≫ 

Doneo Jugoslaviji prvo svetsko basket zlato, dva dana kasnije je preminuo! Njegov unuk danas vraća porodično prezime na košarkašku mapu! (VIDEO)

Ovaj detalj sigurno niste mogli da vidite na filmu Bićemo prvaci sveta, a mnogo je važan

  • 3

Uspon jugoslovenske, a kasnije i srpske košarke počeo je posle Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970. godine kada je selekcija Jugoslavije postala prvak sveta. Tog 23 maja 1970. osvojili su zlato pobedom nad Amerikancima sa 70:63. Tada se igrao ligaški sistem, pa je do kraja ostao još jedan meč koji nije uticao na ishod i Jugoslavija se popela na krov sveta.

>>> Udovičić primio svetske šampione iz 1970. godine

Sve te scene videli smo i u filmu "Bićemo prvaci sveta", ali jedna stvar je izostavljena, čak nije ni pomenuta, kao da se nije ni desila. Dva dana posle završetka Mundobasketa, a četiri dana posle rušenja Amerikanaca, 27. maja, preminuo je član ovog tima i osvajač zlata Trajko Rajković stameni centar (210 cm), legenda OKK Beograda.

Imao je 33 godine i preminio je od srca u svom stanu dok je još Beograd slavio veliki uspeh. Pored njega je bio njegov mali sin Vladimir.

Printskrin: Youtube/ Tú videoteca de baloncesto

Inače, Rajković je bio standardni član reperezentacije i osvojio je srebrnu Olimpijsku medalju 1968 u Meksiku, te dva srebra sa svetskog prvenstva i dva srebra i bronzu sa Evropskih prvenstava.

OSVOJENO ZLATO, IZGUBLJEN ŽIVOT

Kasnije se posle smrti otkrilo da je imao srčanu manu i da su teški treninzi i napori na utakmicama bili pogubni za njega. Kapiten tima Ivo Daneu je posle turnira govorio kako se visoki Leskovčanin žalio na bol u grudima tokom Prvenstva.

Pogledajte meč sa Amerikancima:

Njegov dobar drug Ljubodrag Duci Simonović je rekao:

- Na svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970, da li zbog greške lekara koji su olako shvatili psiho – fizičku slabost jugoslovenskog centra posle jedne od utakmice šampionata, ili jednostavno sudbine, iznenada prestaje da kuca srce Trajka Rajkovića.

- Na tom šampionatu u glavnom gradu Slovenije Jugoslavija prvi put u istoriji postaje svetski šampion. Prvi svoj veliki uspeh nacionalni tim platio je skupo. Nacija je dobila velikog šampiona. Izgubila, ništa manjeg - rekao je Simonović.

Printskrin: Youtube

Iza Trajka Rajkovića je ostala supruga Biljana, sin Vladimir i unuci Viktor, Filip, David i jedna velika uspomena na leskovačkog diva, krupnog čoveka i telom i srcem, košarkaša koji je zlatnim slovima sa svojom generacijom pisao istoriju jugoslovenske košarke.

U duelu sa Amerikancima koji je bio odlučujuči Trajko Rajković je postigao 6 poena, a inače je na 5 mečeva ubacio 30 koševa ukupno.

KOŠARKA JE OSTALA U PORODICI

Međutim, da njegovo ime ne bi bilo zaboravljeno pobrinuo se njegov unuk Viktor Rajković (17, 195cm)  koji sada igra košarku u Americi u diviziji 5 srednjih škola. Njegove fotke iz igre pogledajte OVDE

On je student u Americi i ide u Brenson Pejs školu a igra na poziciji krila. Kada završi školu, možda se jednog dana okuša i u OKK Beogradu gde je igrao njegov deda Trajko. Zovu ga Viktor dabl dabl Rajković. Inače u februaru je imao prosek od 16,7 poena po meču.

Printskrin: Youtube

Pogledajte njegove igre (on je igrač sa brojem 61)

(D.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    28. februar 2018 | 16:22

    Ajde Viktore, budi veliki naslednik svoga dede.

  • Čika Jova

    28. februar 2018 | 20:59

    Nema ga u filmu a zaslužuje. Zbog svoje zemlje i reprezentacije otišao je rano, trpeći bol reskirao je život. Nije trebao, morao je drugačije da razgovara sa lekarima. Dobar je primer mladima koliko može da se voli domovina, ali nije dobro postupio prema sebi. Supruga, sin i unuci treba da se ponose njime.

  • čarls bronson

    28. februar 2018 | 19:28

    Bio sam osmogodišnjak , ali se prilično dobro sećam i finala i vesti da je Rajković umro i bilo mi je još više žao jer sam od obdaništa pa do danas navijač plavo-belih .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA