Servis Vanje Grbića koji je oduvao primača i promenio pravila odbojke! (VIDEO)

Legendarni odbojkaš Srbije i Jugolsavije Vladimir Grbić izveo je neverovatan servis

  • 4

Tokom devedesetih godina prošlog veka odbojkaški klasik u Evropi činili su odbojkaši Italije i Jugosalvije, koji su vodili velike bitke za medalje.

Ovo je priča sa Evropskog prvenstva u odbojci, i momenat koji je promenio pravila odbojke, a koju nam donosi portal sportskasecanja.com

U polufinalu EP igrali su Italija i Jugoslavija, a azuri su vodili 2:0 u setovima. Jugoslavija je zatim osvojila treći set u neizvesnoj završnici, a sporni momenat se desio u finišu četvrtog seta kada je Vladimir Grbić servirao i kako su svi mislili, osvojio poen za izjednačenje 22:22.

Ipak, sudije su pokazale da je lopta prilikom servisa dotakla vrh mreže, što je po tadašnjim pravilima značilo da poen pripada Italijanima. Jugoslovenski odbojkaši su odmah „skočili“ na sudije, smatrajući da lopta nije dotakla mrežu, da se nije dogodio nec, ali su sudije ostale dosledne svojoj odluci da poen pripadne Italijanima, a jugoslovenske odbojkaše su zbog proteste „častili“ žutim kartonom, što je značilo po tadašnjim pravilima još jedan poen za „Azure“.

Italijani su iskoristili „poklon“ sudija, ubrzo osvojili još jedan poen i samim tim slavili u meču i plasirali se u finale.

Kasnije su iz „plavog“ tabora pregledavanjem snimka servisa Vladimira Grbića utvrdili da lopta nije dotakla mrežu, ali to je bila slaba uteha za jugoslovenske odbojkaše. Posle tog prvenstva FIVB je odlučio da promeni pravila i da se dodir lopte sa mrežom prilikom početnog udarca više ne računa kao servis greška, a moglo se nezvanično tada čuti da je to urađeno baš zbog sudijske greške prilikom servisa „Vanje“ Grbića.

(Telegraf.rs/Izvor: sportskasecanja.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iwi

    16. oktobar 2017 | 21:24

    I istovremeno baš zbog toga ukinute promene i povećan potreban broj poena za set sa 15 na 25. Eh Vanja, Vanja...

  • Stopsrac PN.

    16. oktobar 2017 | 22:16

    A i one promene posle dobivenog poena,bilo je dosadno gledati!

  • CCCC

    16. oktobar 2017 | 23:35

    Kao juče se secam te utakmice,ali kao juče!Kakva je to kradja bila,uzas!Koliko god da smo dobri i bili dobri i jaki u nekim sportovima,kao sto je vaterpolo,odbojka,nikad prema nama sudije i ostale organizacije nisu imale respekt,ali nikad,koliko smo samo nepravde i kradja doziveli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA