≫ 

Gotovo je! Suma napustio Partizan, seli se u Izrael

Crno-beli i fudbaler se dogovorili o “zamrzavanju” zaostalih dugovanja, a Makabi iz Haife preuzeo kompletnu platu veziste do narednog leta

  • 23

Gotovo je! Sejduba Suma više nije fudbaler Partizana, pošto je danas i zvanično sklopio dogovor sa crno-belima, a zatim je prosleđen na pozajmicu u Makabi iz Haife, o čemu je Telegraf.rs već pisao. Vezista iz Gvineje će u Izraelu provesti narednih godinu dana, a u ugovor je uvrštena i klauzula o otkupu ugovora fudbalera na kraju sezone. Ukoliko, naravno, novi “poslodavac”, igrač i klub iz Humske budu zadovoljni.

To je očekivan epilog, s obzirom na činjenicu da trener Zoran Mirković od prvog dana dolaska u klub nije računao na Sumu, te da je posle toga vezisti do 31. avgusta propao transfer u danski Esbjerg, koji je takođe bio zainteresovan da ga angažuje. Ali, nije mogao da isprati zaradu fudbalera na mesečno, tačnije godišnjem nivou.

>>> Suma postigao gol za pobedu i postao heroj Gvineje, a Mirkoviću nije po volji!

Makabi je, pak, bio mogućnosti da u potpunosti preuzme platu igrača, a i za nijansu je bio uporniji od Hapoela Ber Ševe, koji je isprva takođe “licitirao” za Sumu.

Tako je klub iz Haife i dobio igrača, iako se u međuvremenu, dok su trajali pregovori, dešavalo sve i svašta. Jer, izraelsko tržište je poznato po “ubacivanju” menadžera u transfere, pa se tako i Suma našao na meti raznoraznih "agenata", koji su bez potpisane autorizacije pokušavali da, prvo "završe", zatim u nemoći i da pokvare posao (ime poznato redakciji).

Retki trenuci radosti na terenu: Suma slavi sa navijačima Foto: M. Jovanović

Elem, rekosmo već da je Makabi preuzeo sva Sumina primanja na svoj račun, a hronološki je to izgledalo otprilike ovako. Fudbaler je juče stigao u Beograd sa reprezentativnih akcija Gvineje, a već jutros je bio u izraelskoj ambasadi, kako bi izdajstvovao vizu za pomenutu zemlju. Posle toga je usledio teži deo posla - sastanak sa čelnicima Partizana i dogovor o isplati zaostalih dugovanja. Fudbaler je tražio dve zaostale plate odmah, dok bi ostatak novca bio regulisan “papirom o dugovanju”, po kome bi crno-beli u budućnosti bili dužni da isplate ne baš malu cifru.

Ipak, kako Partizan finansijski ne stoji baš sjajno, naprotiv, dogovoreno je da se kompletan dug “zamrzne” do sledećeg leta, ali ipak “stavi na papir”, čime se Suma zaštitio, delimično i pomogao klubu u teškom momentu.

Fudbaler nije bio baš srećan zbog svega toga, trebalo mu je vremena da pristane na takav dogovor, ali je procenio da je bolje da ode u Izreal i igra za isti novac, nego da sedi u Partizanu na klupi ili tribinama i - ne prima platu.

Što se otkupne klauzule tiče, ona će biti definisana shodno onome što Suma pokaže u novoj sredini. Ipak, precizirano je sledeće: Partizan će, koliko god bude bila visina cifre za obeštećenje, od toga dobiti 50 odsto, tačnije polovinu iznosa. To je, verovatno, "plaćena cena" preuzimanja kompletne zarade igrača od strane Makabija iz Haife.

Navijači Partizana najviše će pamtiti Sumu po žonglerskoj veštini na predstavljanju Foto: A. Nalbantjan

Podsetimo, Suma je u prvoj sezoni u Humskoj odigrao samo 31 meč i to mahom u prvom delu sezone, kada je dosta kuburio i sa povredama. Postigao je tada samo pet golova, uz dve asistencije. Otuda se našao na transfer listi, ali je početkom priprema za novu sezonu delovao dosta bolje i motivisanije, pa je rastanak odlagan. Ipak, ubrzo se vratio na stari kolosek... U tekućoj sezoni je upisao ukupno devet mečeva za crno-bele, uz jedan gol i asistenciju.

TRANSFER OMČA OKO VRATA CELOM KLUBU

Skoro dve godine su u Partizanu pokušavali da angažuju Sejdubu Sumu i to im je pošlo za rukom prošlog leta, ali su za transfer iz Slovana papreno platili. Obeštećenje od 1.650.000 evra, plus provizija agentima 250.000 evra, plus platu igrača od 550.000 na godišnjem nivou.

Crno-beli su rizikovali, smatrajući da će uložen novac da se vrati dobrim igrama, rezultatima i transferom, nalik onome koji je realizovao, recimo, Brazilac Leonardo da Silva Souza, ali od toga nije bilo ništa.  Suma nije opravdao očekivanja, pa je sa tolikim primanjima, a u odsustvu rezultata, postao samo “omča oko vrata” celom klubu, zbog čega je rastanak bio neminovan. Suma je već rezervisao avionske karte i u Izrael putuje večeras, a sutra ga očekuju završni pregovori u novom klubu, posle čega će biti predstavljen tamošnjoj javnosti.

VIDEO: Podestnik - Đukiću i Sumi na treningu proterali kroz noge

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mateus

    12. septembar 2018 | 17:24

    A Ilijev opušteno, kao da se ništa nije desilo! Halooo ostavka breee! Najveći promašaj u istoriji fudbala na ovim prostorima, slobodno mogu reći i na Balkanu.. Mada sam mišljenja da ga treneri nisu koristili na pravom mjestu i u kontinuitetu više utakmica. Sretno Suma!

  • Dasa

    12. septembar 2018 | 18:00

    Ilijev da napusti klub a pre toga da sam isplati Sumu.UPRAVA NAPOLJE...

  • DARKO BUDVA

    12. septembar 2018 | 20:32

    Ma ja GA vozim gratis samo da ode

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA