≫ 

Fudbalska hapšenja u Srbiji! Skandal iz Belgije stigao i do nas, policija privodi zbog "pranja" novca, racije u sedam zemalja

U 57 racija u sedam zemalja uhapšeno 44 osoba, među kojima su fudbalski agenti, uticajne sudije sa značkom UEFA i FIFA, funkcioneri, poznati treneri, novinari, koji se sumnjiče za finansijske malverzacije, nameštanje utakmica, korupciju...

  • 8

Skandal kakav se ne pamti "trese" belgijski fudbal, tamošnje Tužilaštvo je pokrenulo obimnu akciju pod nazivom "Čiste ruke", protiv fudbalskih menadžera, trenera, sudija, novinara, funkcionera, ali i draguljara, među kojima je i srpski agent Dejan Veljković, zbog malverzacija, nameštanja utakmica, korupcije, pranja novca.

>>> Srpski menadžer uhapšen u Belgiji: Sumnjiče ga da je nameštao rezultate sa hrvatskim trenerom!

Belgijski mediji su izvestili da je u velikoj akciji policije, po nalogu tužilaštva, u sredu ujutru slobode lišeno čak 44 osobe u 57 racija na prostoru Belgije, Francuske, Luksemburga, Kipra, Srbije, Crne Gore i Makedonije, zbog sumnje da su povezani sa nelegalnim radnjama.

Glavni tužilac je saopštio da je posle godinu dana istrage utvrđeno da su pronađeni dokazi o "sumnjivim finansijskim operacijama" od strane fudbalskih agenata, kao i indicije "da je vršen uticaj na ishode mečeva" u prethodnoj sezoni.

Povodom hapšenja oglasio se i belgijski ministar sporta Koen Gens.

- Nameštanje utakmica podriva integritet sporta. Ministarstvo pravde se zalaže da sport bude čist - rekao je.

Beligijski mediji podsećaju da je afera izbila samo tri meseca posle fenomenalnog rezultata reprezentacije Belgije na Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde je tim Roberta Martineza, uz sjajne igre koje su impresionirale navijače, zauzeo treće mesto.

 

Među uhapšenima se nalaze i neka od veoma poznatih imena, fudbaleri i treneri koji su dugo prisutni u tamošnjem fudbalu, poput Hrvata Ivana Leka, kao i nekolicina funkcionera najvećeg kluba Anderlehta.

Policiji su izjave morali da daju i poznati belgijski arbitri sa znakom UEFA i FIFA Sebastijan Delferir i Bart Fertenten.

- Agenti, sudije, bivši advokati, računovođe, draguljari, novinari... - samo su neki na listi uhapšenih u jutrošnjim racijama u nekoliko evropskih zemalja, pišu belgijski mediji.

Istraga ide u pravcu toga da su "nelegalne aktivnosti povezane sa kriminalim organizacijama, pranjem novca i korupcijom", navodi se iz kancelarije Tužilaštva.

Racije su izvršene u gotovo svakoj belgijskoj regiji, u gotovo svakom klubu uzduž i popreko zemlje. U akciji su učestvovala 184 belgijska inspektora i još 36 u drugim državama.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da su pojedini menadžeri, nezavisno od drugih, "imali šemu da ne prijave" provizije, isplate za igrače i trenere, kao i isplate državi, čime su oštetili budžet Belgije.

Deo nelegalnog stečenog novca je, kako navodi Blic, prebačen i u Srbiju gde je usmeren u legalne tokove, o čemu su obaveštene i srpske vlasti, pa je policija u sredu izvršila pretrese na šest lokacija u Beogradu u i Nišu i tom prilikom zaplenila 800.000 evra.

U toku je saslušanje osumnjičenih u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    10. oktobar 2018 | 17:47

    Ako to bude i kod nas,mislim ta hapsenja pa onda nece imati ko ni da igra u Srbiji.

  • mima

    10. oktobar 2018 | 18:02

    bas me iznenadise otkud to kod nas.. da bude

  • Kritičar

    10. oktobar 2018 | 17:43

    Pošten narod je gladan A oni prave milione,i neće da plate porez....nije mi ih žao ni malo....SVAKA ROBIJA ZA NJIH JE MALA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA