≫ 

Partizan nije nosilac u plej-ofu Lige Evrope, čekaju ih mine u 3. kolu!

Postoji niz nezgodnih rivala i u drugom kvalifikacionom kolu i to među nepovlašćenim ekipama, koje bi tim iz Humske rado izbegao

  • 30

Osvajač Kupa i vicešampion Srbije, Partizan od sinoć u potpunosti poznaje put, koji ga uskoro čeka u Evropi, ne bi li se preko ukupno četiri kvalifikaciona kola domogao grupne faze Lige Evrope 2018/19. Jasno je da će Partizan biti nosilac u tri kola kvalifikacija, dok u plej-ofu klub iz Humske neće biti povlašćen i očekuje ga jako težak posao. Žreb za 1. i 2. kolo kvalifikacija će se održati 19. juna u sedištu UEFA, u švajcarskom Nionu.

>>> Ožegović odlazi iz Partizana: Poremetio je svlačionicu u Humskoj, stavljen je na transfer listu!

Prvo kolo kvalifikacija je na programu 12/19. jula, igraće ga ukupno 94 ekipe, a Partizan se nalazi pri vrhu liste nosilaca (njih 47), na visokom 4. mestu. Od potencijalnih protivnika izdvajamo, kao jače, mađarske predstavnike Ferencvaroš, Ujpešt i moguće i Honved, slovačku Dunajsku Sredu. A, niko ne bi bio presrećan ni sa Širokim Brijegom (hrvatski klub u BiH), kao ni sa jednim od dva albanska predstanvika (Laci, Partizani) – iz razumljivih razloga, koji baš i nemaju neke direktne veze sa fudbalom.

>>> Otkrivamo! Ovo je Partizanova nova lista za pojačanja: Bivši igrač Rome, "Spidi", strani napadač... (VIDEO)

Drugo kvalifikaciono kolo se igra 26. jula i 2. avgusta, a igraće ga ukupno 74 tima. Partizan se nalazi u gornjoj trećini liste nosilaca (njih 37), na 10. mestu. U ovom kolu postoji za crno-bele znatno više „nezgodnih“ potencijalnih rivala među nepovlašćenim ekipama.

Foto: MN Press

Izdvojićemo škotske klubove (Glazgov Rendžers i Aberdin), ekipe sa Kipra (Anortozis i AEK Larnaka), zatim izraelski Hapoel iz Haife, svakako poljske predstavnike (Jagelonija i Gornjik), rumunski Vitorul, švedske klubove AIK Štokholm, Đurgarden i Haken (koji su dodatno opasni, jer se tokom leta nalaze usred takmičarske sezone u prvenstvu Švedske), slovačku Žilinu, kazahstanski Kairat, gruzijski Dinamo Tbilisi, pa i azerbejdžanski Nefči.

Dodamo li ovim klubovima i moguće rivale kao što su, recimo, Sarajevo ili Željezničar, a zna se da bi takvi mečevi u bezbedonosnom smislu bili sve samo ne jednostavni i laki za organizaciju, dolazimo do zaključka da čak polovina od mogućih 37 rivala Partizana u ovom kolu nije poželjna za crno-bele.

Treće kolo kvalifikacija se igra 09/16. avgusta, nastupaće ukupno 52 ekipe, a Partizan zauzima 18. mesto među 26 nosilaca. Što se tiče 26 nepovlašćenih klubova, koji su potencijalni rivali crno-belih u ovom kolu, naravno ukoliko stignu dotle, moramo reći da je konkurencija već toliko jaka da ni za jednog rivala ne možemo reći da je poželjan!

Uostalom, kako i da bude drugačije ako se zna da najslabije rejtinge među 26 potencijalnih protivnika imaju jedan Brondbi (Danska), Slovan Bratislava (Slovačka), Vardar (Makedonija), Beitar Jerusalim (Izrael) i Univerzitatea Krajova (Rumunija)! Definitivno najjači mogući rivali bi ovde bili turski Bašakšehir, poljski Leh, portugalski Rio Ave, grčki Asteras i ukrajinska Zorija, dok bi potencijalni sudar Partizana sa Osijekom i posebno sa splitskim Hajdukom sigurno predstavljao „bombu“ za čitav region.

Poslednji „filter“ pred grupnu fazu Lige Evrope činiće plej-of (igra se 23/30. avgusta.), u kojem će od narednog leta nastupati samo 26 ekipa. Partizan u plej ofu, sada gotovo sigurno to možemo reći, neće biti povlašćen u žrebu – ukoliko uopšte do žreba i stigne. Nalazi se na 18. mestu, a projekcija plej-ofa izgleda ovako:

Printskrin: UEFA

Crno-beli su peti „ispod crte“. Postoje neke minimalne šanse da se do žreba za plej-of (održaće se pre odigravanja prethodnog, 3. kola) Partizan nekako probije među 13 nosilaca, ali bi za tako nešto bilo potrebno da čak pet ekipa sa jačim koeficijentom u 1. ili u 2. kolu kvalifikacija doživi eliminaciju iz Evrope.

Te ekipe su Kopenhagen, Maribor i Makabi Tel Aviv u 1. kolu, odnosno u 2. kolu (uz naravno već nabrojane tri ekipe, ukoliko one prođu 1. kolo) još i Sevilja, Bešiktaš, Sparta Prag, Steaua, Genk i Alkmar.

Dakle vrlo je teško očekivati tako „bajkovit“ rasplet za crno-bele, pa se iz tog razloga ponadajmo najpre da će Partizan uopšte stići do plej-ofa, a ako se to i desi, da mu onda u žrebu sreća bude makar malo naklonjena. Bilo bi sjajno da se izbegnu one najveće fudbalske „ale“ kao što su Sevilja, Zenit ili Bešiktaš. Sa ostalima bi se Partizan i mogao uspešno nadmetati - naravno samo uz prethodno kvalitetno odrađen prelazni rok.

VIDEO: Pogledajte intervju sa Sašom Ilićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan 77 na uefinoj tabeli

    28. maj 2018 | 10:40

    Nemojte vi brinuti za nas.Stici cemo mi do plej ofa i opet u grupnu fazu.Pa nismo mi kao neki sto zalutaju jednom u deset godina u grupu.A i to su dosli zahvaljujuci sudijskim greskama....Opet ce Paetizan da brani srpski fudbal pa ko ce drugi nece valjda ovi sto samo spinuju po ovoj placenoj ligi...

  • Ckalja

    28. maj 2018 | 12:15

    partizan-partizani(albanija), kakav bi to bratski derbi bio buahahaha 😂

  • Zoran

    28. maj 2018 | 10:13

    Ako Bog da ove godine Zvezda- Dinamo Partizan-Hajduk pa kom obojci kom opanci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA