≫ 

Zašto je obruč u košarci baš na visini 3,05 metara? Jedino pravilo koje se NIKAD nije menjalo, a odgovor je jednostavan!

Košarka je nastala 1892. godine i od tada visina obruča se nije menjala

  • 11

Košarka je danas jedna od najpopularnijih igara na svetu (iza fudbala). Zbog svoje taktike, uzbudljivosti, neizvesnosti, raznovrsnosti tehnike mnogi je zovu i "kraljicom igara".

Niko ne zna šta je hteo da izvede, ali se zaglavio na obruču!

Međutim, mnogi ljubitelji košarke znaju sva pravila igre, koliko igrača ima u timu, koliko na terenu, šta su tri sekunde, koliko faulova može da ima tim, a koliko igrač itd.

Međutim, neke tehničke detalje mnogi od vas nisu znali. Jedan od njih je zašto je visina obruča baš 3,05 metara? To pravilo se nikada nije menjalo, kao ostale mere poput dužine i širine terena, broja igrača itd,.

Mnogi su pokušali da objasne raznim tumačenjima, da je to zbog visine igrača u to vreme pre 124. godine itd. Ali, istina je sasvim drugačija, totalno jednostavna.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Košarku je izmislio Dr Džejms Nejsmit kanadski profesor iz Springfilda sa Univerziteta YMCA 1892. godine.

Želeo je da svojim ragbistima nađe neku aktivnost uzimskom peroidu, pa je odlučio da u školskoj sali osmisli novu igru koja će biti kao popuna zimskog perioda.

Uzeo je dve korpe za otpatke (na engleskom basket) i stavio ih je na dva kraja sale. Kako se na krajevima sale nalzio balkon za gledaoce, morao je da okači korpe na taj balkon. Upravo u tome je i caka. Visina balkona iznosila je tačno 3,05 metara.

Nejsmit je shvatio da je ismislio igru koja će ubrzo postati hit u svetu i zadržao je tu visinu i nadalje kada su napravljeni pravi koševi sa mrežicama.

Ipak, danas se postavlja pitanje da li obruč treba da bude podignut više? Sa pojavom takvih atleta poput Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, De Andre Džordana i drugih koji glavaama mogu da pipnu obruč, to je potpuno opavdano.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pn

    16. oktobar 2016 | 13:38

    15 godina im je trebalo da provale da je mnogo lakše da naprave rupu na korpi nego da se svaki put posle postignutog poena nego penje po loptu. Doduše nije se mnogo poena postizalo tada.

  • branko

    16. oktobar 2016 | 14:53

    greda je bila na visini od 10 stopa. 10 x 30.5cm = 305 cm

  • sale

    16. oktobar 2016 | 12:22

    Za DeAndre Jordana ne bi pomoglo ni 4,05

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA