≫ 

Revolucija u Americi! NBA igrači će dobijati deo para od klađenja!

Komesar NBA lige se oglasio povodom odluke Vrhovnog Suda da ukine zabranu na sportsko klađenje

  • 3

Ponedeljak 14. maj 2018. godine je bio istorijski dan za sportske kladioničare u Americi.

Vrhovni sud je ukinuo federalnu zabranu na sportsko klađenje u svim državama SAD i tim aktom omogućeno je mnogim kompanijama, koje su se bavile fantazi igrama (DraftKings, FanDuel), kao i kazinima i sličnim objektima, da postanu mesta za sportsko klađenje.

Do sada je klađenje na sportske događaje u SAD bilo legalno samo u državi Nevada. Procenjeno je da su godišnje uplate u nelegalnim oblicima klađenja u SAD premašivale 150 milijardi dolara. Klađenje se odvijalo u glavnom preko lokalnih bukmejkera i ilegalnim "of šor" sajtovima preko kojih ispalate nisu sigurne ukoliko vam je dobitak veliki.

>>>Šta sve možeš sa Žocom kad si u Beogradu, moraš da pojedeš, popiješ...Trener CSKA oduševljen srpskom prestonicom! (VIDEO)

Nju Džersi je jedna od prvih država u kojoj će biti moguće klađenje na mečeve predstojećeg finala NBA lige u junu ove godine.

Amerikanci će moći legalno da se klade na sport Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Komesar NBA lige Adam Silver istako je da su se ispaltili njihovi višegeodišnji napori da se legalizuje klađenje na sportske događaje.

- Većina timova ima sponzorske ugovore sa kazinima ili vlasnike koji su u vezi sa kazinima. Na primer, Finiks Sansi igraju u dvorani čije je ime zakupljeno od strane kazina. NBA liga je trošila veliki novac za lobiranje zakonodavnog tela ne bi li se sportsko klađenje konačno legalizovalo. Dobijanje čak i jednog malog dela procenta od ukupnog klađenja moglo bi da donese milijarde dolara u narednim decenijama - istakao je Silver.

Naravno, ono što je posebno bitno jeste uticaj klađenja na sportske mečeve koji će imati na igrače koji su akteri istih. Da li će i oni imati svoj deo zarade?

- Naravno da hoće. Sponzorstva svakog tipa spadaju u BRI ("Basketball Releated Income") odnosno profit u vezi sa košarkom. Takođe, u sklopu nedavnog kolektivnog ugovora, unija igrača je pregovarala da bi profit od klađenja trebalo da spada pod BRI i stoga će biti podeljen između igrača. Ovo je novi način za ostvarivanje profita u NBA ligi - nastavio je Silver.

Od sledeće sezone još više para za igrače, od kladionica Foto: Tanjug/AP

>>>Sreća pogledala Divca i Peđu! Sakramento ovaj put ne može da pogreši na draftu (VIDEO)

Na pitanje na koji način će kladioičari učestvovati u klađenju komesar NBA lige je objasnio:

Klađenje će se obavljati u već postojećim kazinima u kojima će kladioni;ari moći fizički da uplate svoj tiket za pultom. Pored toga, NBA liga aktivno lobira sve države da omoguće klađenje preko aplikacija na mobilnim telefonima kao i da svako kod svoje kuće, sa svog računara, može da otvori nalog za sportko klađenje.

Povodom ove teme, vlasnik Dalas Maveriksa, Mark Kjuban, izjavio je da klađenje na sportske događaje nije nikakva novina u Americi.

- Svi se već dugi niz godina klade na sportske utakmice. Ovo ne predstavlja novu industriju, već je samo pitanje da li ste to radili u sklopu sive ekonomije ili ćete to od sada da radite legalno pomoću novih tehnologija. Činjenica da je klađenje sada legalno nam omogućava da učimo od preostalih 118 zemalja na svetu u kojima je ono legalno već dugo godina - istako je na ovu temu gazda Maveriksa.

Zanimljivo je videti da li će sportski fanovi u Americi u buduće biti mnogo više fokusirani na klađenje nego na praćenje timova iz sportskih razloga.

(B. Tošić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA