≫ 

Slovenac napravio veliku glupost: Evo zašto su sudije dosudile istorijski sedmerac za Nemačku! (FOTO) (VIDEO)

Sve se odigralo u 11 sekundi

  • 2

Foto: Tanjug/AP

Utakmica Slovenije i Nemačke u okviru 2. kola grupe C na Evropskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj ostaće upamćena ne toliko po nerešenom rezultatu koliko po neverovatnoj zavrčnici i odluci sudija da dosude sedmerac reprezentaciji Nemačke.

>>>Vuja napravio haos, pogledajte istorijsku konferenciju: Rukomet vode debili! Zašto onda i ja ne bih napravio cirkus?! (VIDEO)

Arbitrima iz Litvanije bilo je potrebno desetak minuta da donesu konačnu presudu. Dodelili su crveni karton Blagontišeku, jer je u krugu centra ometao protivničkog igrača, a to je automatski značilo i da će Nemci dobiti sedmerac za izjednačenje. U tome su i uspeli pošto je Rajhman bio precizan za konačnih 25:25.

ŠTA SE DOGODILO U POSLEDNJIH 30 SEKUNDI?

Nemačka je 30 sekundi pre kraja gubila 24:23 ali je sa igračem manje, posle tajmauta, uspela da poravna rezultat. Kako su poslednji napad igrali bez golmana, Slovenija je u brzoj kontri uspela da za samo nekoliko sekundi odigra precizan napad i povede 25:24.

Međutim, kada se činilo da je utakmica završena, golman Nemačke bio je najpribraniji, uhvatio je loptu na 6 sekundi do kraja, uputio je ka igraču na centru terena kojeg je Slovenac Blagontišek omeo u izvođenju. Usledilo je slavlje, a zatim i protest Nemaca koji je kasnije urodio plodom.

Printscreen: Youtube/Handball Is My Life

Ono što svakako nije bilo sporno jesu golovi kojima je Nemačka najpre došla do izjednačenja, kao ni gol iz brze kontre Slovenije za vođstvo 25:24 na 6 sekundi pre kraja, jer niti je bio faul u napadu Pancera, niti je slovenački rukometaš prestupio, što su usporeni snimci i dokazali.

Takođe, bitno je istaći da su Nemci pravilno postupili i nisu ometali protivničke igrače iz nedozvoljenog kruga na centru, prilikom izvođenja početnog udarca posle gola.

Printscreen: EHF/TV

Printscreen: Youtube/Handball Is My Life

ZAŠTO JE ODLUKA SUDIJA ISPRAVNA?

Centralni momenat utakmice dogodio se 3 sekunde pre kraja. Slovenci su proslavljali pobedu, lopta je stigla na centar do nemačkog igrača koji je pokušao da uputi poslednji udarac ka golu, ali ga je Blaž Blagotinšek, kao što je navedeno, na centru omeo.

Prema pravilima sa te blizine to nije smeo da uradi. Posle protesta i višeminutnog pregledanja snimka, odlučeno je da se pravila u slučaju Slovenije strogo poštuju.

Pravilo glasi:

 - Ako u posljednjih 30 sekundi igre, dok lopta nije u igri, igrač odugovlači ili sprečava protivnika da izvede loptu ili uputi udarac prema golu sudija ga mora diskvalifikovati i dosuditi sedmerac za protivničku ekipu - stoji u izmenjenim pravilima IHF-a koja su na snazi od 2015. godine.

Printscreen: ihf.info

Printscreen: EHF/TV

Da su Slovenci bili makar metar udaljeni ili da su pustili poslednji šut, koji verovatno ne bi završio u golu, Slovenija bi odnela vrednu pobedu. Doduše, pitanje je da li bi isto važilo i u suprotnom slučaju.

Ovako, Nemci su pokazali da rukomet igraju baš kao i fudbal: do kraja, celu utakmicu, i bukvalno, do poslednje sekunde, u kojoj se često rešavaju prvenstva i osvajaju titule.

A Slovenci? Oni su, bez obzira na loših 5 sekundi, dokazali Evropi da spadaju u sam rukometni krem sa tim da u sebi i dalje nose onaj "balkanski mentalitet" koji donosi i radost i tugu, što su suze selektora Vujovića posle utakmice u hodniku i potvrdile.

Pogledajte kako je selektor Slovenije prokomentarisao poslednjih 30 sekundi utakmice i odluke litvanskih arbitara:

Daljinac

(Saša G. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zovem se Dragan

    16. januar 2018 | 07:06

    Da li bi bio sedmerac da je bila obrnuta situacija.Bruka,bruka.

  • Jovan

    16. januar 2018 | 17:53

    Kakva bruka, pa jasno je ko dan. Bruka je to sto se igraci uglavnom fizicki spremaju a mozak i psihicka priprema nula. Pravila jasna za pismene i realne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA