≫ 

Irak posle 30 godina domaćin međunarodne takmičarske utakmice

Ratom razorena zemlja dobila dozvolu FIFA da bude domaćin utakmice Azijskog Kupa Konfederacija

  • 0

Puškaranju je, valjda, došao kraj. Vreme je za život - i za fudbal.

U Iraku se skoro 30 godina nije desila međunarodna utakmica zbog strašnih razaranja koja datiraju od početka devedesetih godina - sve do sada. Samo mesec dana pošto je država Irak proglasila pobedu protiv ISIS terorističke organizacije, FIFA je odoborila odigravanje utakmice u okviru Azijskog Kupa Konfederacija između domaćeg Al Zavre i libanskog Al Aheda.

Bez obzira na ishod meča, sama činjenica da se u ratom razorenoj zemlji ponovo igra fudbal na mađunardonom nivou je pobeda sama po sebi.

Meč je zakazan u gradu Karbali koje važi za sveto mesto šiitskih muslimana, 100 kilometara južno od Bagdada.

- Sve do sada bila nam je uskraćena prilika da gledamo naš tim na internacionalnom nivou - rekao je Mađid, jedan od navijača Al Zavre.

- Sada ćemo konačno da oživimo atmosferu za velike utakmice - dodao je.

Iraku je FIFA prošle godine odobrila odigravanje prijateljskih utakmica na svojoj teritoriji, ali ovo je nešto sasvim drugo, nešto što je vredno najveće pažnje ljubitelja fudbala: prvi put posle skoro tri decenije neki irački fudbalski tim ugostiće drugi u međunarodnoj utakmici koja nosi takmičarski značaj.

Ovo je još jedan korak napred Iraka, ali i signal koji bi mogao da privuče investitore iz drugih zemalja da se lakše odluče da ulažu u izgradnju zemlje, ne samo u fudbalskoj sferi.

Trenutno, u Iraku postoje samo tri stadiona koji ispunjavaju uslove za odigravanje međunardonih utakmica, najveći je pomenuti u Karbali na kojem će biti odigran meč iračkog i libanskog tima, kapaciteta 30.000 mesta.

Za Al Zavru duel protiv Al Aheda neće biti domaćinstvo u pravom smislu, jer je reč o timu iz Bagda čiji stadion ne ispunjava uslove, pa je privremeno domaćin u Karbali.

BONUS VIDEO

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA