≫ 

SRBIJA IMA MEDALJU SA EVROPSKOG PRVENSTVA! Odbojkaši posle drame slomili Belgiju u borbi za bronzu (FOTO)

Ponovo su izabranici Nikole Grbića igrali pet setova, ali su ovoga puta došli do trijumfa koji im je doneo odličje sa prvenstva ''Starog kontinenta''

  • 38
Foto: Tanjug/AP

Srbija ima medalju sa Evropskog prvenstva! Odbojkaši Srbije su osvojili bronzu, pošto su u meču za 3. mesto savladali Belgiju sa 3:2 u setovima (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12).

Bilo je teško psihološki se spremiti za ovaj duel posle teškog poraza od Nemačke u polufinalu, gde je naš tim propustio dve meč lopte. Ipak, smogli su snage u borbi za medalju i 24 sata kasnije pokazali da su satkani od šampionskog materijala.

Nije bilo lako, jer je Belgija posle lako osvojenog seta Srbije uzvratila sa dva osvojena seta, pa je u četvrtom setu viđena drama u kojoj je Srbija morala da bude bolja, ne bi li ostala u meču. I uspela je zahvaljujući sjajnom korektoru Draženu Luburiću da dođu do petog seta. Luburić je bio neumoljiv u završnici četvrtog seta, a njegove bombe posle smečeva i servisa bile su nerešiva enigma za Belgijance.

Asortuman svog napada pokazao je i u petom setu, gde je viđena velika drama, ali je Srbija uspela da dođe do prednosti od dva poena na promeni strana. Zadržala je tu prednost do kraja do meč lopte, koja je odmah pretvorena u trijzmf, za veliko slavlje i pobedu koja je našem timu donela bronzanu medalju.

Foto: AP/Tanjug

Poslednji poen bio je posebno spektakularan, imao je u sebi sve što odbojka sadrži. Napadale su obe reprezentacije, ali su se i jedni i drugi branili pa je višen veliki broj razmena. Na kraju je Uroš Kovačević realizovao jednu tešku loptu i doneo Srbiji veliku pobedu.

Foto: Tanjug/AP

Srbija je bolje počela meč i delovalo je da je težak poraz iz polufinala od Nemačke prošlost, u kome su Orlovi propustili dve meč lopte i sigurno nije bilo lako psihološki se spremiti za novi meč za manje od 24 sata.

Ipak, neobično lako naš tim je došao do vođstva pošto je dobio prvi set sa 25:17. Sve je funkcionisalo odlično. Servis, blok, igra u polju i dobra realizacija kontri. To je i dalo rezultat i samo je trebalo tako nastaviti.

Ali ni Belgijanci nisu želeli tek tako da propuste priliku da osvoje svoje istorijsko odličje sa Evropskog prvenstva. Iako je Srbija imala prednost na startu drugog seta, a mogla je na prvi tehnički tajm-aut i sa ubedljivijom prednošću od 8:7, naš rival je u završnici zaigrao bolje.

Srbija je i na drugi tehnički tajm-aut otišla sa vođstvom. Bilo je 16:14, ali je tada Belgija vezala četiri poena, a zatim i dodatno uvećala prednost u finišu seta uz pomoć dobrog servisa koji je našim primačima pravio ozbiljan problem. Tako je Belgija došla do izjednačenja pošto je drugi servis dobila sa 25:22.

Foto: Tanjug/AP

Belgija je bolje počela treći set i rano je napravila prednost, a do tehničkog tajm-auta bilo je 8:4.

Četiri poena prednosti imali su i na drugom tehničkom tajm-autu, a Srbija nije uspela da se snađe na prijemu flop servisa Belgijanaca, nije radio ni blok, pa su naši rivali poveli sa 2:1 u setovima posle dobijenog trećeg perioda igre sa 25:19.

Foto: Tanjug/AP

Nije delovalo obećavajuće kako su izabranici Nikole Grbića delovali u polju u tim trenucima, a kada su Belgijanci poveli sa 4:1 na startu, verovatno su mnogi pomislili da su kola krenula nizbrdo i da povratka više nema.

Ipak, tada je konačno proradio blok, a i Dražen Luburić je počeo da probija blok i odbranu Belgijanaca svojim napadima i Srbija je već do tehničkog tajm-auta napravila dva poena prednosti (8:6). Nastavili su u dobrom ritmu naši reprezentativci i došli su do četiri poena prednosti (13:9), ali su Belgijanci zatim vezali dva poena i ponovo uveli neizvesnost u četvrti set, a ubrzo su i izjednačili na 14:14.

Srbija je nakon toga vezala dva poena i na prvi tehnički tajm-aut otšla sa dva poena prednosti. Zatim su Belgijanci pogrešili i ponovo je bilo nešto lakše za tim Nikole Grbića. Delovalo je da se Srbija konačno ponovo odlepila kada je napravila novu zalihu od četiri poena prednosti, ali su ponovo Belgijanci vezali tri poena i uneli dramu.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, Dražen Luburić je bio odličan u završnici četvrtog seta, Belgijanci nisu mogli da se odbrane od njegovih napada, a zatim je na 23:21 sjajno servirao i doneo našem timu tri set lopte. Drugu smo iskoristili posle servis greške Belgijanaca.

Srbija je u 5. setu povela sa 3:0, ali je Belgija uzvratila istom merom. Ipak, ponovo je Srbija vezala nekoliko dobrih akcija i došla je do dva poena prednosti na promeni strana (8:6).

Naš tim je do kraja sačuvao prednost i na kraju došao do pobede koja mu je donela bronzanu medalju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    3. septembar 2017 | 20:14

    Bravooo! Otisli mi zivci..

  • KIJA

    3. septembar 2017 | 20:26

    BRAVO momci !

  • Čeeeeeestitamo

    3. septembar 2017 | 22:49

    Čeeeeeeeestitamo!!!!!! U odbojci nam ne valja ni bronza, a u nekim ekipnim sportovima smo zadovoljni i kada smo 55ti. Momci svaka čast, sledeće će biti zlato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA