Vanja Udovičić: Država ulaže u sport sve više zbog novih medalja i šampiona, želimo atletski stadion u Beogradu! (VIDEO)

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić najavio je još više ulaganja u srpski sport kroz infrastrukturu i razne donacije opreme

  • 11

Veliki planovi su pred Ministarstvom omladine i sporta u 2018. godini. Srbija dobija sve više sportskih šampiona, a ministarstvo to zna da isprati ulaganjem sredstava i izgradnjom objekata za trening.

Šta će biti u fokusu tokom ove godine, ali i kakav će to velelepni objekat biti izgrađen na Košutnjaku, kao i da li će Ministarstvo podržati akcije atletskog i ostalih sportskih saveza za projekte koji decu treba da nauče azbuci sporta, samo su neka od pitanja za Vanju Udovičića, ministra omladine i sporta na koja je odgovarao u intervjuu za Telegraf.

  • U fokusu srpske javnosti najčešće su ekipni sportovi. Međutim, država kroz Ministarstvo omladine i sporta sve više ulaže u pojedinačne sportove. Primer toga su i ulaganja u kajak?

- Nisu samo ulaganja u kajak. Naše su slatke muke, jer sportisti beleže vanserijske rezultate. Svake godine obaramo svoje rekorde po broju medalja, koje postavljamo u prethodnoj godini.  Način na koji podižemo srpski sport je da podstaknemo mlade da uđu u sistem sporta.

- Podelili smo istorijsku donaciju u kajakaškom sportu koja iznosi 37 čamaca i 20 ergometara, tako da naši kajakši sada imaju iste uslove za trening kao bilo gde u svetu. Oni sada imaju uslove kao i bilo koja zemlja na zapadu ili istoku. Mi već danas želimo da razmišljamo o budućnosti, da motivišemo da prave još bolje rezultate i da motivišemo mlade da uđu u sistem sporta i da imaju najbolje uslove kroz medicinu sporta, trening i da stvaramo buduće šampione. Ne možemo da imamo kontinuitet medalja ako ne ulažemo u bazu i infrastrukturu. Danas naši sportisti imaju identične uslove kao bilo koji drugi rival u svetu. Po infrastrukturi pratimo bili koju zemlju u svetu.

Foto: Milena Đorđević
  • Osim nabavke sportske opreme neophodne za uspešne nastupe i pokazalo se osvajanje medalja, najavili ste i velika ulaganja u objekte. Prvi put će Srbija i Beograd dobiti multifunkcionalnu dvoranu. Šta će se sve graditi na Košutnjaku?

- Kroz razgovor sa sportistima shvatili smo da medalje dolaze i prolaze, ali je neophodno sagraditi objekte koji će biti dostupni i srpskim sportistima i svim građanima Srbije. Želja nam je da strani sportisti dolaze kod nas na pripreme. Da naši sportisti kada odu u inostranstvo vide da imaju uslove kao i svi drugi. Da budemo pioniri u nekim stvarima. Imamo primer atletske dvorane koja nam je donela benefit u tome da atletičari iz regiona u zimskom periodu borave u Beogradu.

- Oni menjaju svoju sliku o Srbiji, prenose pozitivne poruke i to je naša želja u budućnosti. Šest nacionalnih saveza će dobiti svoju kuću u Košutnjaku. Objekat će biti po svim svetskim standardima: Karate, rvanje, tekvondo, džudo, strelci i sportski penjači dobiće svoje prostorije i objekte za trening. Košutnjak će promeniti izgled sa dvoranom od 15.000 kvadrata. Proširujemo i kapacitete u zgradi Zavoda za medicinu sporta. Želimo da podignemo broj pregleda dece u sportu na godišnjem nivou.

- Do sada smo imali 18.000 pregleda, a želimo da dupliramo ili čak utrostručimo broj. Pored unutrašnje stene za sportsko penjanje, postavlja se i spoljna stena širine 20 metara i visine 17 metara. Košutnjak će u naredne tri godine postati ono što je bio u staroj Jugoslaviji - centar evropskog sporta. Šest sportova dobijaju svojih 1000 kvadrata za život i rad. U septembru će početi radovi i ovo će biti legat svim savezima za stvaranje asova.

Foto: Milena Đorđević
  • Kada pominjemo borilačke sportove, ne smemo prenebregnuti džudo. Predstavnici ovog sporta u poslednje vreme nas na svim velikim takmičenjima obraduju medaljama. Kako Ministarstvo planira da im pomogne kako bi bili još uspešniji?

- Uvek volim da istaknem primere dobre prakse i saveza koji se izdvajaju inicijativom. Džudo je to uradio, jer je pokrenuo odlične projekte sa Svetskom džudo federacijom i Međunarodnim olimpijskim komitetom. Širom Srbije devet škola će dobiti apsolutno celu opremu za džudo. Obezbeđena su sredstva iz međunarodnih fondova za trenere koji će dobijati 500 dolara. Želja nam je da podstaknemo školski sport kroz sportove koji su zanimljivi deci.

- U prethodne dve godine obnovili smo četiri regiona sa novom džudo opremom. Želja nam je da naši savezi pokrenu inicijativu da se deci pruži najbolja moguća oprema za treniranje. Džudo je uspeo sam da iz međunarodnih fondova dobije pomoć, što je dobar primer drugim savezima. Lako je osvojiti medalju, treba je odbraniti i nastaviti sa osvajanjem.

Foto: Milena Đorđević
  • Ovo su važne investicije. Međutim i drugi savezi imaju svoje zahteve, a i drugi sektor, odnosno omladina, koja je u Vašem portfelju je izuzetno važna. Kakvi su opšti planovi za ovu godinu?

- Trebalo bi nam mnogo vremena ako bismo pričali o detaljima. Kroz sportsku karijeru želeo sam najbolje rezultate. Imamo zacrtane ciljeve, a to je infrastruktura. Obezbedili smo dodatna sredstva iz IPA fondova i 52 objekta krećemo da gradimo, doduše, neke samo da renoviramo.

- Želja nam je što više dece u sportu. Sada imamo 120.000, a želja nam je bar 200.000 dece da se bave rekreacijom ili nekim sportom i da imaju uslove. Ne mogu svi biti šampioni, ali želimo da i neki matematičar, hemičar, istoričar, koji se opredelio za nauku, da može da se rekreativno bavi sportom. Obezbedili smo besplatno bavljenje sportom za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Želimo veći broj medalja, kampova, stipendija. Kad kažem želimo, to su ciljevi gde svake godine imamo sve više izdavanja sredstava.

- Kada je reč o omladini, doneli smo odluku o povećanom broju stipendija. Pre četiri godine je bilo 1000 stipendija za dobre studente, a sada ih ima 1300, a iznos je povećan sa 25 na 30.000 dinara. Želimo da povećamo broj nagrađenih srednjoškolaca na međunarodnim takmičenjima. Imali smo 1407, sada imamo 1500. Želimo da imamo sve veći broj finansiranja naših studenata na masterima i doktorskim studijama u inostranstvu. Želimo da imamo konkretne projekte da zaposlimo mlade.

- Nezaposlenost je glavni problem u državi, ali smo uspeli da smanjimo stopu nezaposlenosti. Želimo da, sa Ministarstvom prosvete kroz dualno obrazovanje, osposobimo da mladi budu spremni za posao i tržište rada. Uvek sam imao neki semafor ispred sebe sa kojim sam se takmičio. Tako je i sada, želim da ističem taj semafor na kojem su naši rezultati. Da li smo pobedili ili izgubili u odnosu na ono što smo zacrtali. Nekada morate da izgubite, ali iz te utakmice izvučete pouku. I to je način treniranja, jer ne možete uvek da pobedite.

Foto: Milena Đorđević
  • Kao što smo malopre spomenuli i sportski savezi imaju svoje planove. Da li ćete podržati izgradnju Nacionalnog atletskog stadiona u Beogradu?

- Ministarstvo želi da podrži sve kapitalne sprotske projekte. Da svaki sport dobije svoju bazu i uslove. Velika stvar je to što smo napravili atletsku dvoranu. Želimo da vidimo da li ćemo dobiti dvoransko SP 2022. pošto smo izgubili prošli put od Kine.

- Drago mi je da smo uopšte bili u konkurenciji da se takmičimo sa takvom zemljom. U narednom periodu u vrhu prioriteta je izgradnja atletskog stadiona. Želimo da opremimo već postojeći stadion na Košutnjaku  najnovijom opremom za skakačke i bacačke discipline. To je nešto u čemu vidimo da naši atletičari mogu da dostignu olimpjske rezultate. Ove godine završavamo objekat u Mionici koji će biti rukometni nacionalni centar. Želja nam je da završimo nacionalni kajak centar u Baškoj Palanci.

- Ne želimo samo da stanemo na izgradnji atletskih stadiona, renoviramo gradski stadion u Subotici, pričamo sa Ćuprijom oko još jedne atletske dvorane. Imamo atletsku stazu koja je spremna i koja je bila korišćena na EP u dvorani u Beogradu 2017. i koje je ocenjeno kao najbolje.

Foto: Milena Đorđević
  • Kada govorimo o atletici, da li će MOS podržati projekat Dečija atletika za decu od 1. do 4. razreda osnovne škole gde bi deca naučila azbuku sporta?

- Upravo to je jedan od projekata o kojima pričam. Savezi su se ohrabrili da izađu na međunarodnu scenu da se bore za sredstava iz međunarodnih fondova sa drugim stranim savezima. To je predivan projekat, približiti deci atletiku i sve u cilju besplatnog bavljenja. Ministarstvo podržava svaku akciju Atletskog saveza ili nekog drugog saveza i udruženja koje želi da učini dostupan sport svima.

- Nama je najveći problem što smo neaktivni. Kada postavimo pitanje sebi koliko smo ove nedelje posvetili pažnje fizičkoj aktivnosti, dolazimo do poražavajućih podataka.

- Podaci za našu decu o zdravstvenoj zaštiti i fizičkoj sposobnosti nisu sjajni. Pravi primeri su ovakve akcije, gde pomažemo roditeljima i smanjujemo troškove treninga i dajemo deci priliku da rade sa najboljim stručnjacima.

Foto: Milena Đorđević
  • Ove godine u novembru nas očekuje maraton Srbija open, koji organizuje Atletski savez Srbije i koji će biti na novoj trasi, a takođe je dobio sertifikate Evropske i Svetske atletske federacije. Da li će Ministarstvo podržati ovu akciju i da li ćete možda trčati na maratonu?

- Ja nisam baš vičan tim disciplinama, može neki maraton u vodi, pa da razmislim.  Sjajna je stvar na inicijativi Atletskog saveza. Nismo ranijih godina imali takve inicijative. Upravo dobrim rukovođenjem Atletskog saveza Srbije došla je ideja da ASS takvo takmičenje pokrene pored velikog broja drugih takmičenja koje organiziju.

- Mi smo kao Srbija ove godine domaćini Evropskog prvenstva u karateu, Evropskog prvenstva u mačevanju, zatim prvenstva Evrope u kajaku, fajnal fora Evrolige u košarci i Svetskog školskog prvenstva u basketu 3 na 3.

Naravno da ćemo podržati svako međunarodno takmičenje kao i do sada, i to sa rekordnim sredstvima koje je Vlada Republike Srbije izdvojila za međunarodna takmičenje. Želimo da otvorimo vrata Srbije, da privučemo veliki broj turista i kroz to da podižemo ekonomiju naše zemlje, da pošaljemo lepu sliku naše zemlje u svet i da jačamo srpski turirzam.

- Prihvatili smo da kroz organizaciju međunarodnih takmičenja možemo da popularišemo sport da privučemo veliki broj dece da uđu u sport i da napravimo "win-win" situaciju za sve.

Daljinac

(D. Stojmenović/M. Ivas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • micko

    2. mart 2018 | 18:04

    Dosta vise Beograd.Zivi se i u ostatku Srbije.

  • ika

    2. mart 2018 | 18:12

    Postoje i mnogi drugi gradovi u Srbiji sem pretrpanog Beograda

  • Mrki

    2. mart 2018 | 19:45

    Ooo,pa ovaj je živ, sta bi sa obecanjem da se fiskultura i sport vrate u osnovne škole i sale vrate deci a ne privatnim skolama sporta !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA