≫ 

Fudbal za prijateljstvo 2018. zbližava decu iz 211 zemalja i regiona sveta (VIDEO)

Po prvi put će Međunarodni dečiji društveno – odgovorni projekat Fudbal za prijateljstvo na istom terenu zbližiti decu iz celog sveta

  • 0

Otvoreni žreb projekta “Fudbal za prijateljstvo 2018” priređen je u glavnom gradu Rusije, Moskvi. Ovaj globalno priznati i višestruko nagrađivani međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu se održava pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom – zvaničnog partnera FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018.

>>> Rekordan broj učesnika postavlja nove ciljeve projekta "Fudbal za prijateljstvo" (VIDEO)

Cilj programa “Fudbal za prijateljstvo” u šestoj godini njegovog postojanja je da obuhvati mlade širom sveta u promovisanju najvažnijih vrednosti čovečanstva među svojim vršnjacima – prijateljstva, jednakosti, mira i poštovanja između različitih zemalja i nacija. 211 zemalja i oblasti sveta uključeno je u aktivnosti projekta ove godine – a završne manifestacije programa će se održažti u Moskvi od 8. do 15. juna.

32 međunarodnih Timova prijateljstva su formirani prilikom obavljanja Otvorenog žreba, a definisane su i igračke pozicije svakog od predstavnika zemalja-učesnica u njima. Timovi su organizovani po principu projekta koji spaja sportiste različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti unutar istog tima. Svi igrači i igračice su uzrasta 12 godina, a svaki mešani međunarodni Tim prijateljstva će predvoditi Mladi trener – igrač ili igračica uzrasta od 14-16 godina iz različitih zemalja.

Preko 5000 medijskih kuća iz celog sveta će izveštavati sa manifestacija, dok će Međunarodni dečiji medijski centar i ove godine okupiti darovite dvanaestogodišnjake – mlade dopisnike iz 211 zemalja i regiona sveta. Istovremeno je započet i globalni proces izbora Mladih ambasadora mira, prijateljstva i jednakosti koji će predstavljati svoje zemlje u Moskvi. Srbiju, kao i uvek, predstavljaju fudbaleri Omladinske škole FK Crvena zvezda.

Pored toga što će deca igrati na turniru “Fudbal za prijateljstvo” , ona će učestvovati i na Šestom međunarodnom forumu Fudbal za prijateljstvo – tokom kojeg će diskutovati o novim načinima da se osnovne vrednosti projekta promovišu širom planete. Tokom Međunarodnog kampa prijateljstva mladi fudbaleri će– vođeni od strane mladih trenera i nadgledani od strane proslavljenih svetskih fudbalskih asova – pohađati kurseve o osnovnim vrednostima projekta unutar Škole devet vrednosti, preporučenih od strane Ujedinjenih nacija kao obrazovnog programa jedinstvenog značaja.

Ekološka inicijativa programa Fudbal za prijateljstvo obuhvatiće 32 Međunarodnih timova prijateljstva – tako što će oni poneti imena ugroženih životinjskih vrsta naše planete.

Učesnici otvorenog žreba održanog u Moskvi bila su deca iz Rusije, Kine, Urugvaja, Japana, Indije i Gane, a zvanično su ih pozdravili Predsednik upravnog odbora kompanije Gazprom Viktor Zubkov, Generalna sekretarka FIFA Fatma Samura, olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Adelina Sotnikova, dvostruki ruski i evropski šampion u ragbiju u invalidskim kolicima Juri Kamenec i svetska fudbalska legenda Marko Van Basten.

Foto: Promo

- Po prvi put će Međunarodni dečiji društveno – odgovorni projekat Fudbal za prijateljstvo na istom terenu zbližiti decu iz celog sveta – u vremenima u kojima nastojimo da ga ujedinimo po principima jednakosti i uzajamnog poštovanja. Ovaj projekat uistinu pruža tu mogućnost svima koji ga prate i koji su u njega uključeni - napominje Viktor Zubkov.

-Drago nam je što smo podržali ovu jedinstvenu inicijativu našeg zvaničnog FIFA partnera, kompanije Gazprom,” izjavila je Generalna sekretarka Samura. “Ovaj Forum predstavlja savršen primer toga kako fudbal može da posluži da bi otvorio vrata sporta dečacima i devojčicama, bez obzira na njihovo poreklo – nešto što FIFA aktivno zagovara širom sveta.”

Najveća tekovina ovog jedinstvenog međunarodnog projekta za decu je sklapanje prijateljstava i spoznaja važnosti jednakosti i fer-pleja, vrednosti koje ističe FIFA širom sveta. Radujem se druženju sa svim učesnicima projekta u Moskvi – i do tada im želim puno sreće!” naglasio je proslavljeni fudbalski as Marko Van Basten.

- Divno je što će se ove godine još dece iz celog sveta pridružiti u projektu Fudbal za prijateljstvo. Kroz njega sam stekao divna prijateljstva, neverovatno iskustvo, i svi smo svesni toga koliko je važno da gajimo jednakost, zalažemo se za mir i razvijamo prijateljstvo. Uistinu verujem da na ovaj način možemo da promenimo svet!” izjavio je prošlogodišnji ambasador Srbije, fudbaler Crvene zvezde Luka Poljak.

Foto: Promo

ISTORIJA PROJEKTA

Počevši sa 2013, PJSC Gazprom organizuje Međunarodni dečiji društveno – odgovorni projekat “Fudbal za prijatelsjtvo”. Osnovne vrednosti projekta koje njegovi učesnici promovišu su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobednički duh, tradicija i čast. Učesnici su mladi igrači - dečaci i devojčice, uključujuči i one sa fizičkim nedostacima – kao i Mladi novinari koji pokrivaju zbivanja programa unutar Međunarodnog dečijeg medijskog centra projekta. Geografski aspekt projekta se razvijao iz godine u godinu – od 8 zemalja u 2013 godini do 211 zemalja i regiona u 2018. Tokom prethodnih pet godina, više od 3,700 ljudi je uzelo učešća u projektu.

Fudbal za prijateljstvo je zvanično podržan od strane FIFA, UEFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta, fudbalskih federacija iz više zemalja, međunarodnih dečijih humanitarnih organizacija i fondova i vodećih svetskih fudbalskih klubova.

32 Međunarodnih timova prijateljstva formirano je tokom zvaničnog Otvorenog žreba projekta, a unutar njih igračke pozicije njegovih članova iz celog sveta (golman, odbrambeni igrač, vezni igrač ili napadač). 19 zemalja je, metodom slučajnog žreba, dalo svoje predstavnike za ulogu dece-mladih trenera, dok će im kolege biti stručnjaci iz 11 gradova domaćina FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018. 2 mlada trenera će dodatno biti izabrana iz selekcije najistaknutijih učesnika projekta iz prethodnih godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA