Krstajiću, a kome ugađaš?

Ko će kome ugoditi u Ligi nacija - selektor medijima i navijačima ili obrnuto, pitanje je koje će, barem, do novembra ostati bez odgovora

  • 33

Fudbalska reprezentacija Srbije sa 4 osvojena boda iz dve utakmice završila je oktobarski nastup u Ligi nacija, a pored prvog mesta grupe C, koju Orlovi zauzimaju, ostao je opšti utisak da je moglo i moralo bolje. Barem u onom rezultatskom smislu u Bukureštu.

Stanje na tabeli naše grupe je sada takvo da samo Litvanija, posle tri uzastopna poraza, nema nikakve šanse da se plasira u plej-of, dok Crna Gora za Srbijom zaostaje jedan, a Rumunija dva boda. Tako, i pored toga što je naša selekcija vodeća, činjenica je da su i dalje u opricaju sve kombinacije za konačni plasman.

>>> Krstajić o trećoj izmeni: Odluka je samo moja, Bog vam ne može ugoditi (VIDEO)

Baš zato, remi sa Rumunima, posle svega prikazanog, boli zaljubljenike u fudbal jer bi eventualni kiks u poslednja dva kola ostale selekcije mogle da iskoriste i tako zadaju još jedan jak udarac fudbalu u Srbiji.

Prava fudbalska predstava viđena je u Podgorici; Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

KRATKO PAMĆENJE I PROPUŠTENA ŠANSA

Kako to obično biva u Srbiji, loša uvertira i "nefudbalske teme", ponovo su bile u centru pažnje pre oktobarskih mečeva.

Povreda Kolarova, potom i Krstičića i Ljajića, kao i povreda Matića praćena misterioznom porukom na Instagramu o izdaji, uz sada već stadardan izostanak poziva za kapitena Kristal Palasa Luku Milivojevića, pratile su okupljanje Orlova.

VIDEO: Možda u Matićevoj poruci ima nešto što mi ne znamo! Desni bek Srbije o misterioznoj izjavi zamenika kapitena!

Ipak, sjajna predstava na Stadionu pod Goricom i ubedljiva pobeda nad Sokolovima u istorijskom, prvom susretu dve selekcije, u sred Crne Gore, učinili su da dobra atmosfera i euforija ponovo zavladaju u svlačionici i oko nje.

Javnost je, makar na momenat, shvatila snagu mladih igrača koje selektor, uz sve trzavice, uvodi u tim.

Pobeda je bila utoliko veća, jer je opšti stav bio da je Krstajić u potpunosti nadigrao svog dojučerašnjeg učitelja Tumbakovića, čiji fudbaleri nisu mogli da pariraju Orlovima ni u jednom segmentu.

Ono što je takođe važno napomenuti je, da drugi napadač, i pored ubedljivog vođstva, nije ušao u igru kako bi rasteretio, ili odmorio Mitrovića.

Krstajić je nadigrao Tumbakovića u Podgorici; Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Potom, usledio je remi sa Rumunijom, novo, trinaesto po redu "tumbanje" sastava od strane selektora, promašen penal Tadića, i dominacija nad Rumunima koja, osim tog jednog boda, nije donela očekivanu potvrdu snage Orlova.

Da je bilo drugačije, sa tri boda, zakoračili bismo u plej-of i napravili krupan korak ka B grupi lige, a samim tim i ka Evropskom prvenstvu.

KADA PRIJOVIĆ, AKO NE SADA? - KO ĆE VAMA UGODITI

Od dolaska Mladena Krstajića na mesto selektora Prijović je odigrao samo 14 minuta na zvaničnim utakmicama; Foto: MN Press

Sa tom činjenicom u glavi, a imajući u vidu da smo veći deo meča u Bukureštu igrali sa igračem više, i ruku na srce potpuno dominirali, mediji su i upitali selektora Mladena Krstajića, zašto dva Aleksandra, Mitrović i Prijović, nisu zaigrali zajedno kako bi povećali šansu za gol protiv Rumuna koji su bili primorani da se grčevito brane. Kada, ako ne sada?

Na Svetskom smo rizikovali, stavili ste me na margine, kako nemam pojma o fudbalu. Ne može vam Bog više ugoditi. To su odluke koje sam ja doneo i tako će biti ubuduće - bio je odgovor upućen medijima, ali i navijačima u Srbiji.

U redu, činjenica je da je selektorova poslednja, i tako bi trebalo da bude, činjenica je i da Krstajić ne šutira penale.

Ali, činjenica je i da Orlovi, posle ere Kovačevića, Miloševića, Mijatovića, Savićevića, na raspolaganju imaju raspoložene napadače sa fantastičnom podrškom po krilima i iz sredine terena, koji jedva čekaju da zaigraju zajedno.

VIDEO: Aleksandar Mitrović želi da igra u tandemu sa Prijovićem

Upravo je želju da zaigra sa Prijovićem u tandemu, na konferencijama tokom Lige nacija, Mitrović, koji od protivničkih odbrana trpi konstantni pritisak, potvrdio više puta. Ali, to se nije dogodilo ni protiv Rumunije.

Aleksandar Prijović koji trese mreže za svoj PAOK i u ova dva meča nije proveo ni minut na terenu.

POREĐENJE SA ŠVAJCARSKOM POTPUNO PROMAŠENO

Rana koju je Šaćiri naneo Orlovima na Mundijalu i dalje nije zacelila; Foto: Tanjug/AP

Izjava selektora upućena medijima na konferenciji "da niko ne može da nam ugodi", i dan kasnije odzvanja, a zapravo, samo otvara na desetine novih pitanja koja traže odgovor.

Sa jedne strane, dobro je da šef selekcije ima autoritet, komanduje i drži sve konce u svojim rukama.

Sa druge, kako novinari mogu da rade svoj posao, "u ime naroda", ako ne bi postavili ključno pitanje o "dva Aleksandra". Zar momenat u kojem skoro dve trećine meča imaš igrača više, u kojem se protivnik na svom terenu brani, a ti pobedom možeš da se izdvojiš na vrhu tabele, nije pravi? Kada ako ne sada? Zar nije najmanji rizik upariti golgetere kada je protivnik "na kolenima" i gol visi u vazduhu?

Mitrović i Prijović su od dolaska Krstajića zajedno odigrali svega 20 od maksimalno mogućih 1.170 minuta; Foto: Marko Jovanović

Selektor ne treba da bude na tom mestu da bi "nekome ugađao", niti da se plaši šta će neko da ga pita posle meča, niti da mu alibi bude "Eto stavio sam dva napadača protiv Švajcarske, pa vidite šta je bilo".

Uz to, poređenje sa Švajcarskom takođe nije na mestu, jer tada je Srbiji odgovarao remi i bolja je odluka bila da se ne juri bezglavo napred i da se ne srlja u završnici meča kada naš tim ima sve u svojim rukama. I tada je Prijović takođe ostao na klupi, a na terenu se našao Nemanja Radonjić, koji je zamenio Luku Milivojevića, i upravo nam je tada vezni red postao ranjiv, i baš to su Švajcarci iskoristili i Šaćiri je u 90. minutu rešio meč i naneo Orlovima ranu koja i dalje nije zacelila.

Rumunija je dijametralno suprotna situacija i pravi primer kada morate da ubacite dva napadača, jer je protivnik čitavo drugo poluvreme igrao sa igračem manje i gledali smo njihov pravi "bunker" čitavih 45 minuta.

Baš zato, ne postoji razlog za takve odgovore Krstajića, jer novinari imaju pravo da postave svako pitanje u vezi utakmice, a ovo je više nego očekivano pitanje. Jer, Prijović uopšte ne dobija šansu na utakmicama, čak ni kada Mitroviću ne ide.

Lice Mladena Krstajića kada nije oduševljen pitanjem novinara; Foto: Telegraf.rs

Ovo nije prvi primer, više puta je Krstajić znao da sa novinarima polemiše oko pitanja na konferencijama za medije, a nedavno je sam priznao da trpi veliki pritisak javnosti.

Kada mu se ne dopadaju pitanja, on istakne da smo te teme prevazišli. Kada su ga pitali za Milivojevića i Nastasića pre mesec dana i njihovim izjavama, rekao je da su to nefudbalske stvari.

>>> Novinar postavio Krstajiću tri nezgodna pitanja na konferenciji: Prevazišli smo te teme i odgovore! (VIDEO)

To je ok, ali kada su fudbalske stvari u pitanju, poput one "zašto nije igrao jedan od najboljih srpskih napadača, onda je glupo da se ''prave izgovori'' i napadaju mediji.

Srbija je propustila brojne šanse u duelu sa Rumunijom; Foto: AP/Tanjug

Srbija ima skuplji, kvalitetniji tim od Rumunije, Crne Gore i Litvanije, možda i kada se saberu sve tri selekcije.

Orlovi su učesnici Mundijala u Rusiji. Orlovi, i pored svega, imaju navijače, javnost koja u njih veruje, kao i sve uslove da odu u B grupu Lige nacija, plasiraju se na Evropsko prvenstvo i vežu dva velika takmičenja. I najbitnije, Orlovi imaju mladost, kvalitet, znanje i "zlatne Orliće" koji stasavaju u svetske zvezde.

Po svemu sudeći, ono što, za sada nedostaje je da svi budu zadovoljni. I selektor i fudbaleri, oni iskusniji koji nisu dobili poziv ili su povređeni, oni koji su na klupi, kao i mediji i navijači. Ipak, smo svi mi Srbija. Ali, ko će nama ugoditi?

Priliku da stvari krenu u pravom smeru imamo već za mesec dana. Očekuju nas dueli kod kuće sa Crnom Gorom, 17. novembra i Litvanijom, tri dana kasnije. Pa baš iz tog razloga...Pamet u glavu i srce na teren! Za Srbiju!

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

(S. G./S. D./D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA