≫ 

Zvezdina burna istorija sa Italijanima od 1956: Napoli već izbačen, a Karlo Anćeloti najbolje pamti kultnu beogradsku maglu! (FOTO) (VIDEO)

Zvezda ima nekoliko blistavih epizoda protiv Italijana. Da li je vreme za još jednu?

  • 5

Istorija FK Crvena zvezda bogata je duelima sa italijanskim klubovima, koji joj često baš i nisu "ležali".

Bilo je uspona i padova, Napoli je u jedinom dvomeču eliminisan, ali se Fjorentina surovo poigrala sa velikim željama crveno-belih u dalekoj prošlosti.

Kaka gleda transparent UEFA mafiosi Foto: MN Press

Najupečatljiviji je svakako dvomeč sa Milanom iz 1988. godine, kada je gusta beogradska magla pomogla gigantu u usponu da dođe do evropskog i svetskog vrha.

Zvezdu je posle Barija Sampdorija sprečila da opet postane šampion Evrope, a nakon toga, u novijoj istoriji se pamte pobede nad Kjevom i Romom.

Evo i celog hronološkog pregleda burne istorije duela sa klubovima iz zemlje četvorostrukih osvajača Mundijala!

Susret sa Kjevom iz 2002. Foto: MN Press

1956/57 - Kup evropskih šampiona, Fjorentina

Crvena zvezda je u ovoj sezoni došla do polufinala renomiranog takmičenja i naišla na Fjorentinu, koja je sa ukupnih 1:0 prošla dalje.

Bilo je 1:0 u Beogradu, što Zvezda u Italiji nije uspela da nadoknadi, a u sastavu je imala Krivokuću, Popovića, Zekovića, legendarnog Rajka Mitića, Spajića, Tasića, ŠEkularca, Toplaka, Cokića, Kostića i Antona Rudinskog.

Na klupi je bio Milovan Ćirić, a fatalan je bio pogodak Prinija u 88. minutu, pred 60.000 navijača na stadionu JNA. Nakon toga, Fjorentina nije uspela da osvoji evropski pehar, Real je slavio u finalnom meču sa 2:0 preko Di Stefana i Henta.

Ipak, za Zvezdu je ovo bilo prvo učešće u najelitnijem takmičenju i prvi pokazatelj stvaranja bogate istorije, koja je krunisana upravo u Italiji, 1991. u Bariju.

1962 - Mitropa kup, Bolonja

Mitropa kup, poznat i kao Srednjeevropski kup, bilo je prvo veće međunarodno klupsko takmičenje u Evropi, a Zvezda je tada bila u grupi 3 sa Bolonjom, koju je pobedila na svom terenu sa 4:2, a izgubila je sa 2:1 na strani.

U Beogradu je već do 37. minuta bilo 4:0, golovima Nikole Stipića, Spasoja Samardžića (2) i Zorana Prljinčevića, ali je Harald Nilsen u drugom poluvremenu golovima odbranio čast italijanskog fudbala.

U drugom meču, De Marko i Nilsen su presudili Zvezdi, Maravić je u 8. minutu bio strelac za crveno-bele, za koje su još igrali Ćuk, Milićević, Malešev, Tomić, Škrbić, Rudinski, Bečejac i Milošević.

Inače, Bolonja je kasnije u toj sezoni došla do finala, u kom je poražena od Vašaša sa 5:1, što nije uspela da anulira sa 2:1 na svom terenu.

1962/63 - Kup sajamskih gradova, Roma

Zvezda je ispala u četvrtfinalu od Rome, bilo je 2:0 u Beogradu i 0:3 u Rimu, što je bio veliki peh za ovu generaciju jer je prethodno izbačena Barselona.

Beogradski meč na JNA pratilo je 18.000 gledalaca, Luka Malešev je postigao oba pogotka, a igrao je još uz Mirka Stojanovića, Tomu Milićevića, Milana Čopa, Novaka Tomića, Vladimira Popovića, Blagoja Mitića, Vojislava Melića, Boru Kostića, Jovana Anđelkovića i Sretena Đuricu.

Milorad Pavić je vodio ekipu, kojoj je malo nedostajalo da napravi podvig. Prvi meč završen je sa 3:0 na Olimpijskom stadionu u Rimu, golovima Manfredinija, Lojakona i Meničelija, Zvezda nije imala snage za završni udarac, iako je od 74. minuta na semaforu u Beogradu pisalo 2:0.

Šekularac protiv Italijana Foto: MNPress

1965/66 - Kup sajamskih gradova, Fjorentina

Ovaj dvomeč pamti se kao jedan od većih debakla u istoriji kluba, bilo je 0:4 i 1:3, a ubedljiviji poraz doživljen je na Marakani pred 25.000 ljudi.

Ivan Toplak je vodio ekipu (Mirko Stojanović, Aleksandar Stojanović, Trifun Mihajlović, Branko Klenkovski, Živorad Jevtić, Milan Čop, Dragoljub Živković, Dragan Stojanović, Dejan Bekić, Jovan Aćimović i Selimir Milošević).

Eliminacija je bila ekspresna, već u prvom kolu, ali je naredne godine ta greška ispravljena.

1966 - Mitropa kup, Napoli

Napolitanci su tada pali sa 2:1 ukupnih, pošto je bilo 2:0 u Beogradu, što Italijani nisu uspeli da anuliraju. Deo te generacije bili su još Ratomir Dujković, Šekularac, tada talentovani Džajić, Karasi, Ostojić... Ipak, u četvrtfinalu takmičenja, Zvezda je naletela na Trenčin, koji je bio bolji sa ukupnih 4:1.

1967 - Mitropa kup, Lacio

U osmini finala, Zvezda je pobedila u Beogradu sa 2:1, u revanšu je rimski klub bio bolji sa 3:0 i prošao dalje.

Kobni su u Rimu bili autogol Markovića u 39. minutu, zatim pogoci Bagatija u 70. i 76, a Kule Aćimović kao lider nije uspeo da napravi prevagu - tada Džajić i Dujković nisu mogli da nastupe, što je takođe uticalo na epilog.

1969 - Mitropa kup, Atalanta

Ovaj put kao da je Zvezda izbacila najbolje što ume protiv Atalante, bilo je 5:1 i 4:2 u osmini finala Mitropa kupa, a rival je petardiran na snegu 29. decembra, i to bez pomoći Dragana Džajića.

Zbog ledenog vremena i velikog snega je bilo samo 2.000 gledalaca, a ređali su se golovi Antonijevića, Lazarevića (2), Mihajlovića i Ostojića, trener je bio Miljan Miljanić, dok je počasni pogodak za Atalantu dao Novelini u 69. minutu.

1980/81, Liga šampiona, Inter

Zvezda je izbacila norveški Viking i švajcarski Bazel, ali je u četvrtfinalu naletela na Inter i pala sa 0:1, 1:1. Zvezda je u Italiji izborila 1:1 i sudbina se rešavala u Beogradu, gde su trijumfovali Italijani sa 1:0 golom Murara u 13. minutu, pred 88.000 gledalaca.

Igrali su u toj generaciji Simeunović, Stojanović, Miletović, Jurišić, Jovin, Pižon, Muslin, Krmpotić, Janković, Janjanin, Šestić i Repčić, tim je vodio legendarni Branko Stanković, kog su zbog stila igre i gospodskog držanja svi zvali Ambasador.

1983/84, Kup UEFA, Verona

Crni niz protiv Italijana se nastavio, Verona je slavila sa 1:0 i 3:2, a za Zvezdu su igrali braća Đurovski, Banković, Elsner, Šestić, Janjanin i Mrkela, dok je sa klupe ekipu vodio Gojko Zec.

U Beogradu su golove postigli Boško i Milko Đurovski, dok su Saketi i Galderizi (2) bili strelci za Veronu, a Zvezda je u tom duelu u septembru 1983. ispustila dva puta vođstvo!

1988/89, Liga šampiona, Milan

Prva asocijacija na ovaj meč je magla, koja je prekinula meč u Beogradu pri 1:0. Zvezda je iz Milana došla sa 1:1 i krenula u juriš na četvrtfinale Lige šampiona protiv strahovito dobre ekipe.

Bili su na kolenima Rajkard, Van Basten i Gulit, vodila je Zvezda sa 1:0 na Marakani golom Dejana Savićevića, ali je magla prekinula meč, koji je nastavljen sutradan.

Tada je Milan došao do penala i prošao dalje, zatim je i osvojio evropski pehar. Kobni meč je prekinut u 64. minutu i odlučeno je da se igra sutradan.

Igrali su još Kostakurta, Donadoni, Barezi, ali i Karlo Anćeloti, koji će sada voditi Napoli protiv Crvene zvezde.

- Bili su na kolenima, ali sve se odigralo jako brzo. Na poluvremenu je vidljivost bila dobra, a onda, u roku od 10 minuta, prvo više nisam video tribine, pa gol, pa kazneni prostor, pa ni loptu! Sudija nije imao izbora - rekao je svojevremeno Piksi.

Igračima je odmah bilo jasno da ideja o odigravanju novog meča u najkraćem roku nije bila dobra.

- Trebalo nam je više vremena za odmor. Dejan Savićević tada je bio u vojsci, nije bio u punom treningu i prednost je prešla na stranu Milana. Što se tiče fizičke spreme, oni su bili čudovišta. Imali su 'dužu' klupu, a i Gulit je odlučio da igra, iako je bio tek oporavljen od povrede.

1991/92 - Liga šampiona, Sampdorija

Zvezda je kao prvak Evrope bila deo eksperimenta sa grupnim fazama, gde su pobednici dve grupe išli direktno u finale.

Iako je bila primorana da igra van granica svoje zemlje zbog ratnog stanja i embarga, Zvezda se odlično nosila sa rivalima i malo je nedostajalo da se izbori 2. uzastopno finale LŠ.

U grupi A, Sampdorija je imala osam bodova, Zvezda šest, oba meča je izgubila, sa 2:0 u Đenovi i sa 3:1 u Sofiji.

Pitanje je kako bi sve izgledalo da je Zvezda mogla na Marakani da dočeka Italijane. U Bugarskoj, crveno-beli su poveli preko Siniše Mihajlovića u 19. minutu, ali su preokret vredan finala doneli Sampi Katanec, Manćini i autogol Maze Vasilijevića.

Sampu je tad vodio legendarni Vujadin Boškov, aduti su mu bili još Paljuka, Lombardo i Vijali, dok je Vladimir Popović bio na klupi Zvezde.

2002/03 - Kup UEFA, Kjevo i Lacio

Simpatični Kjevo je u ovoj periodu bio hit Serije A, tim koji je redovno uzimao skalpove najvećima, ali se protiv Zvezde nije najbolje proveo. U Beogradu je bilo 0:0, u Italiji 2:0 za crveno-bele, posebno se pamti bomba Dejana Milovanovića, talenta koji nikada nije pokazao zenit. Samo naznake i eksplozivan šut po uzoru na oca Đorđa smo videli...

Već u narednom kolu, koban je bio Lacio. U Rimu su domaćini slavili sa 1:0, u revanšu su crveno-beli poveli preko Boškovića u 70. minutu, nade je ugasio Ivan Ranđelović katastrofalnim čitanjem putanje lopte Enrika Kjeze.

2005/06 - Kup UEFA, Roma

Samo jedan meč se igrao zbog tadašnjeg sistema takmičenja, a Zvezda je napravila veliki podvig sa 3:1, uz evrogol koji je proslavio Nikolu Žigića.

Kultni meč sa Romom Foto: MN Press

Jedan od upečatljivijih momenata meča je i odbrana penala Antoniju Kasanu, u režiji Vladimira Stojkovića. Dva gola delo su Žigića, jedan Purovića, dok je Roma vodila od 23. do 37. minuta zahvaljujući Šabaniju Nondi, koji se nekad čak i najavljivao kao pojačanje crveno-belih.

2006/07 - Liga šampiona, kvalifikacije, Milan

Bilo je 2:1 i 1:0 za veoma moćan tim Milana, koji je u ovoj sezoni od kvalifikacija došao do evropske titule!

Vodio je ekipu Karlo Anćeloti, kultni status dobila je koreografija UEFA mafija sa ove utakmice, upravo zbog toga što se slavnom Milanu progledalo kroz prste u vreme velikog skandala sa nameštanjem u italijanskom fudbalu. 

Igramo ili ne? Foto: MN Press
Pogodak na semaforu Foto: MN Press
Kroćenje Marka van Bastena Foto: MN Press

Sedorf, Kafu, Kostakurta, Inzagi, Pirlo, Kaka i Dida bili su preveliki zalogaj, iako su praktično sa plaže uskočili u kopačke, jer je u poslednjem trenutku UEFA dozvolila klubu da igra u kvalifikacijama.

Sasuolo se prošetao kroz Beograd Foto: Marko Todorović

2016/17 - Liga Evrope, plejof, Sasuolo

Bilo je to vreme prevelikog razočarenja posle eliminacije od Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona, od kog ekipa nije uspela da se oporavi.

Grof Božović je već praktično pokazivao znake mrzovolje i to se prenelo na ekipu, koja je defetistički odigrala u Italiji i izgubila sa 3:0. U Beogradu, nikakva uteha nije bio remi sa 1:1, Sasuolo je taj meč odigrao potpuno rezervisano, pa je na neslavan način završen Zvezdin poslednji čin sa Italijana.

VIDEO - Milojević poslao poruku Liverpulu, PSŽ-u i Napoliju: Hoćemo još da stvaramo istoriju

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    17. septembar 2018 | 14:30

    Jedanaest na jedanaest, lopta i sudija isti, trava kakva takva ista. Nisam Zvezdaš ali ni crveno nije zid. Napoli ? Pa ni kada je imao Maradonu nije bio baš bauk.

  • Saša

    17. septembar 2018 | 15:51

    Veliki je klub Crvena Zvezda, zaista veliki, priznajem, kao moj Partizan u košarci, potpuno identično, istorije ova dva kluba u različitim sportovima je na svetskom nivou.

  • Nemanja

    17. septembar 2018 | 18:55

    Crvena zvezda najbolji klub na balkanu i šampion evrope

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA