≫ 

Musa i Dončić haraju Evropom, a gde su srpski klinci od 18 godina? (VIDEO)

Dvojica tinejdžera igraju ozbiljnu košarku u Evropi i regionalnoj ligi, dok talenti u Srbiji propadaju.

  • 16

Srbija i naši ljubitelji sporta se diče da smo "Zemlja košake" što je de fakto tačno. Jer kad vidimo rezultate reprezentacije, klubova Zvezde i Partizana poslednjih godina to je stvarno tako.

>>> 8 srpskih košarkaša koji su bili NBA potencijal, a sada ne znate gde su

Ali, kako onda nam ne uspeva da izbacimo nekog novog talenta na seniorsku mapu Evrope?

Imamo mnogo talentovane dece, hiljade njih trenira po Srbiji ( iza fudbala, košarka je u mlađim kategorijama najzastupljeniji sport) Kako to Slovenci imaju Luku Dončića (18), a Bosna ima Džanana Musu (18) koji već igraju ozbiljnu košarku na seniorskom nivou. A gde su srpski mladi igrači?

Dončić i Musa su već ozbiljni igrači, lideri ekipa, a imaju 18 godina. A kod nas talentovan igrač obično bude 12. u timu.

Krilni igrač Cedevite odigrao je kao nikad do sada u pobedi svog tima nad Mornarom, a partiju karijere garnirao je sa 35 poena uz fantastične procente šuta: 5/6 za tri, 5/6 za dva i 10/11 za jedan poen!

Uz to je u statistiku uneo i 5 skokova, 3 asistencije i 3 ukradene lopte, za ukupan indeks 42! Musa ima 15, 1 poen u ABA ligi, 53,2 % šut za dva i 40,05 % šut za tri..

Foto: Marko Todorović

O Dončiću ne treba trošiti reči, vodio je Sloveniju sa Dragićem do zlata na Eurobasketu, a ove sezone je lider Real Madrida u Evroligi, ali i MVP dosadašnjeg dela sa 28 indeksnih poena po meču. A i najbolji je strelac Evrolige sa 19,7 poena po meču.

GDE SU NAŠI MOMCI

Srbija ima dvojicu talenata o kojima se priča, ali su godinu ana stariji, a već su izgubili po sezonu ozbiljne košarke.

Sigurno ima bar dvojica momaka od po 18 godina u Srbiji koji su sličnog talenta kao Dončić i Musa, ali ne dobijaju priliku da igraju. Ili možda igraju u manjim klubovima u KLS ligi ili drugoj ligi.

Foto: Tanjug/Ap

Kako to da Zvezda i Partizan, prejanice našeg sporta ne mogu da izbace jednog vunderkinda od 18 koji će biti zvezda u usponu, bar u ABA ligi. Doduše, Partizan pokušava sa Pecarskim (17), ali on je još mlad i treba dve godine dok sazri. To je ok, ali gde su nam sada ti talentovani juniori?

Prošle godine 2016. juniori Srbije su bili 10. na poslednjem Evropskom prvenstvu ove godine, ali to nema nikakve veze. Ako ti momci imaju talenat treba da ga razvijaju u najjačim ligama kod nas. Žalosno je što nismo imali igrača u prva tri po indeksu i poenima, ali jesmo po asistencijama.

Printskrin: Facebook/aba liga

Da li će naši Aleksa Radanov (19) i Boriša Simanić (19) koji su bili naši vodeći igrači reprezentacije uspeti da se nametnu i da postanu lideri FMP-a. Radanov ima taj talenat i minutažu.

Protiv Mega Leksa je za 24 minuta imao 15 poena i 9 skokova, ali 0 asistencija, a može da igra od 1 do 3 pozicije. On je u dobroj prilici da ove sezone postane lider i da sledeće predvodi Zvezdu u Evroligi, jer je na pozajmici.

Foto: Marko Todorović

Radanov inače ima ove sezone prosek od 10, 3 poena po meču, te 5,7 skokova i 1,6 asistencija.

Simanić igra u proseku 15 minuta i ima 5,4 poena. Ali, pitanje je da li ne zaslužuje šansu radom na treningu ili trener smatra da ne može da mu odigra ono što želi pa neće da trpi posledice gubljenja utakmice. Doduše, Simanić je celu prošlu sezonu presedeo na klupi Zvezde, uglavnom.

Ima FMP i Aleksu Uskokovića (18) koji dobija minutažu na kašičicu 9,4 min u proseku, ali dobro možda mu je prva seniorska sezona, pa da se malo kali.

Ove godine junioris Srbije su bili prvaci Evrope!! to su igrači 1999 i 2000. godište. Ali, nijedan igrač nije bio u TOP 10 po poenima, dok je Pecarski bio 4. skakač, a Vuk Vulikić 4. asistent.

Foto: Mega Leks

Lideri ove generacije su Nikola Mišković (18), Marko Pecarski (17), Aleksa Uskoković (18), Vuk Vulikić (18), Stefan Momirov (18)

Mišković je prošle sezone u Mega Leksu nagovestio talenat, ove sezone ga nema i nije odigrao nijedan meč. Doduše, možda je povređen (i to je znak preteranog rada i preranog opterećenja)

Pecarski dobija šansu u Partizanu, Uskoković po malo u FMP-u, a Vulikić igra za Dinamik drugu ABA ligu u proseku 7,5 minuta sa 3, 5 poena i 1,6 asistencija, dok njegovi vršnjaci Dončić koji hara u Evroligi, i Musa koji razbija u ABA ligi predstavljaju zvezde.

Foto: Vladimir Milovanović

Vreme je da shvatimo da nisu pobede bitne i trofeji, već stvaranje vrhunski asova koji će unaprediti i ulepšati ovu igru, dovesti publiku na tribine, a samim tim i sponzore i novac. A tek onda možete da razmišljate o pobedama, titulama i svemu ostalom.

(D. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crno beli

    20. novembar 2017 | 07:58

    Musa odigrao jednu dobru i odmah hara evropom??? Hara isto kao i Marinkovic

  • BEBA

    19. novembar 2017 | 23:41

    Stefan Peno ekstra talenat !!!

  • draleRS

    20. novembar 2017 | 15:09

    a koliko je bih osvojola medalja u poslednjih 20 g,ne mogu da se kvalifikuju ni na jedno takmicenje,slovenija svojila jednu medalju a srbija osvaja redovno,toliko o pojedincima i ekipi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA