≫ 

Sa 19 godina je bio najbolji igrač Evrope, nikad nije promašio šut kad je trebalo, a to je dokazao košem u finalu za zlato na Eurobasketu! (VIDEO)

Čovek koji je obeležio jedan period srpske i evropske košarke igrao je tako lagano da su mislili da se šali

  • 10

Kada nekom košarkašu navijači spevaju pesmu "Kićo, Kićane, zaje*ao si Splićane" onda znate da se radi o vanserijskom košarkašu. Upravo je to bio Dragan Kićanović, po mnogima najbolji srpski košarkaš svih vremena. Legenda kaže da je bilo mnogo fenmenalnih igrača koji su postizali poene i vodili timove do pobeda i titula.

>>> Kako je stvoren moćni KK Partizan: Najveća srpska firma u istoriji stoji iza toga!

Jedina stvar koja Kićanovića razlikuje od njih je ta da nikada nije promašio šut kad je trebalo!!

Tako mekanu ruku Evropa pre toga nije videla, čak ni legendarni Radivoje Korać ne može da se poredi s njim jer je to bila drugačija košarka od one kada je igrao Kića.

>>> Znate li koji košarkaš Partizana je dao najviše poena na jednoj utakmici u istoriji?

Printskrin: Youtube/ krkipfc

Rođen je u Čačku 1953. godine, ali nije počeo u Borcu negu u lokalnom srpskoligašu i drugoligašu Železničaru. Kao supertalenat već 1971, sa 18 godina, igrao je za reprezentaciju na Mediteranskim igrama, bio kadetski i juniorski prvak Evrope kao igrač malog „Želje“.

Onda su ga pustili da pređe u Borac. Te 1971/72 sezone sa 19 godina vodio je Borac u tandemu sa Radmilom Mišovićem do 4. mesta lige Jugoslavije koja je bila jedna od najjačih u Evropi, ako ne i najjača.

Printskrin: Youtube/ krkipfc

I ne samo to, bio je drugi strelac lige sa 761 poenom (29 u proseku po utakmici) sa samo 19 godina. Te godine je prešao u Partizan gde je i ostvario zavidnu karijeru u tandemu sa Draženom Dalipagićem. Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1973 na Eurobasketu u Barseloni sa samo 20 godina i osvojio zlato. Već 1975 na EP u Beogradu je bio vodeći strelac tima sa prosekom od 22 poena po meču.

Osim toga u finalu protiv Sovjetskog saveza dao je ključni koš na samo 10 sekundi pre kraja. Izveo čuvenu fintu ramenom u jednu, a dribling u drugu stranu koja je izbacila čuvara iz ravnoteže. Ta finta se kasnije vezivala ua imena nekih drugih košarkaša, pa i legendarnog Dražena Petrovića.

Kićanović je u najkritičnijim momentima meča, driblingom “izlomio” odbrambenog igrača i neometano šutnuo sa distance. Naravno, pogodio je za 88:84 i veliko slavlje je moglo da počne, jer vremena za preokret više nije bilo.

Koš za titulu prvaka Evrope

Osim tog EP u Beogradu osvojio je i 1977. zlato na EP u Liježu koje je ostalo upamćeno po čuvenoj odbojci Moke Slavnića i njega, a zatim su postali svetski prvaci 1978. u Manili, pa Olimpijski šampioni 1980 u Moskvi.

Pogledajte video sa njegovim najboljim potezima u Partizanu

Dragan Kićanović, košarkaški genije za koga mnogi tvrde da je jedan od najvećih jugoslavenskih sportista svih vremena. Bio je jugoslovenski Majkl Džordan, mnogo više po talentu i instinktu “ubice na terenu“ nego po fizičkim kvalitetima. Bio je nemilosrdan. Imao je retko “meku“ ruku, savršen šut, odličnu viziju igre, sjajna dodavanja…

Posle Partizana igrao je u Skavoliniju u Italiji od 1981. do 1983, a zatim u pariskom Raisnu 1983 i 1984, a onda je naprasno odlučio d azavrši karijeru u 31. godini, kada je bio na vrhuncu.

Posle karijere ostao je u Partizanu kao direktor kluba i on je idejni tvorac stvaranja Evropskog giganta Partizana od 1985 do 1994. Osvojen Kup Koraća, Evroliga i dve titule prvaka Jugoslavije.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    14. mart 2018 | 12:07

    Broj 5 na leđima u crno belom dresu, to je bilo nešto najlepše za mene kao dečaka. Kića majstor među majstorima, kakva je to bila lepa košarka, eleganca I šmek. Hvala ti na svemu lepome.

  • Rade

    14. mart 2018 | 20:12

    Imao sam sreću i veliku privilegiju da gledam Kiću više puta, u Hali sportova na NBG, legengarne utakmice protiv Cibone, Bosne, splitske Jugoplastike i mnoge druge, Kića je bio največi m eđu najvećima, niko nikada nije bio toliko nadmoćan i superioran, čak ni Dražen Petrovič, Kiča je bio bar 20 godina ispred svog vremena.

  • Bonvivan

    14. mart 2018 | 13:22

    Vrednost Dragana Kićanovića nije bila samo što je on najbolji košarkaš u istoriji jugoslovenske i srpske košarke već što su uz njega i svi ostali igrači igrali preko svojih mogućnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA