≫ 

Skupljate sličice za Mundijal? Trebaće vam baš mnogo novca, kolekcionari su ljuti na Panini zbog cena! (VIDEO)

Mnogi su u rebusu posle cena koje su morale da isplivaju pre distribucije

  • 30

Ljubitelji i kolekcionari sličica posebnu groznicu doživljavaju nekoliko meseci pred Mundijal, kada Panini plasira album za Svetsko prvenstvo, ali su ovaj put osećanja pomešana više nego ikada.

Distributer za Srbiju, Polidor, obelodanio je da će album biti u prodaji na svim kioscima od subote 31. marta, ali je mnoge fanove na zvaničnoj stranici revoltirala najavljena cena kesice od 80 dinara.

Pre četiri godine, 60 dinara je bila cena kesice, pa će skupljanje sličica biti dobar i ozbiljan udarac na budžet mnogih kolekcionara, a naročito mlađe populacije.

Album za 2014. je imao 640 sličica na 72 strane, ovaj album imaće 682 sličice ukupno, od kojih će 50 biti posebne i drugačije - grbovi reprezentacija, oficijelna lopta, trofej Mundijala, maskota, logo turnira...

Sve to podiglo je raspoloženje fudbalskim fanaticima, dok nije procurila cena kesice od 80 dinara. Pošto sličica ima skoro 700, sve koje se zalepe doneće trošak od po 10.912 dinara kolekcionarima, uz album i sve duplikate koji neminovno preteknu.

S obzirom na to da uvek ima rariteta i sličica koj je teže nabaviti, ili se mogu pronaći po višim cenama ili u zamenu za veći broj drugih sličica, nema sumnje da će mnogi morati da potroše i do 15-ak hiljada na ovu mundijalsku strast.

Foto: Profimedia

Deluje da će mnoge cena sličica odvratiti od skupljanja, ili će taj proces samo usporiti i osećaj euforije devalvirati. Dovoljno govore pojedini komentari sa Fejsbuk stranici Polidora:

- Sto dinara nedeljno štediš 4 godine i eto 20.800 za album. Ja tako. Imam jednu kao kasicu na koju sam zalepio Panini FIFA. Imam i drugu Panini UEFA.

- Sram vas bilo, 80 dinara. Gramzivost i pohlepa.

- Ako ovako bude, stvarno ne znam ko će to da sakuplja, ima 682 sličice.

- Sa 80 dinara do SP u Kataru ima da se popuni.

- Znači jedno 200 evra da se spremi... Album se nekada popunjavao od dečijeg džeparca gospodo. Ovo sada nema smisla, samo za kolekcionare i bogataše. Bruka i sramota!!!

- U Nemačkoj i Belgiji kesica košta 0,90€... Uz nek e veće pakete najmanje može da ispadne 0,83€.Tako da treba da budemo zahvalni Polydoru na korektnoj ceni, koliko god skupo delovalo, jeftinije od toga ne može. Ljutite se na Panini, nikako na Polydor. Ja sam ljut što nemaju u ponudi tvrdo koričeni album.

Foto: Facebook/Станковић Младен‎/Panini Club Serbia official

Iz Polidora su pratiocima poručili da provere cene kesica u Evropi, a cenama se pozabavio i britanski Dejli Mejl.

Kako navodi ovaj britanski medij, cena sličica je u Engleskoj skočila za čak 60 posto, jer je prethodno kesica koštala 50 penija (67.7 dinara), sada će biti 80 penija (108.3 dinara).

U Engleskoj će popunjavanje albuma biti skuplje od 464 funti, što je prosečna cena premijerligaške sezonske karte!

Matematičari posvećeni kolekcionarstvu proračunali su da je u proseku neophodno da svako kupi 747 sličica da bi se popunio album, što u Engleskoj donosi sumu od 598 funti, u Srbiji bi popunjavanje prema tom proračunu koštalo 11.952 dinara.

Zato su i na svetskim nalozima Paninija istaknute brojne poruke revolta.

- Stavite fantomku, ovo je pljačka. Izgubili ste mene i sina, koji je želeo da štedi za ovo zadovoljstvo.

- Neću da dajem 80 penija za kesicu. Prešli ste liniju ovde.

Iz sedišta Paninija odbili su da govore o ceni, navodeći da se to kosi sa politikom firme, ali su navijači već dovoljno rekli... Kakva je vaša odluka posle objavljenih cena?

VIDEO: Reakcija Baneta Ivanovića nakon skidanja kapitenske trake

Daljinac

(Telegraf.rs/B.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    22. mart 2018 | 15:43

    Standardna prica u Srbiji. Kako nas ubedjuju da je normlano nesto sto nije normlano! Kazu kesica je 80 dinara a u Nemackoj cak 90 centi! Jeste gospodo u Nemackoj je kesica znsci skuplja za 15,20 dinara. Mi svi imamo jedno pitanje kolika je prosecna plata u Srbiji a koliko u Nemackoj! Ako se gleda razmera plata i cene kesica u Nemackoj onda bi u Srbiji kesica morala da bude maksimlano 30,40 dinara jer jednom Nemcu 90 centi je ... dim !

  • YYY

    22. mart 2018 | 16:12

    Bezobrazluk! Voleo bih da "puknu" ovog puta kao tapkarosi na kartama.

  • Delija

    22. mart 2018 | 16:15

    Ja sam hteo da skupljam,ali ove cene su sramota,da je 60 skupljo bih ali ovako ne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA