≫ 

Već je izračunato ko će biti novi NBA šampion, Lebronov Klivlend nije ni među prvih PET favorita!

Ako je verovati najboljoj prognozi koja u ovom trenutku postoji, Golden Stejt Voriorsi lako će odbraniti titulu naredne ssezone

  • 1

Predstojeća NBA sezona "preti" da bude pojačano uzbudljiva i daleko neizvesnija od prethodne, makar zbog činjenice da će, sem Klivlenda, Golden stejt Voriorsi imati još minimum tri ekipe koje sa punim pravom računaju da im zaljuljaju tron.

Kavsi, sa Lebronom, ali bez njegove desne ruke Kajrija Irvinga koji je prešao u Boston, zapravo neće biti ni u top pet timova za koje se procenjuje da će biti najveća pretnja Kariju i družini za titulu.

Prema najmodernijoj, najobuhvatnijoj i najtačnijoj prognozi zvanoj BPI (Basketball Power Index) koju je razvio tim analitičara američke mreže ESPN (znate već da su Amerikanci fanatici analitike i brojki), Klivlend je tek šesti favorit za osvajanje titule u NBA ligi.

Prema BPI-ju, prvi favorit sa 57.9 procenata šansi da bude prvak je aktuelni vladar Golden Stejt.

Zanimljivo je da su Voriorsi ove sezone veći favoriti nego što su to, prema istoj analizi, bili minule sezone (tada im je davano 52.4 procenta šansi pa su opet razbili konkurenciju), a za to postoje dobri razlozi: tumbanje u drugim ekipama, pre svega činjenica da je Klivlend ostao bez prvog plejmejkera, ali i podatak da je šampion sačuvao nukleus tima sa Duentom, Karijem, Tompsonom, Grinom koji je prethodne sezone na dominatan način došao do titule.

Foto: Tanjug/AP

ŠTA JE BPI?

BPI (Basketball Power Index) je napredna analiza koja procenjuje snagu jednog tima na osnovu određenih parametara ključnih za sezonu (efikasnost iz meča u meč, raspored, brzina, vreme odmora, mesto odigravanja mečeva i predsezonska očekivanja) i na osnovu koje je moguće napraviti najpribližniju prognozu ishoda iste kada je reč o borbi za tron. BPI unkcioniše tako što 10.000 puta odradi simulaciju lige i na osnovu rezultata napravi prognozu regulranog dela sezone i plej-ofa.

ESPN je na osnovu svoje analize napravio poredak ekipa, od najbolje ka najgoroj, na kojoj je na samom vrhu, rekosmo, Golden Stejt Voriors.

Prva pretnja "Ratnika" je Hjuston (stigao Kris Pol iz Klipersa), treći na listi favorita je San Antonio kome se daju iste šanse kao i pojačanom Bostonu (stigli Irving i Hejvord) da osvoji titulu, a na petom mestu je Oklahoma sa turbo Vestburkom i pridošlim superstarom Polom Džordžom iz Indijane.

Tek je na šestoj poziciji vicešampion Klivlend.

U prvih deset su još Minesota koja je možda i najbolje poslovala u prelaznom roku (stigli Batler, Tig, Gibson, Džamal Kraford), te Toronto, Vašington i Milvoki.

Zanimljivo, Denver našeg Nikole Jokića 11. je favorit za titulu iako prethodne sezone nije ušao ni u plej-of, ali Nagetsi su u međuvremenu doveli Pola Milsapa što ovaj tim čini daleko ozbiljnijim za više domete.

Deluje da su Klipersi prilično potcenjeni, tek su 12. na listi uprkos dobrim dodacima u vidu Teodosića, Galinarija i Beverlija.

Pogledajte i kompletan plasman ekipa za sezonu 2017/2018 prema proračunu BRI analize

Foto: ESPN

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA