≫ 

Kako je Liverpulov heroj Alan Kenedi zabio prvi ikada odlučujući penal u finalima Kupa šampiona (VIDEO)

Nema mnogo ljudi koji mogu da se podiče pobedničkim golom u finalu Kupa evropskih šampiona, a još je manje onih kojima je to pošlo za nogom u više navrata. Jedan od njih je Alan Kenedi, dugogodišnja perjanica i levi bek Liverpula iz zlatnog perioda ovog fudbalskog kluba

  • 0
Alan Kenedi u dresu Liverpula izvodi odlučujući penal u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Rome na stadionu „Olimpiko“ u Rimu. Foto: YouTube/Sporting clips

Sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga veka, FK Liverpul imao je najmoćniji tim u Evropi i na svetu, tim kojem je četiri puta pošlo za glavom i nogom da osvoji Kup evropskih šampiona, jednom da ga izgubi, i dva puta da podigne pehar namenjen pobedniku Kupa UEFA.

U dva navrata u finalima Kupa šampiona glavni akter pobede Crvenih bio je levi bek Alan Kenedi. Nakon dve uzastopne titule koje su osvojili u periodu 1977-1978, nakon dve godine dominacije Notingem-Foresta, došlo je finale 1981. koje su protiv Reala igrali na stadionu „Park prinčeva“ u Parizu.

Rezultat tog meča bio je minimalna pobeda ekipe sa Enfilda, a strelac jedinog i odlučujućeg gola bio je upravo Alan Kenedi, koji je u nezadrživom jurišu, nakon izvrsno izvedenog auta, iz gotovo nemogućeg ugla zabio jedini gol na meču, vešto pronašašvi rupu iza golmana Agustina.

VIDEO: Pogodak Alana Kenedija protiv Reala iz Madrida u finalu Kupa šampiona 1981. godine

Po sopstvenom priznanju, on nije ni trebalo da počne taj meč jer je nešto pre toga bio slomio zglob pa legendarni menadžer Liverpula Bob Pejzli nije na njega računao za startnih jedanaest. Promenio je mišljenje, međutim, verovatno zato što je hteo da na Real udari sa najiskusnijim timom koji ima. Srećom po sve navijače Liverpula.

— To je bio verovatno jedan od najboljih momenata koje sam ikada imao. Dati gol u bilo kom takmičenju je sjajno, ali u finalu Kupa evropskih šampiona, učiniti sve srećnim, bilo je apsolutno neverovatno — rekao je on pre nekoliko godina, prisećajući se te utakmice.

A samo tri godine kasnije, 1984, to je ponovio na rimskom stadionu „Olimpiko“. Tada se, sticajem okolnosti, Liverpul u finalu KEŠ-a susreo sa praktično domaćom Romom koja je imala priliku da pred sopstvenim navijačima osvoji taj dugo željeni trofej. Dugo željeni, i nikada osvojeni, ali tom prilikom zamalo izmakli.

VIDEO: Izvođenje penala u finalu Kupa evropskih šampiona 1984. godine na stadionu „Olimpiko“ između Liverpula i Rome

Jer, Liverpul je poveo golom Fila Nila već u 13-om minutu meča, ali je tri minuta pre kraja prvog poluvremena Olimpijski stadion u Rimu eksplodirao kada je Roberto Pruco uspeo da poravna rezultat, koji je ostao nepromenjen do kraja regularnog toka. Kao i do kraja produžetaka. Tada se pristupilo izvođenja penala, po prvi put u istoriji finala Kupa šampiona.

Za Liverpul je prvi šutirao i promašio tada 22-godišnji Stiv Nikol, a Roma je povela preko Agostina Di Bartolomeija. Fil Nil je izjednačio, da bi potom promašio Bruno Konti, jedna od najvećih zvezda tog tima Romanista, možda i najveća. Jedan naprema jedan. Grejem Sunes je pogodio, kao i Ubaldo Rigeti. Zatim je za Liverpul zabio Ijan Raš, a za Romu promašio Frančesko Gracijani.

Tada je beloj tački prišao Alan Kenedi, za biti ili ne biti. I bilo je. A činjenica da je kasnije isplivalo na površinu to, da je Roma u polufinalu protiv Dandi-Junajteda potplatila sudiju u revanš-meču, navodi nas da zaključimo: „Ima Boga“.

VIDEO: Zbog crvenog kartona, cela tribina uletela na teren

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA