≫ 

Ko su klinci Zvezde koji su osvojili juniorski turnir Evrolige i ko od njih ima šanse da postane as? (VIDEO)

Prošlo je tačno 10 godina od kada je prva srpska ekipa FMP osvojila juniorsku Evroligu, a zanimljivo je videti koliko je vrhunskih igrača izašlo iz tih generacija

  • 10

Još jedan kvalifikacioni juniorski turnir Evrolige za odlazak na fajnal ejt pripao je mladim igračima Zvezde. Demolirali su Partizan sa 90:59, u čijim redovima igra talentovani centar Marko Pecarski, koji sam nije mogao da se izbori sa robustnim igračima Zvezde.

Poslednjih godina unazad momci sa Malog Kalemegdana osvajaju ovaj kvalifikacioni turnir koji ih vodi na završni turnir Evrolige, koji su takođe dva puta osvajali. Pre njih igrači FMP-a dominirali su Evropom.

Međutim, zanimljivo je videti ko je od mladih talentovanih igrača Zvezde i tadašnjeg FMP-a dospeo do evropskih ili NBA košarkaških visina. Da li je važno osvajati trofeje u mlađim kategorijama, biti prvak Evrope, Srbije što se zaboravi posle mesec dana, ili možda stvarati igrača koji će biti vrhunski as i koga će svi znati.

Da li je ideja forsirati akcelerante (igrači sa ubrzanim fizičkim razvojem) koji dominiraju i donose titule ili one koji će tek kasnije sazreti, a sada ne mogu doneti rezultat? Treba reći da imamo odličan primer Dražena Petrovića koji je sa 16 godina bio dominantan u mlađim kategorijama i igrao prvu ligu Jugoslavije i kasnije postao as, ali je to čini se presedan.

Foto: KK Crvena zvezda

Da pogledamo kako je to bilo ranijih godina..

Pre dve godine 2016. juniori KK Crvena zvezda bili su drugi u Evropi, predvođeni Borišom Simanićem i Aleksom Radanovim. Poraženi su od Barselone u finalu, ali su Radanov sa 23 poena i Simanić sa 19 poena. Ipak, titula je otišla u Španiju.

Prethodno su 2014. godine juniori Zvezde su bili prvaci Evrope, kada su u toj generaciji bili glavni Stefan Lazarević (sada iz Zvezde prekomandovan u FMP) i Vojislav Stojanović koji su slovili za velike talente. Stojanović ima 22 godine danas igra za italijanski Orlandina Basket. U toj generaciji su bili i Boriša Simanić ( FMP) Aleksa Radanov (FMP) Aleksandar Aranitović (Partizan) Stefan Kenić (Koledž u Americi) koji nisu imali neke velike uloge i bili su klini. Pobedili su Meal Madrid sa 55:42.

Pre njih generacija rođena 1990 i 1991. ali u dresu FMP-a bila je šampion Evrope 2008. i 2009. godine a taj tim je predvodili su od poznatijih igrača sada Dejan Musli ( Bamberg), Branislav Đekić (Kumanovo), Andreja Milutinović (Sent Šamon). Ostali su danas potpuno nepoznati, možda i ne igraju košarku.

Današnja generacija zvezdinih klinaca takođe obećava. Izdvaja se mladi Zoran Paunović, te Lazar Vasić i Arijan Lakić koji je potpisao ugovor sa prvim timom.

Zoran Paunović postigao je 26 poena uz osam skokova i indeks 33, a dvocifreni učinak imali su i Bojan Tomašević sa 18 poena i Veljko Radaković sa 12, koji su obavili veliki posao u odbrani i potpuno zaustavili Marka Pecarskog.

Videćemo da li će ova ekipa uspeti da u Beogradu na fajnal foru (17.-20. maj) uspe da se popne na krov Evrope. I da li će neko od ovih momaka postati as, ili će se utopiti u prosek kao momci pre njih. Tu su još i Bojan Tomašević, Miloš Čojbašić Uroš Isailović. Vreme je pred njima i sve što im treba je paklen rad.

Bilo je i generacija koje su bile vicešampion Evrope. Poput one iz 2010. godine, takođe FMP-a u kojoj je lider bio Nenad Miljenović (PAOK),  kao i Nemanja Bezbradica (Beovuk). Toj generaciji je pridodat Bogdan Bogdanović iz Žitko basketa. Možemo da konstatujemo da je samo on postao vrhunski as.

Foto: Marko Todorović

Moramo istaći da je prošle godine generacije Mega Bemaksa igrala finale juniorske Evrolige gde je poražena, a toj generaciji danas su deo prvog tima Nikola Mišković, Goga Bitadze, pa ćemo videti kakva njih budućnost u košarci čeka.

Inače, 2013. godine Zvezda je osvojila juniorski turnir Evrolige pobedivši ubedljivo tadašnju Mega Vizuru sa 88:56. Bila je to najdominantnija generacija Zvezde u poslednjih nekoliko godina. Momci rođeni 1995. godine predvođeni Nikolom Rebićem, Dušanom Ristićem, Markom Gudurićem, Branom Đukanovićem, Markom Tejićem, počistila je sve na tom turniru sa prosekom od 30 poena razlike.

Printskrin: Youtube

Ni Mega nije bolje prošla. Čak ni tada na izgled talentovani Nikola Jokić nije mogao ništa protiv Zvezde. Još nije fizički ni tehnički bio na njihovom nivou. Ali, četiri godine kasnije Jokić je zvezda NBA, i čeka ga ugovor od preko 100 miliona dolara. Iz Zvezdine generacije Gudurić je u Fenerbahčeu, Ristić na koledžu ui Americi, ostali tavore.

Pogledajte to finale

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA