≫ 

Legenda Partizana se guši, doktor se trese i donosi najtežu odluku: "Dajte mi skalpel, da mu produžim život još 15 minuta"

Bila je ovo jedna od najdramatičnijih momenata srpske košarke

  • 12
Moma Jakovljević; Foto: A. Nalbantjan

Čuveni srpski hirurg Moma Jakovljević, bio je svojevremeno doktor košarkaša Partizana, a u intervjuu za nedeljnik Ekspres ispričao je dramatičnu ispovest sa utakmice u kojoj se susreo sa najtežim trenutkom u karijeri klupskog lekara crno-belih.

Naime, Jakovljević je posle teške povrede grkljana Zorana Stevanovića, koju je ovaj doživeo u jednoj utakmici, pomišljao da mu na terenu uradi traheotomiju - da mu napravi rupicu u dušniku, kako bi vazduh mogao da uđe do pluća.

Na svu sreću, u poslednjem momentu nije morao to da uradi, iako je već posegao za skalpelom.

- Najteži trenutak u mojoj karijeri sportskog lekara Partizana bio je kada se u Rumi, na meči protiv Ive Borovice, povredio centar Zoran Stevanović. Njega je pod košem udario jedan od naših igrača i pomerio mu grkljan, hrskavicu (Adamovu jabučicu), u levu stranu. Zoran prilazi klupi, ne može da govori, jedva diše, gubi svest... Meni se noege osekle...

Zoran Stevanović; Foto: Telegraf

- Razmišljam da mu uradim na terenu seljačku traheotomiju, od vrha jabučice dva prsta dole da skalplelom probušim rupu, da uđe vazduh, da mu produžim život za 15-20 minuta dok ne stignemo do bolnice u Sremskoj Mitrovici, inače, ugušiće se čovek.

- I ja mu imeđu mišiča i grkljana gurnem levu ruku, nešto džaram i kažem terapeutu, "dodaj mi skalpel da napravim jednu rupicu''. To je opasno da se radi, ali nemam drugo rešenje. I ja muljam rukom, guram mišiće kao da masiram, ovaj mi već dodaje skalpel, i odjedanput, Stevanović guta knedlu i uzima vazduh. Počeo je ponovo da diše. Grkljan se vratio u normalu. To je moj najteži, ali i najsrećniji trenutak na parketu - prisetio se Moma Jakovljević.

VIDEO: Grobari idu, dečak stoji mirno: Pogledajte korteo navijača Partizana!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Veteran

    16. mart 2018 | 14:57

    Vrlo vrlo opasna situacija, svaka čast doktoru Jakovljevicu.

  • Dzoni

    16. mart 2018 | 16:45

    Moj otac je je tako ostao ziv posto je posle saobracajke koju je imao naisao doktor i uradio mu rez i stavio malo crevo za dovod vazduha ..

  • Šomi

    16. mart 2018 | 15:54

    Hvala Bogu! Neka uvek čuva dobre ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA