1.000 elitnih huligana CSKA stiže na Marakanu: Već su se tukli sa Delijama, vođa im sam upada u voz protivničkih navijača, u Rusiji su strah i trepet na ulici (FOTO) (VIDEO)

Njihova huliganska grupa godinama je strah i trepet u Rusiji za sve protivničke navijače, a čak ih utakmice više i ne zanimaju toliko, već samo tuče

  • 80
Foto: Guliver/Epsilon/Getty Images

Odluka da se utakmica između Crvene zvezde i CSKA iz Moskve odigra pred punom Marakanom nije obradovala samo navijače crveno-belih, već i pristalice ruskog kluba. Takođe je obradovala i fanove najvećeg rivala Zvezde - navijače Partizana, ali i čitav "ultra svet", željan kvalitetnih navijačkih dešavanja, a duel Zvezde i CSKA definitivno nudi sam krem navijačkog miljea.

>>> Ona je najvrelija navijačica CSKA i često polugola prati utakmice: Hoće li doći u Beograd protiv Zvezde? (FOTO)

Nema sumnje da ćemo 13. februara od 18 časova gledati meč u fenomenalnom ambijentu, a na Marakanu će sigurno doći i veliki broj ruskih navijača. Ne samo navijača CSKA iz Moskve, kojih se očekuje oko 1.000, već će u Beograd doći i pristalice Spartaka iz Moskve, koji su u bratskim odnosima sa Delijama.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Guliver/Epsilon/Getty Images

Na Marakani ćemo onda videti čak četiri navijačke grupe, navijače Zvezde i Spartaka na jednoj, a na drugoj pristalice CSKA, pojačane Grobarima.

Kako Zvezda godinama nije igrala Evropu, tako nije bilo mnogo prilika da na Marakanu stignu neki od najjačih navijačih grupa Evrope. Takva je definitivno grupa najjačih ruskih huligana, koji su članovi CSKA iz Moskve.

NAJJAČE GRUPE NAVIJAČA CSKA

1. JAROSLAVKA

Printskrin: Youtube/World of Ultras

Godinama CSKA i njihova glavna grupa Jaroslavka, dominiraju na ulicama Moskve i Rusije u organizovanim tučama, koje su ultra popularne u Rusiji i predstavljaju glavni vid pokazivanja snage jedne navijačke grupe.

Jaroslavka je sačinjena od odabranih huligana, gde se ide na kvalitet, a ne na kvantitet, pa grupa broji između 150 i 200 članova. Osnovana je još 1996. godine i godinama dominira na ruskoj navijačkoj sceni.

Često su i u gostima u Srbiji kod Grobara na derbijima. Najveći rivali su im Gladijatori, najjača huliganska grupa Spartaka iz Moskve. Do dugo iščekivane tuče između njih došlo je 2011. godine, i tada je Jaroslavka potukla Gladijatore i dokazala da im na ulici nema ravnih.

Učestvovali su i u tučama u Marselju na Evropskom prvenstvu 2016. godine, kada je 200 elitnih ruskih huligana do nogu potuklo nekoliko hiljada engleskih huligana.

Njihov moto je bez politike na tribini i toga se pridržavaju. Mnogi stariji i ugledni članovi sada više ni ne idu na utakmice, već im je glavna preokupacija kako će očuvati dominaciju u tučama protiv najvećih rivala.

Glavne huliganske grupe CSKA pored Jaroslavke su:

RED-BLUE WARRIORS

Jedna od najpoznatijih i najpoštovanijih frakcija navijača CSKA. Oni su bili i prva ultras grupa navijača CSKA, koja se ugledala na moderni navijački stil po ugledu na navijače sa zapada i primenili ga na ruski navijački stil.

Za početak grupe uzima se 22. maj 1994. godine, kada su u Kup utakmici protiv Spartaka istakli svoju prvu zastavu. Učesnici su jedne od najvećih tuča u istoriji ruskoh huliganizma, na ulici Arbat osle utakmice između Spartaka i Legije iz Varšave 14. oktobra 1995. godine.

Tada je oko 120 huligana ''Crveno-plavih ratnika'' jurilo protivničke navijače čak 2 kilometra, uništavajući sve što im se našlo na putu na ulici - kioske, telefonske govornice, kola...

Članova ''Ratnika'' ima oko 50-60, uzdaju se na kvalitet, a ne kvalitet i to je više zatvorena grupa za prijem članova.

EINFACHT JUGEND

Printskrin: Youtube/ einfachnewsinfo

(u prevodu sa nemačkog znači ''obični momci'') - grupa mlađih navijača u kojoj je prosečan broj godina u prvim godinama postojanja bila 19. Ambiciozni su i osnovani 2001. godine. Tačan broj pripadnika grupi nije poznat, ali važe za drugu najjaču grupu navijača CSKA. Tokom svog postojanja imaju više pobeda na ulici, a uvek im je u tučama pravilo fer-pleja - samo na ruke.

GALLANT STEEDS

Osnovani su 2000. godine u Kuncevu i Beskundnjikovu, dve moskovske oblasti, kako bi se oslobodili navijača Spartaka u komšiluku. Vremenom su postali jedna od najvećih i najaktivnijih ''firmi'' u Moskvi.

SHADY HORSE

Grupa navijača CSKA koja je osnovana 2002. godine, koja ima svoje ogranke i u Moskvi, ali i u Sankt Peterburgu.

JEDAN OD VOĐA JAROSLAVKE (MOGLI) SAM ULETEO U VOZ PROTIVNIČKIH NAVIJAČA

U pitanju je Sergej Mogli, koji je i fakultetski obrazovan, ali je i redovan u tučama i navijačkoj organizaciji.

- Lično sam video kako je sam skočio u voz pun protivničkih navijača. Vrata su se zatvorila i voz je otišao sa stanice. Izbačen je na sledećoj stanici, teško prebijen - ispričao je jedan od glavnih članova Jaroslavke.

Printskrin: Youtube/Мэт Кокс
Jauza dole sa leve strane i Mogli iznad svih u majicama Partizana; Printskrin: Youtube/Мэт Кокс

TUČA SA DELIJAMA NA MARAKANI 2011. ZBOG AMERIČKE ZASTAVE

U dokumentarcu o huliganima CSKA iz Moskve, jedan od vođa i legendi grupe - Jauza, pričao je o gostovanju u Beogradu i sukobu sa navijačima Zvezde još 2001. godine na utakmici između Jugoslavije i Rusije na Marakani.

Ruski navijači tada su bili smešteni u ''kavez'', koji je bio odmah do severa na istočnoj tribni. U jednom momentu se na delu tribine gde su bili navijači Rusije, među kojima su bili i članovi CSKA, pojavila američka zastava, koju su želeli da zapale.

Printskrin: Youtube/ Мэт Кокс

Međutim, nisu uspeli odmah da upale zastavu, a navijači sa Severne tribine su mislili da je u pitanju provokacija i napali su ruske navijače, posle čega je nastao žestok fajt na tribinama, u kojem su se Rusi tukli i sa policijom.

U dokumentarcu su prikazani i delovi sa Večitog derbija u Beogradu 2012. godine, u kome je bilo mnogo navijača CSKA.

Svesni su da se dva stila - ruski i srpski toliko razlikuju i pokušali su da udele nekoliko saveta i Grobarima. A to su fer tuče, bez korišćenja oružja i svega što vam padne pod ruku u sukobima, što često izaziva i žrtve među Srbima.

Navijači CSKA i sami su to okusili na svojoj koži u maju 2013. godine, kada je viđena jedna od najvećih huliganskih tuča u Beogradu. Sukobili su se navijači Zvezde i Partizana. Zapravo ogranak Grobara, koji se distancirao od Juga u to vreme (Zabranjeni), sa kojima su bili i navijači CSKA i PAOK-a.

Navijači CSKA sa srpskom zastavom; Printskrin: Youtube/LTRAMANIA

U dogovorenoj tuči u naselju Železnik, Delije pojačane navijačima Spartaka iz Moskve i Olimpijakosa, brutalno su pretukle Grobare i navijače CSKA, koji su se hrabro držali do kraja, brojčano nadjačani, kao i bez motki, štangli i ostalih ''rekvizita'', kojih je bilo na drugoj strani.

Tu je bio i početak kraja Zabranjenih, od kojih je veliki deo grupe kasnije odlučio da se vrati na Jug.

Navijači CSKA u sukobu sa policijom na meču Lige šampiona protiv Rome; Foto: Guliver/Paolo Bruno/Getty Images

Iako su navijači CSKA i ranije dolazili u Beograd u velikom broju, sada se ipak očekuje da za meč protiv Zvezde na stadionu bude sam njihov huliganski krem, ali i najveća brojka ikada. Očekuje se da će ih biti oko 1.000, a koliko je takva brojka huligana opasna i snažna, dovoljno pokazuju snimci sa Evropskog prvenstva 2016. godine iz Maselja, kada je njih 200 polupalo ceo grad.

Ruski huligani tuku Engleze u Marselju na EP 2016; Foto: Guliver/Carl Court/Getty Images

Ono što pojačava rizik od mogućih sukoba jesu bratstva između navijača CSKA i Partizana, kao i Zvezde i Spartaka. Navijači Zvezde ne mrze CSKA toliko koliko Partizan, kao što ni oni ne mrze Zvezdu onoliko koliko Spartak.

Ipak, rusko-srpski odnosi su bratski, a u godini kada se u Rusiji održava Mundijal, na kome će učestvovati i Srbija, možda ''viši interesi'' ipak prevagnu, pa do sukoba ne dođe, koji bi mogli da naruše gostoprimstvo navijačima Srbije na Svetskom prvenstvu.

O tome je u kameru Telegrafa nedavno pričao i jedan od vođa navijača CSKA. On nam je na srpskom rekao da mu je važnije da li je neko Srbin, a tek onda da li je navijač Zvezde ili Partizana.

Daljinac

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    10. februar 2018 | 13:21

    Навијач сам Звезде 60 година колико сам и стар, а стаж на трибини ми је 50. година. Као пре свега Православац, па Србин, па Београђанин па тек онда Звездаш, нису ми јасни ови данашњи јаки момци, којима је на првом месту мржња према противничком клубу, па тек онда љубав према свом клубу, ма са које стране долазили. Ја ћу бити у уторак на стадиону, до душе на западној трибини, јер ме пре свега занима фудбал и успех мог клуба. Такође ћу бити и у четвртак на ЈНА и навијаћу за Партизан. А кад су руски навијачи у питању, за мене су они драги гости и наша браћа, без обзира за кога навијају. Зато би искрено волео и прижељкујем да све прође у најбољем реду, без икаквих изгреда и у братском навијању за своје клубове, како и доликује браћи. Надам се добром резултату Звезде и Партизана и проласку даље, а ми ћемо наше страсти да истерамо у нашем првенству, наравно опет без насиља. Ајде да у уторак дамо омаж нашем Неши Глоговцу, који нас је прерано напустио, манимо се политике и подржимо свој клуб. Поздравимо нашу руску браћу и будимо им добри домаћини, јер засигурно ће и они нама бити како у реваншу, а поготово на СП. Напред Звездо и Партизане, добродошли нам браћо Руси!

  • Mилош

    10. februar 2018 | 18:16

    ЦСК-ПАРТИЗАН-РУСИЈА-СРБИЈА

  • Stasa

    10. februar 2018 | 15:45

    "1.000 elitnih huligana CSKA..."...sve , sve ali kako huligani mogu biti elita, aman novinari ili vi koji sebe tako nazivate, zna se sta je elita a sta znaci rec huligan !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA