Bombe se dešavaju, a ti trčiš i suze ti idu... Deki Stanković emotivno opisao najgorih 10 minuta u dresu Srbije (VIDEO)

Posle pobede nad Nemačkom, 2010. je Orlovima krila slomila Australija

  • 4

Legenda srpskog fudbala, Dejan Stanković, biće ambasador FIFA na Mundijalu, koji je pre osam godina okončao sa gorkim suzama i nevericom.

Stanković je bio gost u studiju Telegrafa, a jedno pojavljivanje njegove fotografije sa utakmice od pre osam godina bilo je dovoljno za vulkan emocija.

Srbija je protiv Australije u grupnoj fazi tada odigrala vanserijski meč, poluvreme iz snova, ali to nije krunisala vođstvom i pobedom.

Sijaset prilika je propušteno u prvih 45 minuta, u drugom delu igre je Australija već prve prilike iskoristila za vođstvo, u razmaku od nekoliko minuta, bilo je 2:0. Tek pred kraj je Marko Pantelić dao nadu pogotkom u 84. minutu, ali se završilo 2:1 i Orlovi su ostali bez druge faze.

- U karijeri bih sve prihvatio, i poraze, pobede, neuspehe, uspehe, sve bi ostalo isto. Nisam bio spreman da završim karijeru, završio sam je, i to bih prihvatio. Ali ovu utakmicu bih ponovio. Jednostavno se tako namestilo, prvo poluvreme... Sa cigarom u ustima, uz kafu, tako smo delovali, ja sam bio na centru, nas je bilo trojica, cela ekipa visoka, imali šanse. Da se to poluvreme završilo 3:0, niko ne bi 'a' rekao.

Trenutak kad se Stanković setio utakmice Foto: Telegraf.rs

Onda je usledilo pomračenje i talični momenti Ozija.

- Onda dolaziš u 10 minuta bombe. Bombe se dešavaju, pakao, gde trčiš i suze ti idu. Da li je ovo moguće, ovo je nemoguće, da se dešava. Pokušavaš da se vraćaš, nisi imao sreće, nisu ti svirali penal, a protiv nas bila dva... Dali gol iz ofsajda... Eto šta ti je Svetsko prvenstvo,  mi bismo ušli li u šine gde je ušao Urugvaj. To je neverovatno, ovo je možda jedno od najlepših poluvremena te generacije. Bože moj, idemo dalje. Stvarno verujem da mi sada možemo da uradimo sada nešto više! 

Poučen ovim iskustvom, Stanković sada želi da bude velika podrška aktuelnom sastavu. Biće uz Orlove u Gracu, gde će Srbija igrati protiv Čilea i Bolivije u prvih 10 dana juna, pred odlazak u Rusiju.

- Dobili smo Sale i ja poziv da budemo tu tri ili četiri dana. Počastvovan sam što mogu da budem deo tih priprema. Ali odmah da kažem, ne mešam se ni u šta, ne idem da solim pamet, idem kao gost reprezentacije, Sale Ilić i ja hoćemo da prenesemo iskustvo i imamo godine u karijeri, hoćemo da prenesemo kako smo se osećali na Svetskom prvenstvu. Neka bude i 0.1 posto pomoći, prezadovoljan sam. Biću gost, nemam funkciju, momci meni izgledaju fenomenalno, vidim da se polako pravi atmosfera. Treba da uradiš nešto da se ne bi kajao kad prođu ovih mesec dana. Jao, da smo ovo dobro uradili, ili ono... Treba se polako fokusirati na prvu utakmicu.

Uz još 31 legendu fudbala, Deki je dobio poziv da bude FIFA ambasador na Mundijalu.

- Velika je čast i zadovoljstvo biti deo tog celog programa. Biću u Rusiji od 11. do 18, biću na otvaranju, biću na prvom meču Orlova protiv Kostarike, to je najvažnija utakmica, najteža i najvažnija. Da smo mogli da biramo raspored, mislim da bismo odabrali isti takav. Kostarika, Švajcarska, Brazil, jer Brazil dolazi sa mračnim timom, sa mračna dva tima. Već sada treba da sve što nam ne treba stavljamo sa strane, i da razmišljamo o Mundijalu.

Mogu li Orlovi do druge faze? Foto: Marko Jovanović

- Polako počinjemo da budemo deo Mundijala, šta je bilo bilo je. Cela je nacija reprezentacija, ja stvarno u to verujem. Kad je krenulo ovo da se stvara, posle prve utakmice sa Rusijom u Monte Karlu, pred Evropsko prvenstvo, igrali smo 0:0.  Malo sam pričao za medije, ali sam rekao da idemo 99 posto na Svetsko prvenstvo. Verujem, poznajem dosta momke, znam dobre strane i slabosti. Treba o tome otvoreno pričati, zašto da ne.

Stanković je za kraj poentirao motivacionom porukom.

- Nisam onaj koji će da kaže 'e verujem, daj idemo svi, hajde da izginemo'. Dosta je bilo toga, ne, hajde da napravimo nešto. Hajde da sklonimo ego, koji je bio problem naš kad odemo na velika takmičenja. Hajde da 23 čoveka isto razmišljaju. Da svi misle u istom smeru, i onda smi mi da ih zaštitimo. Da im ne sudimo previše i prerano. Zašto ne bismo svi stali iza reprezentacije i rekli 'hajde da sačekamo da prođe sve'.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DS

    1. jun 2018 | 13:20

    Један је Станковић Дејан!!!

  • Stevan95

    1. jun 2018 | 12:26

    Nemamo mi igrace za prolazak grupe svi neki polovnjaci

  • vuk

    1. jun 2018 | 15:30

    mi ako nismo u africi dosli do polufinale necemo nikad vrata su bile otvoreno sirom..celi mundijal smo bili losi malo kod nemaca i to je to bilo..sad nek ide deki ali ilic nigde nije igrao osim kod grobara..jedino za dekoraciju da ide ilic.i da budem 2 cekaju salata nemci..!! nismo tvrdi da idemo daleko..voleo bih ali neverujem primamo lako golove..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA