Dončić je već sada uradio nešto što ni veliki evropski igrači nisu! Još dve stvari mu fale da postane najbolji ikada! (VIDEO)

Čim je prohodao, počeo je da zatrpava koš - sa 17 godina imao je stav i zrelost potpuno formiranog igrača, sada iza sebe već ima i bogatu riznicu priznanja pred odlazak u NBA!

  • 6
Luka Dončić, Saša Dončić Foto: MN Press

Luka Dončić je toliko toga već učinio i postigao do 19. godine karijere, pa ne čudi što se velika prašina podigla oko pitanja - kako je do svega ovoga došlo i šta dalje?

Dovoljno je pogledati samo neke od snimaka iz perioda oko 2013. godine kada je Luka imao 13-14 godina, kada je već došao u Real i odmah počeo da dominira.

Ne radi se samo o pukoj statistici i talentu u mlađim kategorijama, Luka je u potpunosti odskakao karakterom i ponašanjem koje je davalo naznake da se rodio istinski šampion.

>>> Mama Luke Dončića izdominirala na fajnal foru u Beogradu! (FOTO)

ŠTA SVE MOŽEŠ U KOŠARCI SA SAMO 19 GODINA

Ono što je uradio sa 19 godina graniči se sa nemogućim stvarima u košarci, a pre njega to nisu uspeli ni Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, Arvidas Sabonis, ni ostali velikani evropske košarke u tim godinama.

>>>> Imali smo mu*a: Dončić dao ludu izjavu i ušao u istoriju kao najmlađi MVP Fajnal fora (FOTO) (VIDEO)

Dončić je najpre septembra 2017. vodio Sloveniju od istorijskog zlata na Eurobasketu, i bio član idealne petorke sa 18 godina. Zatim je sa Realom igrao Evroligu i tokom sezone zaslužio priznanje "Zvezda u usponu" što se dodeljuje mladim igračima.

Međutim, kako je sezona odmicala, bivao je sve bolji i bolji, pa je po statističkim parametrima postao MVP regularnog dela sezone. Na fajnal foru je osvojio titulu prvaka Evrope sa klubom, a ujedno bio i MVP fajnal fora.

Čestitke od najboljeg trenera Evrope: Željko Obradović i Luka Dončić Foto: MN Press

Pre njega ovo nikome nije uspelo da izvede da pokupi sva priznanja u jednoj sezoni to jest za manje od godinu dana. Ono što ga sada čeka je Draft NBA lige gde lako može da bude prvi pik. što bi opet bio neverovatan slučaj.

Nakon toga mu ostaje da bude šampio NBA lige i onda je narodski rečeno - prešao igricu.

Ovo je priča o njemu

DETINJSTVO SA KOŠARKAŠKOM LOPTOM

Lopte se latio još kao sedmomesečna beba, a kao sedmogodišnjak je počeo da igra košarku u osnovnoj školi, da bi kasnije njegov otac Saša zaigrao za Olimpiju.

To je bio znak da osmogodišnji Luka počene da trenira sa mlađim kategorijama, ali je 15 minuta uvodnog treninga bilo dovoljno da se prebaci u grupu 11-godišnjaka.

Trenirao je sa U14 timom i tadašnjeg trenera Jerneja Smolnikara izdvaja kao veoma važnog za svoj razvoj, a prva internacionalna eksplozija viđena je kada je predstavljao U14 tim Olimpije u Budimpešti 2011. godine.

VIDEO: Posle osvajanja Evrolige Luka je imao poruku za sve

Kao 12-godišnjak, postao je MVP iako je Olimpija poražena u finalu od Barselone. Usledila je pozajmica u Real u februaru 2012. za Špansku MiniKopu, gde je Luka imao prosek od 13 poena, 4 skoka, 2.8 asistencije i 3.3 ukradene lopte po meču, a zatim je sa Olimpijom imao vrhunski turnir u Italiji, gde je u finalu pobedio Lacio sa čak 54 poena!

Neverica i radost posle osvajanja titule: Luka Dončić i Tompkins Foto: Tanjug/AP

Sve to bilo je dovoljno da Luka kao 13-godišnjak potpiše ugovor sa Realom, ređao je uspehe u svim kategorijama, sve do krune na završnom turniru juniorske Evrolige i MVP priznanja 2015.

Bio je najmlađi debitant Reala u ACB ligi sa 16 godina, 2 meseca i 2 dana, obarao je brojne rekorde, u prošloj sezoni je dobio ozbiljniju ulogu u rotaciji, u 13. kolu Evrolige je postao prvi MVP runde, proglašen je i za najveću zvezdu u usponu.

Uspelo mu je da se pridruži Nikoli Mirotiću i Bogdanu Bogdanoviću kao jedinima koji su dva puta dobili priznanje "Zvezda u usponu", proglašen je za MVP-ja Evrolige i završnog turnira, na kom je Real vodio do titule.

Iako ima sporenja i podeljenih mišljenja da li je trebalo da dobije MVP nagradu za F4 u Beogradu, činjenica je da je uspeo da u određenim trenucima oba meča povuče ekipu kada je potrebno, iako sama statistika nije bila najimpresivnija, pre svega šuterski iz igre.

Nezadrživ je i u prodoru: Luka Dončić sa finala Evrolige Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Dončić je naterao Fenerbahče i Željka Obradovića da se potpuno fokusiraju na 19-godišnjeg klinca, a najbolji sud o Luki možda je dao legendarni Dušan Ivković.

Duda je trenirao Dražena Petrovića i Tonija Kukoča, ali sada smatra da nisu igrali kao Luka u istom periodu života i karijere.

- On je fenomen. Dražen je igrao 1, Toni je igrao pozicije od 1 do 4, ali niko od njih nije bio zreo sa 18 kao što je Luka sada - rekao je Duda, koji je Luki u Beogradu u nedelju uveče uručio MVP priznanje.

Slovenački talenat svoj reprezentativni izbor nije mnogo i dugo dovodio u pitanje - otac mu je bivši srpski košarkaš Saša Dončić, majka Slovenka Mirjam, ali su se roditelji razveli kada je aktuelna prva zvezda košarke imala samo osam godina.

Luka je Ol raund igrač, poentira, skače, asistira Foto: Tanjug/AP

Nakon toga, Luka je više vremena provodio sa majkom, naročito u Madridu gde je proveo veliki deo života.

LUKA IZ UGLA OCA

- Nema kada ne trenira, na moru uzme loptu i ode na igralište. Stalno želi da radi na šutu i tehnici, uvek je igrao sa starijima. Išao je sa mnom na utakmice i čekao vreme između četvrtina i poluvremena kako bi uzeo loptu i šutirao dok mi ne nastavimo - rekao je svojevremeno otac Saša, podsetivši time na košarkaški fanatizam kakav je imao i Dražen Petrović.

Poslednji Eurobasket Luka je osvojio uz veliku ulogu iza lidera Gorana Dragića, a Letoniji je u četvrtfinalu sa 18 godina ubacio 27 poena. Draženu je maksimum u ovom uzrastu i na ovom reprezentativnom nivou bio 25, Kukoču 22, a Saša Dončić je jednu stvar posebno istakao.

Saša Dončić otac mladog vunderkinda Luke Dončića Foto: MN Press

- Moj sin je u ovim godinama sigurno napravio više od Dražena, Kukoča, Divca, Đorđevića i ostalih. Pazite, za Dražena je nekad radila cela ekipa, Luka nema takav status u Sloveniji ili Realu. I zato je stvarno veliko to što radi. Stvarno je na ovom Evrobasketu napravio iskorak - rekao je Saša.

Španci su nekoliko puta opipali puls i nisu naišli na zeleno svetlo kada je u pitanju reprezentacija, nešto slično doživeli smo i mi.

- Pokušao sam da ga ubedim da zaigra za Srbiju, ali ženska linija je prevladala. Njegova majka Mirjam Poterbin je Slovenka, a otac je Srbin. Dečko je odrastao u Sloveniji i nije moglo ništa da se uradi. On poseduje neverovatnu ozbiljnost i zrelost, njegov način igre je veoma ozbiljan. Nema nikakve veze da li neko ima 17 ili 27 godina, kvalitet se vidi - rekao je svojevremeno Đorđević, ali je Saša Dončić je reagovao.

Sa Slovenijom osvojio Eurobasket Foto: Fiba.basketball

- Mene niko iz Srbije nije ubeđivao da Luka igra za bilo koju reprezentaciju osim slovenačke. Da, nas dvojica smo se slikali sa Aleksandrom Đorđevićem, ali samo zbog toga što je Luka želeo da ima fotku s njim. Pa Sale mu je jedan od idola. Posle te fotografije podigla se velika prašina, ali sve je to bilo samo medijsko pumpanje. Ako mene pitate, nikada nije bilo sporno da Luka želi da igra za Sloveniju - objasnio je Saša Dončić.

LUKA IZ UGLA MAJKE

Saša nije bio u Beogradu u prvom planu na F4, za razliku od Mirjam koja ne propušta utakmice. Najponosnija je bila po završetku finala, kada joj je sin predao priznanja i podsetio na početke.

- Luka je rođen sa ovim, samo što je prohodao, lopta mu je bila u rukama, bavio se svim sportovima. Voleo je fudbal, ali je bio previsok. Rođen je za košarku. Kada je sa 13 godina otišao iz kuće, bila je to najteža odluka u životu. Otišao je sam, bez porodice, prijatelja, u grad gde ne zna nikog. Niko nije govorio na engleskom i bilo mi je teško. Kada se setim toga, samo kažem 'hvala ti Bože, da je to prošlost'.

Moj sin je MVP i šampion Evrope: Mirjam Poterbin, Lukina majka Foto: MN Press

Ona se brzo preselila u Madrid i pomogla mu je da rano sazri.

- Moram priznati da sam pokušavala da ga kao malog odgajala da brzo sazri i zato deluje veoma zrelo sada. Ako kroz to možete da prođete sa 13 godina, onda ste odrasli. Ovakav život ga je učinio zrelim, ali mislim da mu je takva i ličnost. Zna kada je u pravu, kada nije, što mu mnogo pomaže.

ŠTA DALJE?

Osvojio je Eurobasket prošle godine pod Igorom Kokoškovim, koji je biranim rečima opisao njegov karakter i nastup na turniru.

- Luka ima veliku priliku da postane poseban, u stvari već je poseban… MVP je meseca decembra u Evroligi. Igra u Real Madridu, koji je jedan od najprestižnijih klubova kada je međunarodna košarka u pitanju i tamo pruža odlične partije.

- Drago mi je da je leto koje je proveo sa reprezentacijom pomoglo Luki da dobije samopouzdanje i da sazri kao igrač. Nismo znali da ćemo osvojiti Evropsko prvenstvo, ali smo znali da će to iskustvo sa reprezentacijom u mnogome pomoći Luki. Uostalom bio je veoma važan deo našeg tima. Mislim da će sledeće sezone zaigrati ovde, u NBA ligi. Može da odluči da ostane još jednu godinu u Evropi, ali ipak mislim da ćemo ga gledati ovde naredne sezone. Sve zavisi od njega. Biće visoko rangiran pik… Prvi, treći, nije važno.

Za Kokoškova nije, ali će za Luku i te kako biti važno u koji klub će preći.

Da li će ga Finiks sa Igorom Kokoškovim uzeti kao prvog pika na draftu?Foto: AP/Tanjug

Finiks je prezeo Kokoškov i prvi bira na draftu, Sakramento je drugi, treća Atlanta, slede Memfis i Dalas. Iako je Kokoškov jaka veza, Finiks je bliži Deandreu Ejtonu, Kingsi Atlanta bi pikirali igrače iz reketa, pa nije nemoguće da Dončić bude niže nego što zaslužuje kvalitetom i postignutim.

Kingsi razmatraju Marvina Beglija i Mohameda Bambu, a zanimljivo je da je Dončić tokom F4 rekao da bi rado igrao sa Bogdanom Bogdanovićem.

Sigurno je da će uz sebe imati i pouzdane agente, o njemu brine agencija BDA pod vođstvom Bila Dafija i Radeta Filipovića, koji je već na NBA teren iz Slovenije izveo Rašu Nesterovića i Gorana Dragića.

Iz Dončićeve agencije su naveli da Luka neće raditi sa timovima preko okeana do dana drafta, 21. juna, niti će prisustvovati ostalim aktivnostima, drilovima i intervjuima sa zainteresovanima.

- Kada smo preuzeli brigu o njemu, imao je 15 godina. Već smo znali šta imamo u svojim rukama i da će biti sve drugačije u odnosu na druge igrače pre u Španiji. Nismo bili 100 posto sigurni, ali smo imali osećaj da imamo zlato u svojim rukama - rekao je nedavno Kike Viljalobos, bivši igrač Reala koji je sada agent BDA.

U koje će ruke to zlato preći preko okeana, saznaćemo uskoro!

VIDEO - Luka Dončić i poruka zvezdašima pred fajnal for

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbgggg

    21. maj 2018 | 19:20

    Nije karijera ona prava ako ne zaigra za svoj voljeni klub... Zvezdaaaaaa

  • salko

    21. maj 2018 | 17:25

    NBA je neka druga dimenzija i tamo rijetko uspijevaju igraci iz Evrope.Treba tu puno toga da se poklopi da se dostignu Drazen,Divac,Kukoc,Pedja Stojakovic.Mnogo vise njih se izgubilo u moru igraca koji su potrazili izazov u NBA.Pa koliko samo americkih igraca igra u Evropi glavne uloge,a tamo su imali skromne minutaze.Tamo se pamte samo oni koji igraju finala svojih konferencija,a o NBA finalu da ne govorimo.Sve ostalo se brzo zaboravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA