≫ 

Trojica Srba na UEFA spisku od 50 mladih igrača koji će obeležiti narednu sezonu (FOTO)

S druge strane, Hrvati imaju samo jednog ''predstavnika'' na ovoj listi

  • 5

U anketi sa UEFA-inim novinarskim timom širom starog kontinenta, napravljen je spisak mladih zvezda u usponu, prema kojem bi oni trebalo da izrastu u glavne igrače svojih klubova u sezoni koja je pred nama.

>>>UEFA otvorila disciplinski postupak protiv Zvezde!

Među 50 najperspektivnijih igrača u Evropskim ligama, nalaze se i trojica srpskih fudbalera, a to su Sergej Milinković Savić, Luka Jović i Mile Svilar.

Dok su Milinković Savić i Jović nastupali za reprezentaciju Srbije na minulom Svetskom prvenstvu u Rusiji, situacija u vezi sa golmanom Benfike, Miletom Svilarom, još uvek čeka epilog zbog problema sa papirologijom.

Sergej Milinković Savić na utkamici Svetskok prvenstva protiv Kostarike Foto: AP/Tanjug

Sa kvalitetima Sergeja Milniković Savića smo svi vrlo dobro upozanti. Ofanzivni vezista rimskog Lacija, odigrao je svoju najbolju sezonu u dosadašnjem toku karijere, skrenuvši na sebe pažnju najbogatijih evropskih klubova.

>>>Liverpul pristao, Grujić se pita gde će igrati sledeće sezone!

Sergej je rođen u španskom gradu Ljeida 27. februara 1995. godine, s obzirom da je njegov otac, Nikola Milinković, nastupao za lokalni istoimeni klub. Sergej je prošao omladinsku školu Fudbalskog kluba Vojvodina, da bi leta 2014. godina potpisao za belgijski Genk, u kome je proveo samo jednu sezonu.

U julu 2015. godine je objavljeno da je Milinković Savić potpisao ugovor sa nebo-plavima iz Rima. U ekipi Lacija je izgradio imidž vanserijksog igrača, koji poseduje fantastičnu tehniku i osećaj za fudbal, uprkos svojoj visini od 192 centimetara.

Sergej može da igra na više pozicija u veznom redu, dok mu najviše odgovara leva strana terena tik iza špica. Za nebo-plave je dosad odigrao 94 utakmice i postigao 17 golova u svim takmičenjima, uz takođe veliki broj asistencija.

Sudbina našeg vanserijskog igrača je još uvek nizvesna, dok se klubovi poput Juventusa, Mančester Junajteda i Real Madrida, svakodnevno smenjuju u medijima kao potencijalne destinacije srpkog reprezentativca.

Drugi srpski fudbaler koji je nazančen u anketi UEFA kao igrač koji bi trebalo da eksplodira sledeće sezone je napadač Ajntrahta iz Frankfurta - Luka Jović.

Luka Jović se u potpunosti preporodio nakon dolaska u redvoe Ajntrahta iz Frankfurta Foto: Guliver/Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Bivši napadač Crvene zvezde će ostati upamćen kao najmlađi strelac u istoriji beogradskog kluba, postigavši pogodak protiv Vojvodine u Novom Sadu kada je imao samo 16 godina, 9 meseci i 25 dana.

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić j svojevremeno izjavio da će Jović postati najbolji napadač u Evropi. Talentovani fudbaler, rođen u Bijeljini 23. decembra 1997. godine, prešao je u redove lisabonske Benfike u januaru 2016. godine, da bi u leto 2017. godine bio poslat na dvogodišnju pozajmicu u ekipu frankfurtskog Ajntrahta.

Jović se Nemčakoj ligi potpuno preporodio i podsetio je sve zašto je bio proglašavan za jednog od najvećih talenata na ovim prostorima. Još uvek 20-godišnjak je postigao 8 pogodaka na 22 utakmice odigrane u belom dresu tima iz Frankfurta.

>>>Stigao kao anonimus na Mundijal, uzeo titulu, a njegov gol sad je proglašen najlepšim na turniru (VIDEO)

Odlični srpski napadač će u sklopu pozajmice ostati u Nemačkoj ligi i narednu sezonu, u kojoj bi trebalo da postane standardni član prve postave, kako u domaćem prvenstvu tako i u Ligi Evrope.

Treći srpski igrač od kog se u tekućoj sezoni očekuje da napravi ekspanziju u karijeri jeste spuertalentovani golman Mile Svilar, koji je trenutno rezervni golman slavne Benfike.

Svilar je rođen u belgijskom Antverpenu kao sin nekadašnjeg golmana reprezentacije Jugoslavije, Ratka Svilara. Igrač srpskog porekla će ostati upamćen kao najmalđi golman koji je ikada branio na nekoj utakmici Lige Šampiona, debitovavši u Oktobru 2017. godine kada je imao samo 18 godina i 52 dana.

Talentovani golman je detinjnstvo proveo u Belgiji, gde je promenio tri kluba pre nego što je završio u ekipi Anderlehta, u kome se zadržao 7 punih godina. Leta 2017. godine Svilar je potpisao petogodišnji ugovor sa portugalskom Benfikom, u kojoj je ubačen u vatru nakon povrede prvog golmana ekipe Žulija Sezara.

Njegove odbrane u meču Lige šampiona protiv Mančester Junajteda su ga lansirale na fudbalsko nebo. Nakon te utakmice u domaćim medijima su se pojavile informacije o njegovom eventualnom nastupu za seniorsku reprezentaciju Srbije.

>>>Zaboravite sve, i transfere i fudbal, ovo je najbolja vest za Junajted ovog leta: Ferguson se obratio prvi put od kada je doživeo moždani udar (VIDEO)

Mie Svilar brani penal Marsijalu na utkmici Lige šampiona Foto: Tanjug/Ap

Svilar je prošao sve mlađe kategorije fudbalse reprezentacije Belgije, međutim, još uvek nije dobio poziv od selektora A tima Belgije, Martineza, tako da je njegova budućnost na golu reprezentacije Srbije još uvek realna opcija.

Pored naših talentovanih fudbalera, na spisku igrača koji bi trebalo da obeleže predstojeću godinu su i hrvatski 21-godišnji fudbaler Rome - Ante Ćorić, Jamajčanin Leon Bejli iz Leverkuzena, Džastin Klajvert iz Rome, Brazilci Malkom iz Barselone kao i David Neres iz Ajaksa, Slovak Milan Škrinijar iz Intera, Benžamin Pavar iz Štutgarta, kao i 18-godišnji Englez, Rajan Sasenjon iz Fulama. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA