≫ 

Ruski klub potpisao igrača, pa ga otpustio posle šest dana: Navijači rasisti zabranili transfer!

Još jedan slučaj jasnog rasizma u ruskom fudbalu

  • 0

Ruska javnost ustalasala se, ništa manje i evropska, zbog skandala koji su režirali navijači drugoligaškog kluba Torpedo iz Moskve usled čijih je rasističkih stavova i pritisaka klub morao da otpusti fudbalera, iako ga je doveo samo nekoliko dana ranije.

U pitanju je Irving Botaka-Joboma (19) i njegov "greh" je što je tamne puti, što je za "hard kor" grupu huligana koji podržavaju Torpedo, prepreka da on bude deo tima.

Klub se oglasio u toku dana, međutim u saopštenju koje je potpisala predsednica Elena Jelenceva, navodi se da je razlog raskida ugovora sa igračem isključivo finansijski momenat.

- U našoj politici odabira igrača, striktno se rukovodimo samo sportskim principima, deleći ljudske vrednosti. Još jednom napominjemo da boja kože nikada nije bila kriterijum po kom određujemo ko će igrati za nas. Rasizam ne sme da postoji. U slučaju igrača Irvinga Botake, finansijska kompenzacija bila je ključna da ga ne potpišemo - kaže se u saopštenju Torpeda.

Botake, momak kongoanskih korena, rođen je i odrastao u moskovskom predgrađu Puškinovo, fudbalski se školovao u filijali Lokomotive, a pre šest dana potpisao je za Torpedo i bio član tog kluba sve dok nije krenuo talas rasističkih poruka na društvenim mrežama, zbog kojih je, na kraju, ipak, ostao bez angažmana.

Iako Torpedo tvrdi da je odustao od igrača jer je Lokomotiva tražila određenu finansijsku kompenzaciju, mnogi veruju da je to samo izgovor ne bi li se izbegla veća neprijatnost sa ultrasima kluba.

- Crna boja može biti u dresu našeg kluba, ali za nsa kao navijače postiji samo jedna, i to je bela - samo je jedan od komentara koji se pojavio na račun igrača i njegovog angažmana u klubu od strane navijačke grupe "Zapad-5 Ultras".

VIDEO: Putin predao domaćinstvo Mundijala kralju Katara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA