijevog saigrača Hose Ramona Aleksanka, zahtevajući da im se suma ''teška'' današnjih pola miliona evra uplati na račun u jednoj od banaka u Švajcarskoj.

Viktor Manuel Dijaz Esteban, po profesiji mehaničar, bio je prvi koji je uhapšen zbog otmice Kvinija. Bio je 25. mart kada ga je policija uhvatila u Ženevi prilikom pokušaja da uzme novac.

Brzo je ''propevao'' i otkrio garažu u kojoj su dvojica njegovih saučesnika držala Kvinija. Policija je upala u garažu nekoliko sati kasnije i legendarni napadač je napokon bio na slobodi.

Printskrin: Youtube/

Zvuči neverovatno, ali Kvini nije želeo da tuži otmičare koji su, svakako, po ''službenoj dužnosti'' završili iza rešetaka. Nije čak želeo ni da naplati sadašnjih 30.000 evra  zbog pretrpljenog straha. Zašto? Ostala je misterija i danas...

Još je neverovatnije to što se Kvini vrlo brzo vratio na teren. Doživeo je gromoglasne ovacije na svakom stadionu gde je igrao. Pomogao je Barsi da uzme Kup, a takođe je bio i najbolji strelac Lige.

Godinu dana kasnije postigao je pobednosno pogodak u finalu Kupa kupova, a bio je i član reprezentacije Španije na Mundijalu. Godine 1984. se vratio u Hihon gde je odigrao još tri sezone.

(Telegraf.rs/M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    28. februar 2018 | 21:55

    Eto kako smrdalona brine o svojim bivsim igracima koji su ugrozili svoj zivot boreci se za taj dres!sramota!!!crkavaju na ulici a ovi manekeni igraju za milione,ucenjuju klub cim odrade pola ugovora i gledaju ih kao Bogove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA