Stručnjak koji zna Spartak Trnavu u dušu otkrio sve vrline i mane: Pred vama je najdetaljniji skener Zvezdinog rivala (VIDEO)

Zvezdu čeka tim koji do tančina skenira slabe tačke rivala i prepušta loptu čekajući da surovo kazni propuštene prilike

  • 6

Fudbaleri Crvene zvezde sigurno su mislima već u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, iako im predstoji jedan meč sa Suduvom.

Pobedili su Litvance sa 3:0 u prvom meču i revanš je praktično formalnost, posle kog sledi operacija Trnava, korak koji Zvezdi prolazom može doneti sigurno bar plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

To je dobitna pozicija za tim Vladana Milojevića jer rasterećenije može igrati plej-of za Ligu šampiona, a kakva će "nagazna mina" biti Spartak Trnava, dobro zna naš stručnjak Ivan Vukomanović.

>>>Intervju koji svaki zvezdaš mora da pročita: Upoznajte čoveka iz senke koji je doneo revolucionarne promene crveno-belima!

On je dugo vodio Slovan iz Bratislave, tim iz prestonice Slovačke ima ljuto rivalstvo sa Trnavom, pa se rado odazvao pozivu Telegrafa da skenira ekipu koja je već napravila mali "bum" izbacivši Legiju iz  Varšave.

Vukomanović trenutno uživa u maloj pauzi i predahu od trenerskog posla, radi u Belgiji kao stručni televizijski konsultant, posvetio se radu u FS Belgije kao predavač na licencama, a posle mundijalskog uspeha i bronze, sve je veće interesovanje i angažman.

Vukomanović sa peharom osvajača Kupa Slovačke 2017. Foto: Ivan Vukomanović/privatna arhiva

U pauzi vaganja između novih karijernih opcija, Vukomanović se prisetio Trnave i skautirao je za crveno-bele jer su sećanja još sveža i nije se mnogo toga promenilo otkad je otišao iz Bratislave. Počeli smo od duela sa Legijom, koja je sama sebi dobrim delom presudila.

- Mene je više iznenadila jedna neorganizovanost i jedna anarhija u klubu kakva je Legija. Bilo je očigledno raznih turbulencija u klubu, po meni je Legija puno kvalitetnija od Trnava, igrački i finansijski, organizaciono. Pokazalo se da u fudbalu nema matematike i izmišljanja tople vode. Kada se radi pravilno, dođu rezultati, Legija to nije uradila na pravi način, ispali su od tima koji nije trebalo da se nađe ovde - direktan je Vukomanović, ali uz jedno odavanje počasti Spartaku.

Slavlje posle rušenja Legije Foto: youtube.com

- Trnava je pokazala kontinuitet u radu, to im je donelo rezultat, plasirali su se u 3. kolo iako nisu očekivali. Sad će probati da nastave dalje, svesni su da je Zvezda veliki zalogaj, probaće da sa sportske strane pariraju. Po mojoj proceni, Zvezda je apsolutni favorit, sve moguće je na njihovoj strani. Sa igračke, finansijske strane, Trnava nema skupe igrače, ne plaća puno, nemaju ogroman budžet, ali je ovo veliko iskustvo za njih i napuniće predivan stadion, probaće da naprave lepu sliku o sebi.

- Samo Zvezda mora da shvati apsolutno ozbiljno utakmicu, Legija to nije, pa to može da bude opasna situacija ako kažete "lagano ćemo proći". Ako pristupi kao do sada, otkad je došao Milojević, neće biti problema.

Šta formacijski i taktički Zvezda može da očekuje?

- Formacijski su dugo igrali 4-4-2, u niskom bloku, slično kao što igra Atletiko Madrid kod Simeonea. Titulu su osvojili u niskom bloku jer veći deo prvenstva njih nisu mnogi shvatali ozbiljno, sećam se našeg razgovora sa upravom u Bratislavi, gde sam u oktobru prošle godine naglasio, čak i u medijima tamo, da je Trnava među najozbiljnijim kandidatima za titulu. U klubu su se smejali, "ma daj ne pričaj gluposti". Oni su na defanzivnoj varijanti i tranziciono brzom fudbalu napravili rezultate, ekipa su koja nije nepobediva, 2 puta smo ih pobedili u Trnavi, 3:0 i 2:1, ali je nezgodan tim jer je strategija, ne samo za jačeg rivala, već i u prvenstvu takva da prepuste loptu rivalu, čekaju u niskom bloku i orijentišu protivnika na stranu gde žele da naprave presing.

Kuriozitet je da u Trnavi biraju pažljivo sitnice preko kojih će probati da dođu do pogotka.

- To odrede u pripremi meča, traže slabu stranu za baziranje taktike, onda organizovano prave presing i jako su brzi, u roku od 6 do 8 sekundi se 3-4 igrača stvori u vašem 16-ercu i napravi šansu za gol. Imaju igrače tog profila, mogu da istrče tako brzo, prave takav presing, kolektivni, utrenirani su već više od godinu dana u tom stilu. Ja pretpostavljem sa stručne strane da će trener Latal analizirati Zvezdu kroz večerašnju i prethodne utakmice u prvenstvu i Evropi - sigurno će reći da je to kvalitetnija ekipa od njegove Trnave i da moraju da igraju u niskom bloku. Probaće da naprave razliku na kontranapade i njima će jedan gol u gostima puno značiti, i kod kuće.

Mentalitet posebno ističe Vukomanović kod ekipe iz Trnave.

- Slovaci su poznati da imaju ratnički mentalitet, kao mi, formiraju jako dobre defanzivne igrače, Godal im je najbolji tu i dao je gol u prvoj utakmici Legiji, jako je dobar i iskusan, ima brzinu, prljav je, zna da udari i izbalansira utakmicu, drži dobro linije, odbranu, komanduje. Imaju grupu i kompaktnost, tradicionalan su klub kao i Zvezda, sa identitetom. Svako ko igra za klub, dobije taj identitet i nije ekipa koja će imati problem da igra pred publikom. Njihov stadion ume da bude jako nezgodan za goste kad se napuni. Nov je stadion, prave dobru atmosferu, mečevi sa Slovanom su kao Zvezda - Partizan u Srbiji.

Legija nije uspela da neutrališe kontre i munjevite akcije iz potpune defanzive, pa će to biti dobra opomena za Zvezdu.

- Imaju 4-4-2 i kompaktno drže centralu, orijentišu te na stranu koju hoće i automatski udaraju presing gde žele, od 10 puta, u 9 navrata dobro istrče kontru pa naprave problem. Imaju nezgodne krilne napadače koji znaju iz tranzicije da naprave veliki problem, u situacijama 1 na 1 su jako nezgodni. Mi smo protiv njih imali i 60-70 posto poseda, spuste vas da odete visoko, ali je poenta da njihove krilne napadače spustite nisko sa bekovima. Tu će Rodić i Stojković morati da naprave razliku i da ih prate.

Od njega se očekuje mnogo Foto: Marko Jovanović

Uz njih, moraće maštovitost da koriste ofanzivni igrači kada se suoče sa presingom.

- Suženo drže dve linije, pa će Radonjić, Ebisilio i Ben morati jako dobro da naprave razliku između linija. Biće tvrdo, ali sa druge strane, to je rival kog kad otvorite prvi, spusti gard, a nemaju rešenje kada vi njih otvorite i držite ih gore visoko. Nisu ekipa koja će biti dominantna, koja traži loptu.

Prva utakmica bi se igrala u Beogradu, što može biti dobar adut Zvezdi ukoliko uspe da rano načne rivala, kao Spartu iz Praga prošle godine.

- Probaće da u prvih 15 do 20 minuta da drže kompaktno linije, da ne komplikuju, probaće da dobiju samopouzdanje, da probaju da zadrže nulu i na kontranapade nešto učine. Opasan je mladi Erik Jirka, nije top igrač, ali je jako nezgodan na 1 na 1. Štoperi Zvezde će morati često da izađu visoko na 50-ak metara, a on je jako nezgodan tu. Mislim da će veliki posao štoperi Zvezde morati da obave, kako u gradnji igre, tako i u defanzivnim zadacima visoko. Ipak, Zvezda ima sve adute da prođe.

Spartak se oslanja na strane igrače, jednog Gruzijca, zatim Senada Jarovića iz BiH, Hrvata Filipa Dangubića, Austrijance Fabijana Mizenbeka i Marvina Ega.

- Imaju u veznom redu i Čanturišvilija, par igrača koji su tvrdi. Podsećaju me na Atletiko Madrid jer imaju te profile igrača, znaju kad treba da budu prljavi, oštri, da istrče kontru, imaju špica koji je igrao za mladu austrijsku reprezentaciju, Egoa. On je visok, nezgodan, kad gledate mislite da nije brz, a jeste. Elastičan je, deluje da će svakog momenta da padne, ali izađe iz duela. Imaju nezgodnu ekipu, u Varšavi su pred publikom koja je slična Zvezdinoj sve izdržali. Imaju tim koji dugo igra zajedno, tako su uzeli titulu.

Strpljenje će Zvezdi biti obavezna stavka u dvomeču, uz maksimalnu koncentraciju štopera. 

- Kad stanu dve linije po 4, osam igrača se brani kompaktno i imate jednog špica koji čeka, nije lako probiti blok sa devet igrača, pretpostavljam da će pustiti jednog štopera Zvezde da gradi igru, koji je lošiji sa loptom, ne ulazim u to ko će to biti. Baziraće se na orijentisanje presinga na tu jednu stranu. Kad smo ih mi analizirali, gledao sam kako to rade. Kad vi izgubite loptu i napravite im direktan presing, a igrali ste visoko, oni imaju problem da odreaguju jer nemaju rešenje u prve 2-3 sekunde kad su pod presingom. Ako ih pustite posle izgubljene lopte, krila i špicevi im kreću u dubinu. Imaju određene šablone koje ispoštuju, pa su u 5-6 sekundi pred vašim golom.

Još jednom, naš stručnjak podsetio je na Legijinu skupu lekciju.

- Ekipa koju niko nije shvatao ozbiljno ume da vas drži u neizvesnosti. Desi se da kažete "celu utakmicu sam dominirao i bio taj koji je držao igru, a izgubiš sa 2:0". To se desilo Legiji. To je ekipa od koje se treba pripaziti. Nemaju puno detalja od kojih čovek treba da se plaši, ali uvek postoji ono "ali".

Jakub Rada, igrač koji je pozajmljen iz Mlade Boleslav, ističe se kao potencijalna opasnost.

- Opet se vraćamo na priču, Slovaci i Česi su klasičan primer kao Srbi i Hrvati. To je jako dobra škola, nezgodna, imaju talenat i potencijal, pa se treba pripaziti, Zvezda je pre nekog vremena ispala od Slovana, pa je htela da dovede igrača odatle, Kornela Salatu, to su zemlje koje izbace dobre igrače, nađu se po evropskim klubovima. Takav su mentalitet da će igrati do 90. minuta i umeju da uđu u duel igru. On, Jirka ili Ego mogu da budu opasni. Ali opet, ne sumnjam da će Milojević dobro napraviti analizu, Zvezda je odigrala mnogo težih i kvalitetnijih mečeva nego što će biti ova. Bila je teža i Sparta Prag, i Krasnodar, da ne spominjemo Ludogorec koji je daleko iznad nivoa Trnave.

- Ako odigra Zvezda odigra strpljivo, ne treba uopšte da paniči ako ne postigne gol u prvih 20 minuta, pola sata. Treba biti strpljiv, jer kad ih otvoriš, možeš u roku od 15 minuta da postigneš 3 gola. Kad prime gol, imaju mentalni pad u kome može da se iskoristi situacija. Takođe su opasni zbog jednog aspekta, uspeli su da isprovociraju dva žuta kartona Vešovića jureći nazad ka svom prostoru. Umeju da isprovociraju situacije i iskustvo u tome, da iznude kartone, ali sam optimista - zaključio je Vukomanović.

Ukoliko Zvezda završi posao protiv Suduve, 7. ili 8. avgusta će dočekati Trnavu, dok bi se revanš igrao 14. avgusta u Slovačkoj.

Nemanja Radonjić se povredio na treningu u Litvaniji

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jsls

    1. avgust 2018 | 16:38

    Auu Bracurda al si ih opisao svaka cast,samo zgazicemo ih!

  • Delija0208

    1. avgust 2018 | 17:10

    Koja bre Trnava?Kad zagrmi Marakana i jaci su padali...Mi smo ZVEZDA 💪💪💪💪💪

  • Dreka

    1. avgust 2018 | 17:33

    Pored starog vujadina i degeneka.... Tesko Gazimo ga play offu Grobari srecno i vama pozz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA