≫ 

TRI bitne stvari koje je Filip Čović doneo Zvezdi! (FOTO) (VIDEO)

Tokom sezone u FMP-u Čović je pokazao da i te kako zaslužuje poziv i dres crveno-belih

  • 23
Veliki borac, Filip Čović; Foto: Marko Todorović

Posle poraza u finalu Aba lige od ekipe Budućnosti sa 3:1, igrački kadar Crvene zvezde pretrpeo je brojne promene. Klub su napustili Dilan Enis i Milko Bjelica dok su stara-nova pojačanja iz FMP-a, Aleksa Radanov i često kritikovani Filip Čović.

>>>Čović: Povratak mog sina u Zvezdu je bila trenerova ideja, Bjelicu pitam - gde si bio 34 godine?

Kao i svaki put kada se pomene slavno košarkaško prezime, ni ovoga puta nisu izostali brojni komentari na odluku uprave da angažuje i vrati sina predsednika Zvezde.

Ređe hvaljen, više osporavan, zbog prezimena Čović koje nosi njegov otac Nebojša, inače čovek koji je preporodio Zvezdu i uveo je u Evroligu posle godina posta, Filip je prihvatio poziv da se posle 6 godina vrati i pomogne klubu iz kojeg je izleteo kao "nepodoban" posle sezone 2011/2012.

Samo onaj ko je prespavao ligaški deo Aba lige, može reći nešto protiv ovog poteza Zvezde jer, za razliku od sezone odigrane u crveno-belom dresu i kada je beležio 4.8 poena i imao 3.2 asistencije za 18 minuta po meču, ovoga puta situacija je mnogo drugačija iz najmanje tri razloga.

Uzimajući u obzir činjenicu da je "šok terapija", posle koje su otišli Enis i Bjelica, bila neophodna, igrački kadar je pošto-poto trebalo osvežiti. Baš zato izbor je pao na Filipa kojem ne treba period adaptacije na novu sredinu i nove igrač.

Dušan Alimpijević trenirao je Čovića prošle sezone u FMP-u; Foto: Marko Todorović

FILIP POZNAJE CEO TIM ZVEZDE I SA VEĆINOM JE IGRAO

Primera radi, sa Lazićem je igrao od 12 godine, nastupao je i sa Radanovim, Davidovcem i Dobrićem, a potpuno je upoznat sa sistemom rada trenera Dušana Alimpijevića sa kojim je prošle sezone izbacio iz Kupa Srbije Partizan i igrao finale protiv Zvezde.

MOTIV ZA DOKAZIVANJEM

Ono što je takođe bitno, Čović nosi veliko breme oca, zbog kojeg konstantno trpi kritike, što u ovom slučaju može i treba da predstavlja veliki motiv za igrača.

Svakako, sa Čovićem bi crveno-beli trebalo da predstavljaju mnogo opasniju ekipu u odnosu na demoralisanog Enisa koji poslednjih meseci nije pokazao skoro ništa. Energiju koju sa sobom nosi, sada već bivši kapiten FMP-a, trebalo bi da razmrda i pokrene ostale igrače.

Filip Čović posle jednog od žestokih duela; Foto: Marko Todorović

JEDAN OD NAJBOLJIH IGRAČA REGULARNOG DELA ABA LIGE

Najvažnije od svega jeste to da je iza Čovića sjajna sezona u kojoj je on, sudeći po broju poena i asistencija, ubedljivo ispred svih igrača Crvene zvezde i to gledajući i Aba ligu i Evroligu.

Čović je šesti strelac regularnog dela Aba lige sa 15.7 poena po utakmici i ubedljivo prvi asistent sa 7.4 dodavanja u proseku. Poređenja radi po broju poena može da mu parira jedino Feldin koji ima približno isti poenterski učinak, ali je mnogo slabiji u dodavanjima.

Takođe, Tejlor Ročesti, prvi plej kluba, ima skoro asistenciju ipo manje u proseku, a neznatno je slabiji i po broju poena. Ostali igrači Zvezde imaju učinke koje ne vredi porediti.

Čović na meču protiv Crvene zvezde; Foto: Crvena zvezda MTS

Koliko je ovo dobar potez uprave kluba da u svoje redove vrati svog nekadašnjeg igrača, pokazaće vreme. Ipak, sigurno je da je u ovom momentu Filip neophodno i najbolje moguće rešenje, koje, pri tom, klub i ne košta puno, a može mnogo da znači, naročito jer je 6 godina iskusniji, što je i potvrdio posle prvog meča u novom dresu.

- Ne razmišljam o prezimenu na taj način više. Lakše ču se nositi sada sa tim nego ranije, ali iskreno, i te teme mi više nisu interesantne. Pričaju i pričaće, kako god ja igrao i kako god tim igrao, pričali su i pre i sad i kad se sve završi...

U svakom slučaju, na prvoj utakmici domaćeg prvenstva upravo je Čović i bio jedan od najboljih pojedinaca na meču sa 16 poena. Ako se po jutru dan poznaje, i ako Zvezda uzme titulu u domaćem prvenstvu, sin će sigurno izaći iz senke slavnog oca, a Zvezda će dobiti pleja na duže staze.

VIDEO: Alimpijević posle druge utakmice finala protiv Budućnosti

Daljinac

(S. Grujović - s.grujovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zo

    19. april 2018 | 12:40

    Sazreo je kao igrac u Fmp-u a i dosadili su mi ovi sa strane. Tako da je ok sto je dosao u Zvezdu.

  • Zis

    19. april 2018 | 18:05

    Covic je ubedlnivo najbolni plej ABA lige pored toga mnogo je dobar momak i ono sto je najvaznije veliki je zvezdas .

  • Mili Grobar !

    19. april 2018 | 14:31

    Nijesam zvezdas nedao bog , ali Filip je davno svoim igrama zasluzio i jace i vise ime nego sto je zvezda zato podrzavam ovaj potez delija i zelim tom dobrom momku da pokaze sto je pokazivao u FMP-U .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA