≫ 

Zašto Partizan i Zvezda sve češće daju besplatan ulaz za navijače? I na fudbalu i na košarci

Dok je u Evropi i svetu ekonomski rezon da je upravo za važne utakmice interesovanje pojačano, samim tim i priliv svega što ide sa pojačanim interesovanjem veće, u Srbiji vlada obrnuta logika: prodajom karata teraju se navijači?!

  • 21

Sport u Srbiji je na gotovo svim nivoima, uz čast izuzecima, duboko zagazio u amaterizam, to je nepobitna činjenica, nedostatak prave organizacije, stručnosti, sistemskog razvoja, novca pre svega, srozavaju kvalitet i ubijaju suštinu onoga što mi nazivamo profesionalnim bavljenjem sportom, od terena do kancelarija.

>>> Zvezda i Partizan ostaju bez bodova: Potvrđena kazna FSS!

Tri naša možda i najjača sportska kolektiva u ovom trenutku: KK Crvena zvezda, FK Crvena Zvezda i FK Partizan, udarili su poslednjih dana pečat ovoj tvrdnji odlukom da navijačima omoguće besplatno gledanje "sadržaja" koji nude, a u koji toliko mnogo ulažu.

>>>Zvezda napada Zemunce, Partizan bez Jevtovića čeka Borac!

Poklopilo se da u samo nekoliko dana ne jedan, nego svi oni, što je stvarno retkost prve vrste, časte svoje navijače besplatnim ulazom na utakmice od kojih im u značajnoj meri zavisi ishod sezone u borbi za trofeje.

KK Zvezda je oba puta častila navijače za duele sa Mornarom, FK Zvezda otvara kapije protiv Zemuna, a FK Partizan to isto čini pred meč sa Borcem.

Na Zvezdi često kad je besplatan ulaz Hala Pionir ne bude skroz puna Foto: Telegraf

Retko, ili gotovo nigde nećete naići na takav slučaj. Zamislite da u Španiji Real i Barsa u fudbalu, i Real u košarci, ne naplaćuju ulaznice za utakmice odluke ili one koje su ključne za titulu? Nezamislivo.

Dok u Evropi i svetu ekonomski rezon da je upravo za takve utakmice interesovanje pojačano, samim tim i priliv svega što ide sa pojačanim interesovanjem veće, u Srbiji vlada obrnuta logika: prodajom karata teraju se navijači?!

Najtačnije rečeno je da je ovo potez očajnika da se pošto-poto dođe do rezultata koji će samo njima pojedinačno, plasmanom u Evropu, doneti benefit, ali se pritom ne gleda šira slika.

ŠTA SE POSTIŽE BESPLATNIM ULAZOM?

Na prvi pogled, svrishodan potez, jer klub time šalje poruku o čvršćoj koheziji sa navijačima, jača se duh zajedništva pred nastupajuću bitku, diže se borbeni moral. Na kraju, najvažnije od svega: veća poseta je slobodnim ulazom zagarantovana, a time i jača podrška i vetar u leđa za ekipu.

Najbolji primer za to su košarkaši Zvezde koji su oba meča polufinalne plej-of serije sa Mornarom igrali pred krcatim tribinama svoje hale, uz pomoć navijača koji nisu morali da plate karte, pobedili i prošli u finale.

Dakle, pun pogodak, kad se pogleda krajnji ishod.

Fudbaleri Partizana imaju podršku navijača i na gostovanju Foto: partizan.rs

Kad smo već kod šampiona ABA lige, ne možemo da se ne zapitamo da li bi isti ambijent bio i da je klub odredio cenu ulaznica za polufinala, recimo 200, 300 ili 500 dinara. Da li bi navijači pohrlili u "Pionir" kao što to rade onda kada ne moraju da plaćaju ulaznice da gledaju voljeni klub?

Ove sezone sa Zvezdom je eklatantna sledeća činjenica: brojnost na tribinama u direktnoj je vezi sa rezultatima i to je ono što je probudilo bojazan kod uprave da bi evroligaški porazi mogli da pokolebaju navijače da pomognu ekipi onda kada je to najpotrebnije. Oseka onih najvatrenijih koji su u bojkotu bio je još jedan razlog da na Malom Kalemegdanu ne "rizikuju" prodajom karata. Igrali su na sigurno, čak i nauštrb zarade od prodaje ulaznica, koja nije zanemarljiva, ali u klubu onda moraju dobro da porazmisle o tome zbog čega imaju krcate tribine samo kad se besplatno dele karte.

Zvezdini navijači su redovni kad se igra širom Srbije i kad ulaz nije besplazan Foto: crvenazvezdafk.com

Finalna serija protiv Budućnosti u tom pogledu biće istinski test i za klub i za navijače. Potencijalne tri utamice kod kuće su prilika da Zvezda naplati košarkaški spektakl isto kao kada je reč o evroligaškim protivnicima, a duel protiv Podgoričana je upravo to - karta za Evroligu.

NAVIJAČKA SVEST MORA DA SE MENJA

Nisu samo klubovi krivi što s vremena na vreme pribegavaju taktici besplatnih karata zarad masovnijeg odziva navijača.

Zdrav odnos navijač-klub je vrlo prost: kupiš kartu i tako pomažeš klubu, ne može jednostavnije. Tako je svuda u Evropi. Ne postavlja se pitanje da li se karta kupuje. Tako se direktno upumpava novac u klupsku kasu.

Ipak, u Srbiji je stvar oko navijača daleko kompleksnija. Postoje oni koji su deo organizovane grupe i kao takvi imaju određene privilegije kao što je dobijanje kontigenta ulaznica. Dakle, bez plaćanja, čime se nanosi direktna šteta klubu.

Recimo, Fudbalski klub Partizan je najveći gubitnik kada je reč o brojnosti publike, ali je to najmanje svojom krivicom. Problem rascepa navijačkih grupa, nasilje koje se dešavalo na i oko stadiona poslednjih godina u režiji huligana okrnjili su i ono malo što je ostalo od najupornijih koji idu na stadion da gledaju fudbal kao sav normalan svet.

Navijači koji prate KK Partizan su uvek spremni da dođu na meč: Foto: Telegraf

Iako su crno-beli najuspešniji reprezenti srpskog klupskog fudbala poslednju deceniju u Evropi ostali su "debelo" uskraćeni za podršku koja nije bila na željenom nivou, kako u domaćim okvirima, tako i u evropskim utakmicama. Klub muku muči da vrati ljude na stadion, tribine zvrje prazne protiv "malih klubova", pa je privlačenje navijača besplatnim ulazom krajnja mera da se svari koliko-toliko poprave. Koliko god zvučala popularno, gledano iz mnogo drugih uglova - štetna po klub.

Neka se ne zavarava niko, navijače na stadion neće vratiti džaba ulaz, već regularno prvenstvo, pošteno suđenje, poboljšana infrastruktura, neizvesnije takmičenje, otpor huliganima. Kad se svi ti uslovi steknu, klubovi neće imati potrebu da časte besplatnim kartama, navijači će ih kupovati drage volje. I svima lepo.

VIDEO: Kako je Bogdan Bogdanović zavoleo treninge uz Duleta Vujoševića

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antifriz

    4. april 2018 | 16:21

    Ovde se najvise radi o nepostovanju navijaca sa sezonskim ulaznicama koji godinama uredno kupe kartu i idu na utakmice...

  • Scarecrow

    4. april 2018 | 19:29

    Odmah cu da vam napisem jedan od razloga sto je fudbal bedno posecen. U samom startu teksta ste izdvojili fkcz i pfk, a i u samoj anketi iz nekog razloga uz Srbiju, odvojeno spomenuli i Beograd. Bas u tome i jeste problem, jer se previse gura Beograd (u ovom slucaju Beogradski klubovi). Svaki navijac bilo kog kluba u Srbiji pre starta sezone zna da njegov klub nece uzeti titulu, makar i bio kvalitetniji. Ne samo sto nece uzeti titulu, vec ce na njegove oci biti svirani nepostojeci penali, a ponistavani regularni golovi, deljeni besmisleni crveni kartoni i slicno. Kao navijac kluba koji nije ljubimac nijednog sistema znam jako dobr sta pricam. Kada nema konkurencije, sta onda preostaje da bude zanimljivo za posmatraca? Ovo je 100% tacno za "vanbeogradske" klubove, a verujem da i realni ljubitelji fudbala, iako navijaci navedenih klubova ne mogu da uzivaju u takvim pobedama.

  • B

    4. april 2018 | 19:08

    Za "navijacke grupe" ulaznice treba da budu papreno skupe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA