Dobre i loše stvari koje su obeležile Zvezdinu sezonu u Evroligi: Mogu li navijači da budu zadovoljni?

Porazom od Panatinaikosa stvari su kristalno jasne i više ni matematički ne postoje šanse za TOP 8

  • 28

Crvena zvezda je ubedljivim porazom u Atini od Panatinaikosa izgubila i teoretske šanse da se plasira u TOP 8 Evrolige, pa već sada može da se napravi određena analiza o dobrim i lošim stvarima koje smo mogli da vidimo.

Počećemo sa lošim stvarima...

UBEDLJIVI PORAZI NA GOSTOVANJIMA

Foto: A. Nalbantjan

Poraz od 20 razlike od Panatinaikosa nije bio ništa novo i to je jedna od stvari na koje su navijači Zvezde već navikli ove sezone. Ubedljivi porazi na gostovanjima bili su glavno negativno obeležje Zvezdine sezone.

Navijači Zvezde sigurno nisu navikli na to da već na poluvremenu utakmica bude izgubljena za njihovu ekipu, koja kao da se preda nakon toga i samo čeka da se završi utakmica, da spakuju kofere i vrate se kući.

Pre Panatinaikosa imali smo poraz Zvezde od Barselone od čak 34 poena razlike. Pre toga poraz od Bamberga od 24 poena razlike, pre toga od Baskonije (19 poena razlike)... preko 20 poena prednosti Zvezda je gubila i na gostovanjima Fenerbahčeu (26 poena) i Olimpijakosu (26 poena), a ubedljivo je gubila i od Makabija (14 poena) i Unikahe (14 poena).

A nije tako počelo, jer je Zvezda na startu Evrolige bila veoma konkurentna. Od Žalgirisa je izgubila košem razlike, uz promašenu trojku Ročestija za pobedu, tesno je izgubila i od Himkija, nešto kasnije je pobedila veliki Real Madrid, pa i Valensiju.

Poslednja pobeda na gostovanju bila je protiv Armanija u Milanu, a nakon toga je usledila serija ubedljivih poraza zbog kojih su navijači crveneli.

Verovatno su donekle i žrtvovana gostovanja u Evroligi kada je postalo jasno da su male šanse za TOP 8, pa je koncentracija bila usmerena na završnicu ABA lige, za koju je više puta istaknuto da je glavni cilj ekipe ove sezone.

Foto: ATA Images

PORAZI NA GOSTOVANJIMA

Unikaha - Crvena zvezda 79:65

Olimpijakos - Crvena zvezda 85:59

Fenerbahče - Crvena zvezda 82:56

Efes - Crvena zvezda 104:95

Makabi - Crvena zvezda 89:75

Baskonija - Crvena zvezda 103:84

Bamberg - Crvena zvezda 86:62

Barselona - Crvena zvezda 88:54

Panatinaikos - Zvezda 91:71

SVE MANJE PUBLIKE

Foto: Telegraf

Od starta sezone se osetilo da je među navijačima Zvezde manjak energije. Bolan rez i podmlađivanje ekipe uz novi stručni štab, u sezoni kada je fajnal for u Beogradu, očigledno je razočarao mnoge navijače koji su se nadali napadu na završni turnir Evrolige.

Shvatilo se da je Arena ogromna za toliki broj navijača koji dolazi, pa se usred sezone Zvezda preselila u Pionir. Međutim, i tamo nije bila najbolja situacija, pa se često dešavalo da ima mnogo slobodnih mesta, čak i na meču protiv Olimpijakosa, kada su Delije i dalje organizovano dolazile.

BOJKOT DELIJA

Transparent Delija protiv Alena Omića; Foto: Telegraf

Atmosfera u Pioniru daleko je od vatrene kakva je bila dok Delije nisu otpočele bojkot zbog dolaska Alena Omića u Zvezdu. Najvatreniji navijači Zvezde su izvređali slovenačkog centra čim je izašao na parket na debiju protiv Olimpijakosa i to je jedna od najmučnijih scena svim navijačima iz tekuće sezone.

Posle toga na nekim mečevima u Pioniru smo mogli da čujemo čak i škripu patika, kao što je bio slučaj u duelu sa Unikahom, što je posle meča apostrofirao i Nemanja Nedović, koga je ta atmosfera podsetila na najgori period u istoriji Zvezde, kada je on još nosio dres kluba još kao tinejdžer.

DOBRE STVARI:

STVORENA DOBRA OSNOVA ZA NAREDNU SEZONU

Foto: ATA Images

Ukoliko Zvezda opravda ulogu favorita do kraja plej-ofa ABA lige, onda će i naredne sezone igrati u najjačem evropskom klupskom takmičenju. A onda bi Zvezda trebalo da ima jači tim. Pre svega zbog iskustva koje bi mladi igrači imali zbog igranja u Evroligi ove sezone.

Matijas Lesor bi naredne sezone trebalo da bude prava "zver" pod košem, a kakav potencijal poseduje pokazao je već nekoliko puta. Dejan Davidovac je posebno iskočio ove sezone i bio je junak na nekoliko mečeva. Takođe su i Ognjen Dobrić i Stefan Janković imali nekoliko dobrih rola.

Oni su predviđeni da ostanu u Zvezdi i naredne sezone, a nema sumnje da će biti okosnica Zvezdinog tima, a sa iskustvom iz ove sezone mogu samo drastično da napreduju.

PIONIR PONOVO POSTAJE NEPOBEDIVA TVRĐAVA

Foto: Crvena zvezda MTS

Crveno-beli su sezonu počeli u Areni, ali to se nije pokazalo kao najbolja opcija jer je toliko velika hala zvrjala poluprazna u prvih nekoliko kola, i nakon toga je odlučeno da se do kraja sezone igra u Pioniru.

Posle tri vezana poraza u Areni od Bamberga, CSKA i Baskonije, Zvezda se preselila u Pionir, gde je imala znatno bolji učinak. Izgubila je samo od Panatinaikosa i Himkija, a pobedila je Efes, Žalgiris, Olimpijakos, Armani, Unikahu i Valensiju.

POBEDE NAD OLIMPIJAKOSOM I REALOM

Foto: Marko Todorović

Posebno će se pamtiti prva pobeda u istoriji nad Olimpijakosom u Evroligi, pa više nema ekipa koje su standardni učesnici najjačeg klupskog takmičenja, a da ih Zvezda nije pobedila.

Isti je slučaj i sa trijumfom nad velikim Realom u Madridu, što je prva pobeda Zvezde nad Kraljevskim timom na gostovanju. Retko ko je to očekivao, ali finta kojom je Pero Antić izlomio Felipea Rejesa, pa pogodio trojku za pobedu i ostaje jedan od najsvetlijih momenata Zvezde u tekućoj sezoni u Evroligi.

ALIMPIJEVIĆ STIČE ISKUSTVO

U prvoj sezoni u Evroligi, iako još mlad trener, Alimpijević je uspeo da napravi ozbiljan rezultat i da dođe do 11 pobeda, a do kraja ima još tri utakmice (Fenerbahče i Real Madrid u Beogradu i gostovanje CSKA u Moskvi).

Isto toliko je i Radonjiću trebalo u prve dve sezone za taj broj utakmica, tako da se navijači nadaju da bi Alimpijević u narednoj sezoni, sa godinu dana iskustva u najjačoj ligi i iskusnijim igračima mogao značajno da poboljša taj učinak.

S obzirom na to da je Zvezda imala možda i najmanji budžet ove sezone, da je na startu promenila kompletan stručni štab koji je bio nekoliko godina u klubu, kao i da je izmenila skoro čitav roster, za mnoge je Zvezda i premašila očekivanja.

To je i Dušan Alimpijević rekao posle pobede nad Valensijom, da su sa 11 pobeda premašili očekivanja.

U komentarima možete da date svoje mišljenje o Zvezdinoj evroligaškoj sezoni i koliko ste zadovoljni učinkom.

Daljinac

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ⭐⭐⭐

    21. mart 2018 | 15:58

    Zvezda uopšte nije imala lošu sezonu.Samo poremećeni su očekivali neki F4 i sl...Treba da budemo zadovoljni da stalno budemo ovako u zlatnoj sredini.Pa jednom ćemo i otići korak napred.Ipak su protiv Zvezde klubovi sa milionskim budžetima.

  • Звезда *(€$&®£©±¥[])¥¥

    21. mart 2018 | 15:58

    11 победа у ЕЛ, мало ли је? Све друге екипе имају и веће буџете као и плаћеније тренере. Киксевима сматрам утакмице са Ефесом, јер би са те две, као и губитак на почетку са Жалгирисом добијене уткмице били у 8. Уосталом шта да кажу неки који у много слабијем такмичењу остваре једну победу?

  • DELIJA SA RS

    21. mart 2018 | 15:57

    Problem je sto je zvezda izmenila celi tim i jos promenipa trenera,zato zvezda nije usla u top 8 evrolige!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA