≫ 

Ispovest Žuleta Stojkovića: Kako sam se vratio u Zvezdu, zašto ne igram za Srbiju, kako je Miloje reagovao na Kaću Grujić i o želji da izvučemo Dinamo (VIDEO)

Zvezdin desni bek, u intervjuu za Telegraf, goorio je o tome kako je ''oteran'' iz kluba, o ''zvonu'' u Krasnodaru koje je signaliziralo da je gol, šta im je Milojević rekao u revanšu sa Rusima, ali i posle odlaska na nastup poznate pevačice, zašto je posle razgovora sa ljudima iz FSS izabrao Crnu Goru, za čim žali tokom sezone i ko od njegovih saigrača mora da ide na SP

  • 16

Zajedno sa Aleksandrom Pešićem, umarširao je u prostorije Telegrafa nedugo posle meča sa Napretkom i osvojene titule sa Crvenom zvezdom. Nasmejan kao i uvek, Filip Stojković je došao da ispriča svoju verziju bajke koju su crveno-beli ispisali od juna 2017. do maja 2018. godine.

Bajke o kojoj je sanjao još kao klinac i čiji kraj je, po definiciji, uvek srećan, ali istovremeno iz nekog razloga odložen. Kao što je radnja neke bajke u jednom trenutku poremećena, tako je i put popularnog Žuleta u Crvenoj zvezdi izgubio ravnotežu 2012. godine kada je morao da napusti svoju drugu kuću - Marakanu!

>>>Grad pun Turaka i navijača CSKA, Delije se oglasile: Ne sme da se desi nijedan incident, šampionsko slavlje mora proći bez mrlje!

Međutim, snovi koje je sanjao od trenutka kada je došao u dodir sa crveno-belim dresom ostvarili su mu se šest godina kasnije. Bog ga je nagradio, jer nijednog trenutka nije rekao ''zbogom'' Zvezdi, već samo ''doviđenja.''

Znajući koliko mu ova titula znači, s razlogom smo ovaj intervu ostavili na dan kada je na Marakani zakazana fešta i proslava iste.

- Kada je sudija odsvirao kraj u Kruševcu, rekao sam sebi: ''Hvala ti Bože što smo napokon završili ovu trku za titulom i što smo je vratili tamo gde joj je mesto - počeo je Stojković svoju priču za Telegraf.

RAZGOVOR SA STOJADINOVIĆEM POSLE KOG JE OTIŠAO IZ ZVEZDE, TAJ DRUGI POZIV TERZIĆA, FLORIJANA, IRTIŠ, SPARTA...

Fudbaleri Zvezde slave pobedu u Kruševcu koja im je donela titulu Foto: MNPress

Vrlo brzo se Stojković ''prebacio'' u prošlost i trenutak kada je morao da napusti Zvezdu.

- Još tada sam bio sam ubeđen da ću se u Zvezdu vratiti onog trenutka kada sam odlazio u Banat, a zatim i u Čukarički. Mislio sam da ću na Brdu odigrati sezonu ili dve i da će uslediti povratak tamo gde sam proveo svoje detinjstvo. Pre odlaska, kada sam pričao sa tadašnjim sportskim direktorom Zoranom Stojadinovićem, dobio sam obećanje da ću ići na pripreme i da ću odigrati neku prijateljsku utakmicu. Nisam hteo do da prihvatim, jer sam znao da ću ponovo doći u situaciju da neću igrati i da ću pasti u treći plan. Tada sam sa porodicom odlučio da je najbolje da odem.

Godine provedene u Čukaričkom i sjajne partije koje je pružao tamo umalo nisu vratile Stojkovića ''kući'' još 2016. godine. Kockice se nisu poklopile, ali se ispostavilo da je povratak bio samo pitanje dana.

Bila je neka priča i kada sam odlazio u Minhen, ali ništa konkretno se nije desilo. I onda na polusezoni zvao me je Zvezdan Terzić. Razgovarali smo, ali tada nije bilo realno da se vratim. Imao sam obavezu prema Minhenu gde je sve krenulo nekako nizbrdo kada se već završio prelazni rok. Došlo je do promene trenera i ja sam izgubio status prvotimca. Zvezda i Terzić su ponovo zvali na leto i sa svojim agentom sam se dogovorio da je najbolje da se vratim na Marakanu. Da se napokon dokažem u Zvezdi - rekao je Stojković, a zatim objasnio te svoje prve dane po povratku:

- Kada sam ja došao na Zlatibor, tu je bilo samo nekoliko igrača. Sećam se da je među njima bio Gobeljić koji je imao problema sa ložom. Dva dana posle mene stigao je i Vujadin Savić. Po meni, tada je sve to dosta loše izgledalo. Razgovarao sam sa Milojevićem koji mi je rekao da moram najpre da budem strpljiv. Da će trebati dosta rada, čak i onog dodatnog, kako bi se vratio u ritam s obzirom na to da nisam igrao šest meseci. Imao sam i problema sa kilažom. Poslušao sam Milojevića, nisam bio nestrpljiv i nervozan, ali ja nikad i nisam nervozan.

Nervoze možda nije bilo, ali treme pred meč sa Florijanom svakako jeste. S razlogom, jer je Stojković drugi put debitovao za crveno-bele.

Stojković na meču protiv Florijane Foto: A. Nalbantjan

Jeste, postojala je trema. Osetio sam opet navijače, šta znači dres Zvezde i da su me treneri u mlađim kategorijama učili kako se gine za dres Zvezde. Priznajem da na terenu nije sve izgledalo sjajno. Dao sam sve od sebe i mogu da kažem da je to bila jedna korektna utakmica. Srećom, sve smo rešili na Marakani, jer smo tamo izgledali dosta loše. Pogotovo odbrana. Bili smo složni, držali smo se zajedno i radili, a sve je nekako leglo kada su se Kanga i Donald vratili. Takođe, i Jovičić je stigao za Irtiš - rekao je bek crveno-belih.

Kazahstanci su preskočeni, crveno-beli su se mučili, ali od tog meča sa Spartom u Beogradu sve je krenulo putanjom kakvu su svi u Zvezdi zamišljali. I igrači i navijači.

- Kada se setim dvomeča sa Spartom, prvo mi na pamet padne to što su nam mediji prišili etiketu autsajdera. Da nemamo šta da tražimo sa njima, da su doveli trenera Italijana i uložili 10 miliona evra u pojačanja...Bukvalno, mislili su da ćemo biti sparing partneri Sparti. Međutim, mi smo naš dogovor odradili i nismo im dali da dišu na Marakani. Verovatno smo tada sve i završili. Moram da pomenem da su za tu pobedu možda i 50 odsto zaslužni naši navijači. Igrači Sparte su bili pogubljeni zbog atmosfere koju su napravili, a mi smo dobili krila da letimo po terenu - rekao je Stojković.

U RUSIJI JE ''ZVONILO'' DA JE GOL, U BEOGRADU SMO PRVI PUT PROMENILI FORMACIJU, ŽELELI SMO DINAMO U GRUPNOJ FAZI...

Stojković u duelu sa igrače Krasnodara Foto: FK Crvena zvezda

Do konačnog cilja je ostao još samo jedan korak, a Stojković priznaje da su igrači bili pomalo uplašeni zbog svega onoga što je Dušan Anđelković rekao o Krasnodaru.

- Bilo je dosta negativnih komentara kada smo u plej-ofu izvukli Krasnodar, iako smo bili puni samopouzdanja protiv Sparte. ''Ma, svejedno je protiv koga ćemo igrati''. Ta rečenica nam se vrzmala u glavama posle Praga, a onda nas je Dušan Anđelković, koji je igrao tamo, uplašio pričom da oni nisu tipična ruska ekipa. Da igraju totalno drugačiji fudbal, da znaju da igraju, da imaju dosta individualaca i reprezentativaca i malo smo bili poljuljani za taj meč.

Zvezdu je u Rusiji imala sreće s obzirom na to da gol Mihaila Ristića sudija nije video, a Stojković je pokušao da objasni šta se to na terenu dešavalo u tih nekoliko sekundi.

Bio sam tu i video sam loptu u golu. Sudija se dvoumio šta da svira, a ja sam Borjanu samo viknuo: ''Ispucavaj, dok se ovaj nije predomislio!'' Zanimljivo je i to da je publika odmah skočila. Oni imaju tamo neku tehologiju da ceo stadion zvoni kada gol bude postignut. Dobili su signal da jeste, krenuli su da se raduju, ali je sudija nastavio igru, jer ta tehnologija ne važi na evropskim utakmicama i samo su navijači osetili zvono. Taj nepriznat gol nam je Bog vratio za ono što su pre toga dali neregularan gol - rekao je Stojković, a zatim priznao šta im je Milojević rekao i kako je prvi put promenio formaciju:

Stojković slavi pobedu protiv Krasnodara i plasman u grupnu fazu Lige Evrope Foto: A. Nalbantjan

- Dosta smo radili na analizi njihove igre, ali i naše. Odnosno, kako ćemo im se suprostaviti. Tada smo prvi put promenili formaciju i sa 4-2-3-1 izašli smo 4-1-4-1. Bili smo agresivni od samog početka. Dosta agresivniji nego što su oni mislili. Postigli smo i golove na vreme. Sve je išlo kako smo zamišljali. Milojević nam je na poluvremenu rekao da nema povlačenja, da igramo u Zvezdi i da ne smemo da se uplašimo prolaska u grupnu fazu. Da damo sve od sebe i da će nas Bog na kraju nagraditi.  Nismo se plašili sve do tih poslednjih 10 minuta, pogotovo kada je sudija ponovio onaj slobodan udarac. Svi smo videli kako se  Gobeljić krsti, ali krstio se i Frimpong koji je stajao tu i video od Gobelje šta radi. Utakmicu protiv Krasnodara ću pamtiti dok sam živ, to mi je omiljena utakmica u karijeri, a Kanginom golu protiv njih sam se najviše obradovao od svih.

Bog je očigledno uslišio molitve fudbalera Zvezde koji su imali različite želje prilikom žreba za grupnu fazu. Jedini klub kog su svi želeli bio je Dinamo iz Zagreba.

- Žreb smo gledali u klupskom karantinu. Skoro svi smo bili tamo. Te prve rekacije su bile različite. Neki su govorili da ćemo dati sve od sebe, ali da realno nemamo velike šanse da prođemo. Ja sam priželjkivao da u grupi budu Arsenal ili Milan. Da odigramo jednu veliku utakmicu i da ljudi odgledaju svoju Zvezdu protiv nekog velikana. Zanimljivo je i to da smo svi priželjkivali Dinamo u grupi. Međutim, nije nam se dalo da igramo sa komšijama. Ali, biće i to jednog dana sigurno...

Zvezda je imala snage da prođe dalje, umalo crveno-beli nisu izbacili i CSKA iz Moskve u 1/16 finala Lige Evrope, a nekako u senci tog meča ostao je detalj da je Žule Stojković po prvi put nosio kapitensku traku voljenog kluba.

- Bio sam presrećan što ću biti kapiten. Pričalo se pre meča da ću verovatno ja dobiti traku s obzirom na to da sam toliko u klubu, ali sam bio skeptičan dok šef nije rekao ko će biti kapiten. Kada je rekao, imao sam još veću obavezu da predvodim momke na terenu.

Usledila je eliminacija od CSKA o kojoj je manje-više sve rečeno, a nas je interesovalo šta je to, po Stojkoviću, obeležilo Zvezdinu sezonu i veliki uspeh.

Stojković i ekipa na dodeli nagrada za najbolje u Super ligi Printskrin: Youtube/FK Crvena zvezda

- Veliko zajedništvo tima. Mnogo je momaka u ekipi koji su odrasli u Zvezdi i znaju šta je Zvezda, a i igrači koji su stigli prihvatili su kako se klub voli i kako se gine za njega. Zatim, naporan rad i prihvatanje svega šta nam je Milojević govorio na treninzima i utakmicama. Onda, bili smo dominantni na većini utakmica u Super ligi i rešavali smo pitanje pobednika brzo. Za kraj, ta pobeda u derbiju od 2:1 je praktično obezbedila titulu. Jeste da smo imali bodovnu prednost pre tog meča, ali setite se šta je bilo prošle sezone - jasan je bio Stojković koji se na tom derbiju sukobio sa Markom Jankovićem, saigračem iz reprezentacije Crne Gore:

Sudija je postavio živi zid, mi smo hteli da malo priđemo i skratimo daljinu, što je i normalno. Prišao je i rekao nešto i počeli smo pomalo da se ''dobacujemo'' rečima. Ostalo je samo na tome, na tim rečima. Dobri smo drugari, čuli smo se posle utakmice i sve je brzo bilo u redu. To je sve normalno, bio je nervozan, gubio je u derbiju...

Prethodna dva duela crveno i crno-belih su utakmice za kojim Stojković i najviše žali.

- Žalim što su prva dva derbija došla u nezgodno vreme. Prvi posle prolaza u grupe LE, drugi posle prolaza u nokaut fazu LE. Nismo ni fizički, ni psihički ni emotivno dočekali duel sa Partizanom. Samo mi je to krivo, jer sam siguran da bi dobili oba da smo glavama bili na terenu - priznao je desni bek Zvezde.

Svoj jedini gol ove sezone u Super ligi Stojković je dao protiv bivšeg kluba - Čukaričkog.

- Ja sam u tom trenutku bio presrećan što sam dao gol i nisam razmišljao da je to bilo protiv mog bivšeg kluba. Čuka me je igrački vratila na pravi put, s druge strane Zvezda mi je dala sve - rekao je Žule i još jednom ponovio kako je poslušao Milijaša kod tog gola:

Pre tog gola sam mu stalno dovikivao ''gurni, Miki, gurni Miki''. Prišao mi je i rekao ''Samo ti trči i ništa ne brini.'' Eto, i Pešiću je isto rekao kako da prevari Stojkovića. Mislim da Milijaš može da bude dobar trener, ali najpre mora da stekne veliko iskustvo. Ja mu, pre svega, želim da se dobro odmori kad završi sa fudbalom.

ĆOSIĆ, SPAJIĆ, DMITROVIĆ...VOLEO BIH DA SE VRATE U ZVEZDU!

Stojković u drušvu novinara Telegrafa Foto: Telegraf

Za razliku od njega, kom posao i nije da daje golove, Pešić je trenutno na cifri od 25 pogodaka i najbolji je strelac lige. Zasluge za dolazak vrsnog golgetera, koji je takođe bio gost redakcije Telegrafa, svakako ima i Stojković.

Sigurno da imam neke zasluge. Rekao sam mu da dođe u Zvezdu, da će dati barem 20 golova i da će se posle mnogo bolje prodati nego da luta dve godine. Stalno smo se čuli. u Šali sam mu govorio ''dolazi, treba nam špic.'' Eto, i on je na kraju prelomio i drago mi je zbog njega. Ostaće zapisano da je dao toliko golova u Zvezdi.

Nije Pešić bio jedini koji ga je zvao, a Stojković je otkrio s kim je još ''bio na vezi'' tokom prelaznog roka.

Pričao sam i sa Čaušićem oko njegovog dolaska u Zvezdu. Čuli smo se, ali je kod njega nešto drugo prevagnulo da se ne vrati. Nadam se da mu je sada krivo što se, posle ovakve sezone, nije vratio.

Stojković i Pešić gosti redakcije Telegrafa Foto: Telegraf

Interesovalo nas je i kog fudbalera bi Stojković sada doveo u Zvezdu da može.

- Kristijana Ronalda (smeh)...To ću, ipak, da ostavim ljudima u klubu koji su zaduženi za to, ali ima dosta igrača s kojima sam odrastao u Zvezdi i koji sada igraju u Evropi. Tu su Uroš Spajić i Uroš Ćosić, Marko Dmitrović...Voleo bih da se svi ti momci, koji spletom okolnosti nisu dobil šansu na Marakani, vrate u Zvezdu i, kao i Vujadin, urade nešto. Siguran sam da i oni imaju želju da jednog dana tako bude - priznaje defanzivac crveno-belih.

Navijače interesuje i hoće li sam Stojković igrati sledeće sezone u crveno-belom dresu. Podsetimo, pominjala se ponuda Sportinga iz Lisabona.

To sam samo pročitao u novinama. Niko ništa iz kluba mi nije rekao, ali sam ih i zamolio da mi ne govore dok se sve ne završi. Pa kad se završi sešćemo i pričaćemo šta je najbolje za klub. Voleo bih da napravim još dosta dobrih stvari u Zvezdu, ali u slučaju neke ponude koju klub ne bi mogao da dobije, a da zadovoljava i mene, sve je moguće. Ukoliko bih otišao, ostala bi velika praznina što više ne bih nosio dres Zvezde - priznaje Stojković.

Znajući koliki je Stojković zvezdaš, interesovalo nas je da li bi ga trener Vladan Milojević pustio da sa Severa gleda meč protiv Voždovca. Naravno, ukoliko bi ga Žule pitao.

Sigurno me ne bi pustio. On kao osoba ne voli da mu neko naređuje i uradio bi kontra od onoga šta mu tražim. Savić je, s druge strane, u Kruševcu bio povređen i svi smo znali odakle će gledati utakmicu. Bili smo presrećni zbog njega. Ja sam čak posle meča otišao do šipke da mu pomognem da se spusti dole i slavi sa nama.

''BIĆE VAMA KAĆA GRUJIĆ AKO NE POBEDITE NAPREDAK''

Pozdrav Milojevića i Stojkovića u svlačionici Foto: MN Press

Kada smo već pomenuli Milojevića, interesovalo nas je kada ga je Stojković najviše iznervirao ove sezone.

- Najviše sam ga iznervirao kada u Lučanima nisam izbio loptu pre gola. Ja sam mu jedan od omiljenijih na koje voli da viče, ali sam naučio da ćutim (smeh). Ništa on loše time ne misli. Ni meni, ni ostalim momcima. Samo je takav govornik, voli malo da te probudi.

Priznao je Stojković da Milojeviću baš i nije prijalo to što su igrači slavili ''u kafani'' posle meča sa Radničkim iz Niša, a kako je trener Zvezde ''reagovao na Kaću Grujić'' možete videti na videu ispod. Priznaćete, mnogo je autentičnije kada to Stojković sam objašnjava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za kraj, Stojković se dotakao i razgovora oko reprezentacije. Napokon je otkrio šta je bio razlog da zaigra za selekciju Crne Gore.

- Imao sam razgovore sa ljudima iz FSS. Ne bih sve da otkrivam, neke stvari ću zadržati za sebe, ali u principu priča je bila da moram da sačekam da pojedini igrači završe reprezentativne karijere pa će doći moj red. Ko zna šta bi se za to vreme izdešavalo. Možda bih čekao dve ili tri godine, ušao i ja u problem sa godinama, dolazili bi novi momci koji su željni dokazivanja... Nisam mogao da čekam i dobio sam poziv iz Crne Gore koji sam rado prihvatio - rekao je Stojković koji se osvrnuo na priče navijača da bi Orlovima u Rusiji sada ''legao'' takav desni bek:

Drago mi je što navijači misle tako, ali da nije bilo Crne Gore ja se ne bih vratio u Zvezdu.

Nije imao dilemo oko toga ko od njegovih saigrača zaslužuje da ide na Mundijal.

- Najpre se nadam se da reprezentacija obradovati narod, od sveg srca im želim uspeh u Rusiji. Kumu Aleksandru Mitroviću želim da postigne mnogo golova. Prvi mi je čestitao na titulu Što se tiče mojih saigrača iz Zvezde, dosta njih zaslužuje da budu među 23 putnika, ali bih izdvojio Savića, Krstičića, Pešića i Radonjića. Momci su definitivno zaslužili da idu na SP - zaključio je Stojković svoj razgovor za Telegraf.

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DG82

    19. maj 2018 | 12:27

    Ti nigde nisi igrao ni pre Zvezde a neces ni posle...U Zvezdi ti se namestilo da igras sa znalcima....tvoj kvalitet je ravan nuli!!!

  • Marko

    19. maj 2018 | 14:51

    Au franjevci al ste puni mrznje.. 😂😂😂💪💪💪

  • realno

    19. maj 2018 | 16:31

    Zvezdaš sam ali nije mi dobro kada tebe vidim...Rodić ima moje simpatije ali tebe ni na mali fudbal ne bih zvao...Sećam se protiv Arsenala,akcija u toku a ti ležiš, prekrstio ruke i gledaš šta se dešava...I u Minhenu ništa nisi pokazao,sva sreća pa “igraš” za crnogorce...Rekreativni bek...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA