≫ 

Sad je jasno odakle Lebronu tolika moć i u 33. godini! Usavršio je tehniku da još dugo ostane najbolji košarkaš sveta!

Džejms ne trči, on šeta na utakmicama

  • 4

Lider Klivlenda Lebron Džejms (33) igra kao uključen u struju od starta plej-ofa, deluje nezadrživo, neumorno, vuče Kavse ka novom NBA finalu, pogađa u visokim procentima, pogađa u serijama, pogađa šuteve u poslednjim sekundama - i sve to posle najduže minutaže u regularnom delu sezone koje je izneo na svojim plećima u poslednjih sedam godina.

Preko 3000 minuta ima Džejms u nogama ove sezone ne računajući doigravanje, a opet deluje sveže, odmorno, zastrašujuće rušilački za rivale kada su krenule najvažnije utakmice.

Klivlend je u sedam mečeva eliminisao Indijanu u prvoj rundi, a onda je još ubitačnijeg Džejmsa osetio i Toronto koji je "pometlan" u polufinalu Istoka ponovo uz lakoću igre koju je demonstirao "Kralj".

Iako je bilo skepse oko toga da li može da održi visok ritam u ovom delu sezone, Džejmsova statistilka u 33. godini je impresivna: prosek minuta 41.7, prosek poena 34.2 u tekućem plej-ofu.

S obzirom na to da je pre sudara sa Reptorsima izašao iz teške serije sa Pejsersima, da se mečevi igraju praktično na dva dana, s pravom onda pitanje, odakle crpi toliku snagu koja je, opet, ključna da se održi najbolji fokus za igru u oba pravca, za asistencije, poene, za odbranu - a on to sve radi kao na vrhuncu karijere.

Koliko god nekome odgovor zvučao jednostavan, u pitanju je odmor - i to ne odmor između utakmica, nego odmor za vreme utakmica.

Lebron Džejms je odigrao više od 3000 minuta u regularnom delu sezone prvi put posle sedam godina, u plej-ofu na 10 utaakmica u proseku je prisutan u igri 41.7 minuta Foto: Tanjug/AP

Zapravo, to je koncept koji nije novost u profesionalnom sportu, primenjuju ga i plivači i bokseri, svi vrhunski sportisti koji važe za najveće potrošače energije u svojim sferama. Suština je da oni koriste svaki povoljan trenutak za predah, a da pritom, koliko je to moguće (što svode na minimum), ne ugroze rezultat. U slučaju Džejmsa, u pitanju su vremenski fragmenti tokom utakmica koje on koristi da sačuva snagu.

Džejms je vremenom počeo da prepoznaje takve situacije, pa je ovakav način čuvanja snage tokom utakmica doveo do savršenstva.

Na primer, često ili gotovo uvek slobodna bacanja, bilo da iz izvodi Klivlend ili protivnik, čeka na drugoj strani terena, da ne bi u trku prelazio kad krene nova akcija. Još jedan način odmora je sklanjanje u ćošak kod akcija svog tima. To izgleda tako što ostane po strani dok njegovi saigrači traže način da završe akciju, praktično bez njega kao glavnim protagonistom u tom napadu.

Novinari su razgovarali sa Lebronom o njegovom stilu igre "na rezervi" koji mu pomaže da i dalje bude u vrhu najboljih igrača lige.

Lebron tokom jednog meča Foto: AP/Tanjug

- Sve je u sazrevanju, iskustvu i razumevanju toga da igraš mudrije. Kada kažem da treba da "usporim", ne mislim sigurno "ok, sad neću da se vraćam u odbranu". Stvar je u tome da prepoznaješ situacije kad treba da predahneš i da ih koristiš - objasnio je.

Zapravo, evo šta je najvažnije u čitavoj priči u njegovom čuvanju snage tokom utakmica - on ne trči, on šeta!

Statistika, kojoj su inače jako skloni Amerikanci, pokazala je da je Džejms u regularnom delu sezone bio jedan od najsporijih igrača u ligi (najsporiji od svih startera u ligi) sa pročečnom brzinom kretanja 6.1 km/h za vreme utakmice. Složićete se, Lebron je sve samo ne "usporeni snimak", ali on bukvalno prepešači utakmice što pokazuje i ovaj statistički pokazatelj - čak 74.4 posto vremena tokom meča on ne trči, nego šeta, to je brojka u regularnom delu sezone, dok je u plej-ofu ona još veća: 78.7 posto vremena!

Sa godinama, Lebron se više fokusira na procente šuta, nego na utrošak energije Foto: AP/Tanjug

I tu zapravo leži odgovor njegove eksplozije u onom ostatku vremena koji ne pešači, već razbija protivnika, što mu uglavnom bude dovoljno da napravi razliku.

- Trudim se da sačuvam energetske "pakete" tokom utakmice, pogotovo u drugom poluvremenu kad vidim da će utakmica biti na jedan posed. To sve radim da bih bio spreman za finiš.

Na predah koji "uzima" tokom same igre, treba dodati i često duge TV tajm-aute, kao i pauze između četvrtina, naravno i poluvreme. Sve to vreme Džejms obilato koristi za predah i skupljanje energije za igru u kojoj, kao što smo već rekli, pronalazi prostor da se dodatno odmori.

Trener Klivlenda Tajron Lu najbolje je objasnio Lebronov taktički pristup svakoj takmici.

- On bude umoran posle utakmice, ali ne dok ona traje.

VIDEO: Pogledajte i kako je neverovatnim košem Lebron Džejmsa uz vuke sirene doneo pobedu Klivlendu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duci

    9. maj 2018 | 13:25

    Sreca njemu i mnogima sto NBA ne testira igrace

  • LebronKing

    11. maj 2018 | 23:11

    Svaka čast Teu,Jokiću,Marjanoviću itd... Oni su naše legende,ali zna se ko je boss. Džejms je totatlna zver,jedan od najboljih ikad,čovek koji u 34 godini kida kao da mu je 25! Total Beast

  • Milos

    10. maj 2018 | 07:46

    A kako vi to znate? Daj ne lupajte i ne budite ljubomorni na tudji uspeh a pogotovo Dzejmsa ako malo bolje pratite njegov rad znacete da li koristi ili ne takomda tisina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA