≫ 

Zvezda i Partizan nemaju gol-tehnologiju: Mi imamo šine, UEFA donosi lokomotivu! Iz FSS stiže odgovor za uvođenje ovog sistema!

Telegraf kontaktirao Crvenu Zvezdu, Partizan i Fudbalski savez Srbije oko gol-tehnologije i uvođenja iste na srpske terene

  • 14

Izjava sudijskog eksperta Dejana Nedića da Crvena zvezda i Partizan imaju instaliranu gol-tehnologiju donekle je ''bacila u rebus'' navijače večitih, ali i veći deo javnosti!

Mnogi su se zapitali zašto onda na večitom derbiju nije korištena gol-tehnologija koja bi definitivno rasvetlila spornu situaciju kod gola Ričmonda Boaćija?

Nedić je u utorak veče, gostujući na RTS, rekao da na Marakani i u Humskoj postoji gol-tehnologija koja nije aktivna u domaćem takmičenju, već samo u takmičenjima pod okriljem UEFA. Kao i da je to ''skupa igračka''.

Nedić je kao iskusni fudbalski radnik to znao i upravo je govorio o tome, ali, ponavljamo, određenom delu javnosti neke stvari su ostale nejasne.

Dan kasnije, Telegraf je dobio odgovore od dva najveća srpska kluba vezana za gol-tehnologiju koju poseduju.

- Mi imamo samo instalacije. UEFA na stadion dođe sa kompletnom tehnologijom i odnese je posle utakmice. I, naravno, mi to ništa ne plaćamo. Faktički, mi imamo hardver, a oni softver - rečeno nam je u Crvenoj zvezdi.

Gol-tehnologija na Marakani Foto: Instagram/crvenazvezdafk

Skoro identičan odgovor dobili smo i iz Partizana. Doduše, malo opširniji i uz izjavu potpredsednika Vladimira Vuletića.

Vuletić kaže da se radi samo o instalaciji, koja dobija puni smisao tek kada UEFA donese mobilne uređaje i aktivira tehnologiju za utakmice Lige šampiona ili Lige Evrope. Odmah posle toga, uređaji se odnose, a večitima ostaju instalacije do narednog puta.

VIDEO: Sporni gol Crvene zvezde iz nekoliko uglova

- Biću precizan, Partizan nema gol-tehnologiju, nego ima instalacije za gol-tehnologiju, koje je UEFA prošle godine instalirala i nama i Crvenoj zvezdi, tokom kvalifikacija za Ligu Evrope. Radi se zapravo o mobilnim uređajima, koje oni donesu za evropske utakmice, aktiviraju, iskoriste i posle toga odnesu. To vam je, otprilike, kao da imate šine, a neko drugi donese lokomotivu i vagone – kaže potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić za naš portal.

Koliko bi koštalo da Partizan kupi i “vagon i lokomotive”, odnosno gol-tehnologiju na već postavljene instalacije?

- Najkvalitetniji uređaji, koliko smo mi istraživali, koštaju oko 280.000 evra. Oni uključuju i VAR tehnologiju, odnosno kompletno pokrivanje mečeva i svih detalja.

Pozdrav Vuletića i Terzića na nekom od ranijih derbija Foto: MN Press

Planira li možda klub iz Humske, zbog svega što se desilo na derbiju, da ubuduće sam organizuje “video nadzor”, kako bi, ako ništa drugo, isterao istinu na čistinu?

- To ne mogu sa sigurnošću da vam potvrdim. Ali bismo u sklopu rekonstrukcije stadiona mogli da svakako da razmišljamo i na tu temu.

Istovremeno kada i Nedić, na RTS-u su gostovali (odvojeno) i generalni direktori Zvezde i Partizana - Zvezdan Terzić i Miloš Vazura. Ukratko, obojica su saglasni da se u Super ligi uvede VAR ili barem gol-tehnologija.

VIDEO: Zvezda izjednačila iz sporne situacije

Terzić je potom kroz izlaganje istakao da se ne pitaju ni Zvezda ni Partizan, već da je odluka na Fudbalskom savezu Srbije.

Telegraf se obratio i ''krovnoj organizaciji srpskog fudbala'' u čije ime je govorio generalni sekretar Jovan Šurbatović. On je bio i te kako raspoložen za razgovor na ovu temu i otkrio je nekoliko zanimljivih činjenica.

Brzo i precizno, Šurbatović je objasnio celokupnu situaciju.

Gensek FSS Jovan Šurbatović (levo) u društvu prvog čoveka Saveza Slaviše Kokeze Foto: MN Press

- Moramo najpre da razgraničimo da su VAR tehnologija i gol-tehnologija dve različite stvari. VAR je dosta kompleksniji, dok je gol-tehnologija jeftinija i realnija. Nemamo precizne podatke o ceni, ali ćemo ih uskoro dobiti. Već smo zatražili određene odgovore - počeo je Šurbatović razgovor za Telegraf, a potom je nastavio:

- Partizan je na nekoj od ranijih sednica Zajednice SL pokrenuo ovu temu i mi smo spremni smo da razgovaramo sa klubovima. Mi smo spremni za inovacije, to je budućnost, ali napominjem da moramo da napravimo dobru analizu, da vidimo koliko to košta i da zajedno sa klubovima donesemo prave odluke.

Otkrio je Šurbatović i nekoliko zanimljivih činjenica koje su malo poznate javnosti.

- Gol-tehologija ne postoji u svim ligama, već samo u onim jačim. Međutim, Francuska je od ove sezone izbacila gol-tehnologiju koja je prethodne sezone zakazala dva puta. Greške su konkretno napravljene na utakmicama Amijen - PSŽ (0:2) i Anže - Monpelje (0:1). Pomenuću i to da je jedan od saveza napravio analizu gol-tehnologije i shvatili su da je isuviše skupa u odnosu na benefite koje daje. Realno, malo je situacija tokom sezone u kojima je gol-tehnologija potrebna - jasan je bio Šurbatović.

VIDEO Da li je Engleska na prevaru 1966. došla do titule u fudbalu?

VIDEO: Vladimir Stojković: Sutra se odričem srpskog pasoša

(M. Marić/Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stoparac PN

    26. septembar 2018 | 22:46

    Po tri kamere na stativama i prečki i rešen problem za jeftinu lovu,kakve bre 280 000€

  • Miloske

    26. septembar 2018 | 22:29

    Kod bracu Kinezi ima gol tehnologija za mnooogo manje pare

  • Crnogorac

    26. septembar 2018 | 23:12

    Za partizanovce utakmica jos nije zavrsila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA