Zašto je crnim igračima zabranjeno da igraju u Zenitu?

Ruski klub od svog osnivanja do danas odoleva da dovede igrače afričkog porekla, dok su igrači tamne puti nosili ili nose dres ovog kluba

  • 13

Fudbalski klub Zenit iz Sankt Peterburga jedini je od svih evropskih klubova, koji se takmiče u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, za koji nikada nije nastupao niti jedan igrač afričkog porekla.

Iako je uprava kluba osudila manifest svojih navijača koji su izneli 2012. godine u kojem su naglasili da ne žele da u redovima ''nebo-plavih'' gledaju tamnopute igrače i homoseksualce, do današnjeg dana još uvek nije zaigrao niti jedan tamnoputi igrač.

Doduše, u septembru 2012. godine u Zenit su dovedeni Hulk i Aksel Vitsel koji se mogu svrstati u igrače tamnije puti, ali ne i afričkog porekla.

Nakon njihovog odlaska u Kinu, uprava Zenita nije više pokušavala da dovede igrače koji bi mogli da budu u bilo kakvoj vezi sa crnom rasom. Sa ovakvom prećutnom rasističkom politikom, klub iz nekadašnje prestonice carske Rusije ima u velikoj meri sužen izbor prilikom dovođenja kvalitetnih pojačanja.

Foto: Profimedia

Uprava kluba pokušala je da prekopira recept za uspeh ukrajinskog Šahtjora koji u timu ima pravu malu legiju Brazilaca, a razlika je samo što su se čelnici Zenita okrenuli igračima iz Argentine.

Naravno nisu mogli da "pogreše" u vezi sa bojom kože fudbalera s obzirom na to da Argentina nema igrače koji pripadaju crnoj rasi.

Prošlog leta u najseverniji milionski grad na svetu stigla su čak petorica igrača iz Argentine. To su Leandro Paredes iz Rome, Matias Kraneviter iz Sevilje, Emiliano Rigoni iz Independientea, Sebastian Driusi iz River Plejta i Emanuel Mamana iz Liona.

Očekivanja kluba su bila velika, smatrali su da će se Argentinci lakše adaptirati i pružati bolje partije ukoliko su okruženi svojim sunardonicima.

printskrin: instagram.com/zenit_spb

Međutim četa Roberta Manćinija nije odigrala dobro ovu sezonu, kolo pre završetka ruskog šampionata nalaze se na petom mestu što je razočaravajući rezultat za klub koji svake godine juriša na titulu. Da stvar bude još gora, Zenit se neće takmičiti u Ligi šampiona sledeće godine.

Nakon svega viđenog, pitanje koje se postavlja jeste koliko će još dugo navijači Zenita imati uticaj na upravu kluba da prilikom transfera nastavi sa diskriminacijom tamnoputih fudbalera koji svojim unikatnim sposobnostima u modernom fudbalu prave veliku razliku na terenu.

(B.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIKOLALONDON KRAJINA

    8. maj 2018 | 19:12

    Koliko igraca bjele puti igra u Africkim klubovima ? Da li ce njih FIFA kazniti ako bjlci ne igraju kod njih ? Naravno da nece, jer rasizam je samo kada crnci ne igraju naprimer u Zenitu ali obrnuto to svakakonije rasizam.

  • Mo

    8. maj 2018 | 20:32

    Zanimljiv osvrt na ne tako poznatu činjenicu za ljude van Petrograda...

  • Musolini

    9. maj 2018 | 00:11

    Članak vredan pažnje ! Nadam se da ce ih biti više,jer ovaj podatak malo ljudi zna. Sve pohvale !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA