9 nepoznatih detalja o Klopu o kome mislite da sve znate

Od načina na koji proslavlja start svog defanzivca preko činjenice da je „seosko dete“ pa sve do okolnosti pod kojima je upoznaO svoju drugu suprugu Ulu, predstavljamo vam najinteresantnije a slabo poznate detalje iz života Jirgena Klopa, trenera Liverpula koji je neprestani izvor fascinacije, kako navijača tog kluba tako i svih ostalih

  • 1
Navijači Liverpula sa transparentom "Verujemo u Klopa"; Foto: Tanjug/AP

Euforija koja je oktobra meseca 2015. zavladala među navijačima Liverpula kada je na klupu tog kluba posle Brendana Rodžersa seo Jirgen Klop, merljiva je jedino euforijom među navijačima madridskog Reala pre devet godina, kada je u redove kraljevskog kluba iz Mančestera Junajteda stigao Kristijano Ronaldo.

Euforija se nije stišala, samo je poprimila uravnoteženiji i solidniji oblik, i premda titula u Premijer ligi i dalje izmiče najtrofejnijem engleskom klubu, vera u Klopa i u to da će on uspeti u onome što niz njegovih prethodnika nije, u onome što nikome na Enfildu ne polazi za rukom i nogom već 28 godina — ne jenjava.

Svi misle da sve znaju o Klopu. Skromnu igračku karijeru okončao je 2001. godine u Majncu 2001. i odmah potom preuzeo trenersko kormilo kluba koji je uveo u toliko željenu Bundesligu. Sedam godina kasnije prešao je u Borusiju iz Dortmunda i u njoj takođe ostao sedam godina, donoseći joj dva uzastopna naslova nemačkog prvaka, jedan kup i dva superkupa, te jedno izgubljeno finale Lige šampiona.

Jirgen Klop tokom medijskog predstavljanja nakon dolaska u Liverpul oktobra 2015. godine. Foto: Tanjug/AP

Ali, ima toliko mnogo zanimljivosti vezanih za Jirgena Klopa, koji je sa drugim klubom koji vodi uspeo da stigne do najvažnije utakmice evropskog klupskog fudbala. Pre nego što njegov Liverpul odmeri snage sa Realom iz Madrida, evo devet malo poznatih stvari vezanih za ovog čoveka.

1. Seosko dete

Gospodin Jirgen se rodio u Štutgartu, glavnom gradu pokrajine Baden-Virtemberg, ali je sa svoje dve starije sestre odrastao u jednom malom selu u okrugu Frojdenštat u istom kraju Nemačke. U pitanju je švarcvaldsko selo po imenu Glaten kroz koje protiče rečica Glat, pritoka Nekara, koji je sa svoje strane desna pritoka Rajne.

Tako je gospodin Jirgen „seosko dete“ (premda u Nemačkoj to ima bitnu drugačiju konotaciju od ovdašnje), što se možda najbolje vidi u njegovom iskrenom i neodoljivo šarmantnom držanju, te odnosu prema svojim igračima ali i prema široj javnosti pred kojima zauzima stav koji predstavlja svojevrsnu mešavinu rasterećenosti i zbunjenosti.

Navijačica Borusije Dortmund tokom oproštajnog meča Klopovog drži podignuti šal na kojem piše „Danke Jürgen“, odnosno „Hvala, Jirgen“. Foto: AP/Tanjug

2. Pre samo deset godina bio trener u Cvajti

Kada je okončao svoju igračku karijeru u Majncu i seo na njegovu klupu februara meseca 2001. godine, taj klub je bio drugoligaš. On ih je 2004. uveo u Bundesligu nakon nekoliko decenija bezuspešnih pokušaja, i uspeo da ih održi u njoj tri sezone, da bi se na kraju treće ipak vratili u Cvajtu za sezonu 2007—08.

Suprotno očekivanjima, on nije tada otišao iz kluba već je pokušao da ga vrati u elitu, ali za dlaku nije uspeo jer je Majnc osvojio četvrto mesto (naredne sezone sa novim trenerom osvojili su drugu poziciju i od tada su standardni bundesligaši); tek tada je 2008. podneo ostavku i iz Cvajte stigao u Dortmund.

Kuriozitet je to, što je u prve dve sezone u Bundesligi, Majnc pod njegovim rukovodstvom osvojio oba puta 11. mesto na tabeli i što su u sezoni 2005—06. igrali Kup UEFA na bazi vajld-kard-nominacije od strane Fudbalskog saveza Nemačke. Zašto su baš oni time počašćeni? Zbog izvrsnog fer-plej-rejtinga. U takmičenju su potom izbacili jermensku Miku i islandski Keflavik, ali su ispali u dvomeču od Sevilje, koja je te godina osvojila prvi od pet svojih trofeja u Kupu UEFA / Ligi Evrope. Ukupan rezultat je bio 2-0 za Sevilju, jer je nakon 0-0 u Španiji, Majnc izgubio 0-2 u Nemačkoj.

Jirgen Klop i Žoze Murinjo. Foto: Tanjug/AP

3. Majstor humora

Kada je Klop, nakon serije loših rezultata i krize u kojoj se tim nalazio, najavio odlazak iz Borusije Dortmund, ekipa je momentalno popravila formu i počela da pobeđuje. Na pitanje novinara vezano za taj bizarni preokret, Klop je rekao: „Da sam znao, najavio bih odlazak na početku sezone“, i nasmejao sve prisutne. Isto kao što ih je nasmejao kada je nekoliko meseci kasnije, po dolasku na Enfild, rekao da je on „Normalni“ (eng. The Normal One) čime je parodirao Žozea Murinja koji je po dolasku u Čelsi 2004. godine sebe nazvao „Posebnim“ (eng. The Special One).

4. Drugu svoju suprugu upoznao na Oktoberfestu

Nakon razvoda od svoje prve žene Sabine, sa kojom ima sina Marka, rođenog 1988. godine, kao trener Majnca koji je počeo svoju drugu sezonu u Bundesligi, Klop 2005. odlazi na Oktoberfest u Minhen, koji je te godine počeo 17. septembra a završio se 3. oktobra.

Jirgen Klop sa svojom drugom suprugom Ulom. Foto: Guliver/Tim Riediger/Getty Images

U jednom od tih dana upoznao je svoju drugu suprugu Ulu Sandrok, spisateljicu dečijih knjiga i socijalnu radnicu; koji je tačno dan njihovog susreta bio u pitanju, ne znamo, ali 17. septembra Majnc je dočekao Štutgart (1-2), četiri dana kasnije gostovao K’lauternu (2-0), tri dana posle toga dočekao Borusiju Dortmud (1-1), a 1. oktobra gostovao Menhengladbahu (0-1).

Pretpostavljamo da je u pitanju onih nedelju dana između Dortmunda i M’Gladbaha, budući da je Kajzerslautern od Minhena udaljen jednako koliko i Majnc, a da su Dortmund i Menhengladbah, u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, dvostruko dalje od njih, tako da nije mogao tek tako da skokne nakon tekme. Mogao je, međutim, da ode u Minhen nakon tog poslednjepomenutog gostovanja M’Gladbahu zato što ga je sledila dvonedeljna reprezentativna pauza, tako da je rasterećeno mogao da poseti Oktoberfest tokom poslednja dva dana te svetkovine.

Uglavno, Jirgen i Ula su se upoznali tokom jednog od tih sedamnaest dana Oktoberfesta (toliko je trajao te godine, mada to varira od godine do godine) i momentalno se razumeli. Toliko momentalno da su stupili u brak već dva meseca kasnije, dana 5. decembra godine 2005. „Normalan“ kakav jeste, nije mu smetalo što je gospođa Sandrok u brak dovela sina Denisa, kojeg je rodila u prethodnom braku.

Jirgen Klop se šeretski smeje dok pije kapučino. Foto: Tanjug/Ap

5. Vernik

U današnje vreme religija se od strane šire, glasnije javnosti smatra za nešto primitivno i glupo, a vera u Boga se uzima kao dokaz nečijeg nedostatka inteligencije, što je glupo sama po sebi. Neverovatno ili ne, tako je. Zbog toga se mnogi vernici snebivaju kada govore o svojoj religioznosti, često ni ne smeju otvoreno da kažu da su verujući.

Ne i gospodin Jirgen. On glasno govori o svojoj protestantskoj hrišćanskoj veri, i nema nikakvih problema da pred masom novinara kaže da Isus Hrist kao Sin Božiji igra važnu ulogu u njegovom životu.

6. Klop je jedini trener na svetu koji na savršeni start defanzivca reaguje isto kao na postignuti gol

7. Presadio je kosu

2012. godine presađivanje kose među poznatim ličnostima i dalje je bila tabu-tema, i tek ih je šačica to bila priznala. Tada se pojavila glasina da je Klop takođe izvršio presađivanje kose. Kada su ga novinari o tome priupitali, on nije negirao kao mnogi drugi, nije se čak ni zbunio, već je odmah potvrdio da je glasina tačna. „Da, podvrgao sam se transplantaciji kose. Mislim da su rezultati prilično kul. Vi ne?“

8. Ima srednje ime kao zmaj iz „Harija Potera“

Jirgen Norbert Klop. Tako glasi puno ime ovog čoveka rođenog 16. juna 1967. godine, praktično poludiva visokog 193 santimetra. Norbert — ime jednog zmaja iz serijala knjiga o Hariju Poteru starogermansko je ime koje je složenica dve reči: „nord“, što znači „sever“, te „berht“, što znači „svetao, jasan, bistar“. Ime „Norbert“ bi se stoga moglo prevesti kao „Severni svetli“ ili „Severni jasni“; ako bismo se baš igrali onda bismo mogli izmisliti srpski pandan Norbertu, koji bi mogao da bude Severosvet. Bilo kako bilo, umesto „The Normal One“ adekvatnije bi ga bilo zvati „The Bright One“. I to ne samo zbog srednjeg imena.

9. Najluđi Klopov video

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA