≫ 

Kada će Delije i Grobari preći na viši nivo navijanja?

Ukoliko ne revidiraju svoje ekstremne stavove, pokazaće da im odgovara nastavak tavorenja u domaćoj ligi, "neizvesne borbe" protiv Dinama iz Vranja, Proletera iz Slane Bare (uz dužno poštovanje ovim klubovima), pred sve manje i manje publike na tribinama

  • 44

Crvena zvezda i Partizan su posle prvih utakmica 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope bliži narednoj rundi, pošto su pobedili svoje rivale. Zvezda je savladala Suduvu sa 3:0, dok je Partizan pobedio Trakai sa 1:0.

Međutim, i pored pobeda, na Marakani i u Humskoj ostaje gorak ukus u ustima. Zbog navijača! Doduše, videli smo dva različita scenarija, gde su u glavnoj ulozi bili Delije i Grobari.

DELIJE STAVILE SEBE IZNAD KLUBA, NIJE ISPOŠTOVAN APEL ZVEZDE

Najvatreniji navijači Zvezde na meču protiv Suduve; Foto: A. Nalbantjan

Navijači Zvezde su se oglušili o apel svog kluba za fer i sportsko navijanje, kao i da se oslobodi prostor za stepenište na tribinama, jer je UEFA rigorozna kod ovoga. Posebno je naglašeno da se povede računa na ono što UEFA podvodi pod "rasizam", jer je klub pod uslovnom kaznom i već je trebalo da igra pred praznim tribinama utakmicu protiv CSKA iz Moskve prošle godine.

Zvezda je nadljudskim naporima uspela tada da se izbori pravnim putem da se kazna ublaži i da publike ipak bude na tribinama, a jedan od aduta bio je i broj prodatih karata od 30.000 pre utakmice.

Međutim, Delijama to očigledno nije bilo bitno i ponovo su stavili sebe iznad kluba i UEFA je ponovo pokrenula disciplinski postupak protiv crveno-belih! Iako je ambijent na Marakani ponovo bio sjajan, čak i po neverovatnom pljusku, gde se "nebo otvorilo", ponovo smo videli skandiranja kakva UEFA ne prašta, četničke pesme, skandiranje Ratku Mladiću (zbog čega je kažnjavana prošle sezone), koreografiju za Kosovo...

Iako je UEFA rigorozna zbog mešanja politike i sporta, zbog koreografija i parola za Kosovo do sada, bar zvanično, Zvezda nije kažnjavana. Ali jeste zbog transparenata Mladiću, homofobičnih transparenata (Bebe nek se rađaju poruka je Severa, nećemo da Srbija bude zemlja pe**ra.

Koreografija Delija na meču sa Suduvom; Foto: A. Nalbantjan

Kao da su na sebe nacrtali metu i rekli UEFA "Evo, pucajte". U trenucima kada je Zvezda lagano vodila sa 3:0 i već mogla da planira dvomeč protiv Spartaka iz Trnave (koji je napravio iznenađenje u Vašravi protiv Legije i pobedio sa 2:0 u prvom meču), sada klub treba da strepi od 10. avgusta, kada će UEFA da izrekne kaznu nakon postupka koji je pokrenula protiv Zvezde zbog navijača.

Delije kao da su ostale u devedesetim godinama. Precenjuju sebe i svoj uticaj, a zapravo vrše diktaturu na tribini, gde mali broj najuticajnijih članova odlučuje i smatra da je njihov stav jedini i najispravniji, a zbog toga ispaštaju ostali navijači, a pre svega sam klub - zbog koga oni i postoje!

VIDEO: Delije uz "Marš na Drinu" posvetile koreografiju Kosovu

Ako žele da iskažu svoje političke stavove, niko im ne brani da organizuju miting ili okupljanje negde u centru grada, van stadiona. To bi imalo verovatno i veći odjek od pesama na Marakani, bilo bi propraćenije medijski, a klub ne bi bio kažnjavan.

Podsetićemo samo da takav vid protesta na ulici protiv nezavisnosti Kosova redovno svake godine održavaju poljski navijači u svojoj zemlji, dok takav jedan ne postoji u Srbiji!

Ukoliko Delije ne revidiraju svoje ekstremne stavove i ponašanje na utakmicama ubuduće, okrenuće protiv sebe ogroman deo Zvezdine publike. Taj proces uveliko traje, jer Sever iz sezone u sezonu postaje sve prazniji. Čak ni na evropskoj utakmici u kvalifikacijama i na Večitom derbiju ne može da se napuni, što je bilo nezamislivo u godinama posle "mobilizacije", a na utakmicama srpske lige je na delu za najvatrenije pristalice čak i po nekoliko stotina navijača.

Obična publika i oni koji vole Zvezdu prepoznaju da Delije, i pored mnogo fantastičnih stvari koje rade za klub, sve češće zbog iskazivanja ekstremnih stavova na evropskim utakmicama, postaju kamen spoticanja za klub, koji je konačno posle godina tavorenja, postao bitan faktor i u Evropi, sa sjajnim trenerom i odličnim timom, koji je konačno možda spreman i da zaigra u Ligi šampiona.

Na takvom putu oporavka kluba koji se zove Liga šampiona, Sever treba Zvezdi zaista da bude 12. igrač, a ne da UEFA zbog njih klubu dodeli "crveni karton" i pre nego što utakmica počne.

GROBARI KAO DA SU NAVIJALI PROTIV SVOG KLUBA

Parola Grobara protiv Đukića na Jugu na utakmici protiv Trakaija; Foto: MNPress

Navijači Partizana ovoga puta nisu imali performans zbog kojih bi delegat UEFA tefterisao dešavanja sa tribina (za razliku od brojnih utakmica prošle sezone), ali su napravili negativan ambijent svojim igračima, a naročito treneru Miroslavu Đukiću i pre nego što je meč počeo. Samo što je kročio na teren, sa svih strana stadiona u Humskoj se orilo "Đukiću, odlazi", dok se zatim čulo i "Uprava, napolje".

Trener Partizana je posle utakmice imao poruku za sve nezadovoljne navijače i zahvalio je svojim igračima što su izdržali takav negativan ambijent, kakav su im Grobari napravili.

I može se reći da Đukićeve reči imaju poentu. Jer, koliko god da su Grobari kivni na njega iz prethodne sezone, a to je kulminiralo porazom od Radnika u Surdulici na startu Superlige, igrači nisu zaslužili da se na bitnoj evropskoj utakmici osećaju kao da igraju pred protivničkim navijačima.

Delovalo je kao da ogroman deo Grobara potajno želi loš ishod meča, kako bi dodatno nabacili pritisak na Đukića i isterali svoje, da ga oteraju iz kluba.

Očekivao se ubedljiv trijumf protiv Letonaca, ali i 1:0 u prvoj utakmici je dobar rezultat, naročito u današnjem fudbalu, gde smo videli neke neverovatne rezultate. Često se velike ekipe muče na startu sezone u prvim kvalifikacionim utakmicama, a svedoci toga su i ishodi nekih mečeva od četvrtka. Treba li nam bolji primer od pobede Spartaka nad Spartom od 2:0, gde ceo tim Subotičana vredi kao jedan igrač češke ekipe?

I u prošlosti su Grobari imali slične ispade, ali tada su bili okupljeni oko mržnje prema pojedinim igračima - Babović, Šćepović, Ninković... dok je sada centar njihovog animoziteta Miroslav Đukić.

Ironija može da bude da će Đukić obezbediti plasman u grupnu fazu, a da će ga navijači i dalje terati iz kluba.

PRELAZAK NA VIŠI NIVO I ODGOVORNIJE NAVIJANJE ILI NASTAVAK TAVORENJA U DOMAĆOJ LIGI SA SVE MANJE PUBLIKE?

Ovako je izgledao Sever na otvaranju Superlige protiv Dinama iz Vranja; Foto: Telegraf

Nema sumnje da tek slede ključne utakmice i za Zvezdu i za Partizan. Navijači moraju da pogledaju sebe i da sami shvate šta žele, da li žele svoje ekipe u Evropi, pune tribine, jake utakmice, stabilne finansije za klub, ali to donosi i adekvatni obrazac ponašanja, gde nema mesta za bilo šta drugo osim ljubavi prema klubu...

Ili žele da nastave tavorenje u srpskoj ligi, "neizvesne borbe" protiv Dinama iz Vranja, Proletera iz Slane Bare (uz dužno poštovanje ovim klubovima), pred sve manje i manje publike na tribinama.

Ukoliko se opredele za prvi pravac, to bi značilo i prelazak na "viši" nivo navijanja, gde će se i razmišljati i posledicama svakog postupka, koliko određena pesma ili transparent mogu da štete klubu.

U komentarima možete da iznesete i svoj stav...

VIDEO: Đukiću odlazi, orilo se u Humskoj pred meč sa Trakaijem

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    27. jul 2018 | 14:27

    Svi vi što ste mnogo pametni i pljujete i u životu niste otišli na stadion, ne znate 3 pesme i hoćete da vam UEFA nametne njene stavove kao vaše. Da nema tih Delija bilo bi kao u pozorištu, niko od vas nema pojma da se na severu stalno skupljaju pare za bolesne i za Kosovo, nego samo znate da pljujete oo svome. Šta hoćete, samo da budu tu istok i zapad i da se po tri puta vikne Zvezda za 90 minuta, koliko protivničkih igrača je izjavilo da imaju pritisak ispred Delija. Ajde vi pravi Zvezdaši kojih ima na hiljade po portalima, uzmite i napunite Marakanu protiv Radničkog u nedelju, a ne da prosipate priče o ljubavi i dolazite samo protiv Arsenala.

  • cetnici sever

    27. jul 2018 | 15:36

    Pa mi delije postavljamo nivo navijanja u evropi!!!sto smo ekstremisti?sto volimo cicu,ratka mladica i ostale srpske heroje?ili sto volimo nasu zemlju?uefa mafia kosovo je srbija

  • Losmi

    27. jul 2018 | 13:41

    Koliko se ja razumem u tu problematiku oko "RASIZMA" KOSOVO JE I DALJE (BAR NA PAPIRU) SASTAVNI DEO SRBIJE,PESMA "MARS NA DRINU" SVAKAKO NIJE CETNICKA,GENERAL RATKO MLADIC JE SVAKAKO PO NJIMA OSUDJENI RATNI ZLOCINAC,PO NAMA BRANIO SRPSKI NAROD ISTO KAO I KOD KOMSIJA GOTOVINA...STA CE GROBARI DA PEVAJU PROTIV SVOG KLUBA TO SVAKAKO NEMA VEZE SA UEFOM I NJIH TO NE TREBA DA SE TICE... JEL NEKO KAZNIO HRVATE ZA NJIHOVE ISPADE?? JEL NEKO OSUDIO OD NJIH DOVODJENJE ONOG KVAZI PEVACA 3 PESME,TOMSONA? ONI BRE IGRALI U FINALU,SVETSKOG PRVENSTVA SA FRANCUSKOM,A POSLE PEVALI NEKA GORI BEOGRAD??JEL SU KAZNJENI? PA NARAVNO DA NISU KAO NI ZA ONO SRBE NA VRBE,UBI SRBINA...TO MOZDA PO UEFI NIJE RASIZAM,VEC HVALOSPEVI... KOLIKO GOD DA SMO HOMOFOBICNI,VARVARI...ITD,MI BAR KAO OSVOJIMO NESTO NE DOVODIMO BAJU MALOG KNINDZU DA NAS UVESELJAVA... UEFA=LOPOVSKA INSTITUCIJA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA